Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Αρχίζουν οι ορκωμοσίες δημοτικών αρχών και στη Ροδόπη

Σήμερα στο Δήμο Κομοτηνής, με την απορία να είναι πως θα χωρέσουν 110 άτομα στην αίθουσα του Πολυλειτουργικού Κέντρου

Τις επόμενες μέρες οι ορκωμοσίες στους υπόλοιπους τρεις δήμους.
      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ


Με την ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής Κομοτηνής την προσεχή Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής στους τέσσερις Καλλικρατικούς δήμους του νομού Ροδόπης και την αιρετή Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι δεκάδες σύμβουλοι, μετά από τις σχετικές αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, με τις οποίες επικυρώθηκαν τα αποτελέσματα των αρχικών και επαναληπτικών δημοτικών εκλογών της 7ης και 14ης Νοεμβρίου 2010 και ανακηρύχθηκαν ο δήμαρχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι σύμβουλοι της δημοτικής κοινότητας, των τοπικών κοινοτήτων καθώς και οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων των δήμων της Ροδόπης, για τη δημοτική περίοδο 2011/31-8-2014, θα κληθούν να δώσουν τον προβλεπόμενο όρκο από τις διατάξεις του άρθρου 52 του Ν.3852/2010.

Τη σκυτάλη στις ορκωμοσίες μετά την δημοτική αρχή Κομοτηνής, παραλαμβάνει ο δήμος Μαρώνειας – Σαπών. Η ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος δημάρχου Ηλία Ιωαννάκη των συμβούλων του και των μελών της αντιπολίτευσης θα γίνει την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο Σαπών. Ακριβώς την επομένη δηλαδή Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου πιθανολογείται ότι θα γίνει η ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής δήμου Αρριανών και του νεοεκλεγέντος δημάρχου Ιμπραήμ Σερίφ, χωρίς ακόμα να έχει προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία. Η τελετή θα φιλοξενηθεί πρωινές ώρες στο δημαρχείο της Φιλύρας, που αποτελεί και την έδρα του Καλλικρατικού δήμου. Μία μέρα πριν εκπνεύσει το τρέχον έτος, δηλαδή στις 30 Δεκεμβρίου ημέρα Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η ορκωμοσία του Καδή Ισμέτ και της νέας δημοτικής αρχής στο δήμο Ιάσμου.

Όσον αφορά τον αιρετό περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, ακόμα η ημερομηνία διεξαγωγής της ορκωμοσίας δεν έχει οριστικοποιηθεί. Υποχρεώσεις αναγκάζουν τον κ. Γιαννακίδη να βρίσκεται την επόμενη εβδομάδα εκτός Κομοτηνής, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει την ημερομηνία επιστροφής του. Πιθανές ημερομηνίες θεωρούνται η Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου ή η Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου.


Υποχρεωτική η ορκωμοσία πριν την 1η Ιανουαρίου

Άλλωστε σύμφωνα και με σχετικές εγκυκλίους που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές, που προέκυψαν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, θα πρέπει να έχουν ορκιστεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2011. Οι εγκύκλιοι, που εξέδωσε το υπουργείο, αφορούν τις διαδικασίες ορκωμοσίας των αιρετών των δήμων, εγκατάστασης των νέων αρχών, εκλογής μελών των συλλογικών οργάνων των δήμων και των μονομελών οργάνων διοίκησης, ορισμού αντιδημάρχων και αντιπεριφερειαρχών κ.λπ. Με την εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι η ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέα από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου είναι μυστική, εν αντιθέσει μέχρι τώρα που ήταν φανερή, ενώ η εκλογή στη θέση του αντιπροέδρου και του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου δεν συνεπάγεται κώλυμα συμμετοχής στις επιτροπές του δημοτικού συμβουλίου (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής), σε αντίθεση με τα μέχρι τώρα ισχύοντα.


Άξιο απορίας πως 108 και ένας ο δήμαρχος θα χωρέσουν στην αίθουσα του Πολυλειτουργικού Κέντρου

Η αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, στο αμφιθέατρο του Πολυλειτουργικού Κέντρου Κομοτηνής, επελέγη για την ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής Κομοτηνής. Στο χώρο είχαν αναγκαστικά μεταφερθεί οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, όταν με απόφαση του νυν δημάρχου Δημήτρη Κοτσάκη, η αίθουσα συνεδριάσεων στο δημοτικό μέγαρο, διατέθηκε για να φιλοξενήσει υπηρεσίες του δήμου. Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης, που είχαν καταγγείλει την ακαταλληλότητα του χώρου.

Το θέμα που αναδεικνύεται πάντως με την ορκωμοσία είναι πως 108 δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δημοτικής κοινότητας Κομοτηνής, σύμβουλοι τοπικών κοινοτήτων και εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων θα χωρέσουν σε μία αίθουσα που μετά βίας μπορεί να φιλοξενήσει 50 άτομα. Είναι μία λεπτομέρεια σημαντική που δεν προέβλεψε ο Καλλικράτης, αυτή της απουσίας υποδομών που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των διευρυμένων δημοτικών συμβουλίων. Πάντως πέρα από τα λειτουργικά προβλήματα που με καλή θέληση θα ξεπεραστούν, θα έχει ενδιαφέρον η ορκωμοσία όχι μόνο για την αλλαγή σκυτάλης στον μητροπολιτικό δήμου αλλά και για την παρουσία των επικεφαλείς έξι συνολικά παρατάξεων.

Μετά από πολλά χρόνια το δημοτικό συμβούλιο αποκτά τέτοια πολυφωνία, αφού έξι συνολικά παρατάξεις πέτυχαν να εκλέξουν αντιπροσώπους. Για πρώτη φορά στο δημοτικό συμβούλιο εκπροσωπείται ανεξάρτητος μειονοτικός συνδυασμός και μάλιστα με δύο άτομα την Μουσταφά Ογλού Σιμπέλ του Σαμή και τον Χασάν Κοραή του Χαλήλ. Επίσης αξιοσημείωτη είναι και η επιστροφή στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου 12 χρόνια μετά του παιδίατρου Κώστα Φακιρίδη. Με τη παρουσία του Νεκτάριου Δαπέργολα θα εκπροσωπηθεί ένας ακόμα ανεξάρτητος συνδυασμός στο δημοτικό συμβούλιο. Η ορκωμοσία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα στις 7 το απόγευμα.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/