Ο βουλευτής Ροδόπης εξήγησε με ποια σημεία συμφωνεί και με ποια διαφωνεί με το μνημόνιο η ΝΔ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Σε σημαντική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Διαμορφώνοντας μια Ευρωπαϊκή Ένωση ανθεκτική στις κρίσεις» μίλησε ο βουλευτής Ροδόπης και γραμματέας προγράμματος Ευριπίδης Στυλιανίδης. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη. Στο πάνελ συμμετείχαν από την κυβέρνηση ο υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, ενώ την γερμανική πλευρά εκπροσωπούσε ο αρμόδιος για τα θέματα οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών Ole Funke και ο ευρωβουλευτής FDP Γεώργιος Χατζημαρκάκης. Την συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος του «Αγγελιοφόρου» Νίκος Οικονόμου.
Σ’ ένα κατάμεστο από Γερμανούς και Έλληνες ακροατήριο έγιναν αντιπαραθέσεις στα επίμαχα ζητήματα και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης έδωσε σημαντικές απαντήσεις στην γερμανική πλευρά εξηγώντας με ποια σημεία συμφωνεί και με ποια σημεία διαφωνεί με το μνημόνιο η Νέα Δημοκρατία. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Ροδόπης τόνισε ότι η ΝΔ συμφωνεί με την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών γιατί αυτή ήταν πάντοτε η πολιτική της. Διαφωνεί, όμως, πρώτον με την ανάμειξη του ΔΝΤ στην ευρωζώνη, δεύτερον με την εκχώρηση εθνικών αρμοδιοτήτων στα διεθνή διευθυντήρια επειδή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να αναλάβει από μόνη της το πολιτικό κόστος για να δικαιολογήσει το «λεφτά υπάρχουν», τρίτον με ένα μείγμα κυβερνητικής πολιτικής που εξαθλιώνει μισθούς και συντάξεις, στεγνώνει από ρευστότητα την αγορά, βουλιάζει τη χώρα στην ύφεση και εκτινάσσει στα ύψη την ανεργία με κίνδυνο να δημιουργήσει κοινωνικές εκρήξεις που θα ακυρώσουν πλήρως το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών.
Προς την γερμανική πλευρά ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να επιστρέψει στην εποχή των εθνικών εγωϊσμών και των διευθυντηρίων. Τα μεγάλα κράτη όπως η Γερμανία δεν πρέπει να λειτουργούν ως τιμωροί αλλά ως προστάτες και εταίροι των μικρότερων κρατών και να αντιλαμβάνονται εμπράκτως τις ιδιαιτερότητες τους. Και η Ελλάδα έχει πολλές τέτοιες, π.χ. υψηλές αμυντικές δαπάνες, μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών, υψηλές δαπάνες για εκπαίδευση και περίθαλψη τους που δεν αναγνωρίζονται από τον ΟΟΣΑ και την Ε.Ε.
Η λύση είναι να επιστρέψουμε στο όραμα των θεμελιωτών της Ευρώπης. Να επιδιώξουμε την Πολιτική Ένωση η οποία θα μας δώσει τα εργαλεία να αντιμετωπίσουμε την κρίση που δεν είναι ελληνική μόνο αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση.
Όπως επισημάνθηκε από πολλούς ακροατές η τοποθέτηση του γραμματέα Προγράμματος της Ν.Δ. έκανε ιδιαίτερη αίσθηση διότι έδειξε τις βαθύτερες σκέψεις και την προετοιμασία μιας πολιτικής η οποία χαρακτηριστικά ονομάστηκε πολιτική των «ευρωμαχητών» (eurofighters).
.