Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση… χωρίς ίντερνετ στον Έβρο

«Πολίτες Γ΄ κατηγορίας»
αισθάνονται κάτοικοι
περιοχών όπως η Σαμοθράκη
και το Διδυμότειχο

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ,
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ;





«Πολίτες Γ΄ κατηγορίας» αισθάνονται κάτοικοι περιοχών του Έβρου, όπως η Σαμοθράκη και το Διδυμότειχο, καθώς, στην εποχή της «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης» οι ίδιοι και τα παιδιά τους στερούνται τη δυνατότητα της χρήσης του ίντερνετ.

Έτσι, ούτε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί αλλά ούτε και ο Εβρίτης υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιος Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης φαίνεται να μπορούν να δώσουν ελπίδες για τη «σύνδεσή τους» με τον έξω κόσμο.

Όπως είναι γνωστό, πριν από πολλούς μήνες οι κάτοικοι της Δόξας Διδυμοτείχου είχαν επιχειρήσει να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα με επιστολές και υπογραφές χωρίς ωστόσο να υπάρξει καμία απολύτως πρόοδος. Σήμερα, παρά τις επιστολές και τις διαμαρτυρίες παραμένουν στο «σκοτάδι» της ενημέρωσης.

«Το μόνο που κατάλαβα όμως είναι ότι μας δουλεύουνε λέγοντάς μας να περιμένουμε ακόμα λιγάκι και θα γίνει. Έτσι, για την ιστορία, σας υπενθυμίζω ότι η τεχνολογία σταμάτησε έξω απ’ το χωριό μας, στη γειτονική Λάδη με το 90% γέρους, δηλαδή στα έξι χιλιόμετρα» μας λέει ο κάτοικος της περιοχής κ. Γιάννης Κατσιάφας, ο οποίος είναι και δάσκαλος.

Όπως επισημαίνει, «με το δίκιο του λοιπόν ο Κωστάκης, μαθητής της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, διαμαρτυρόταν, όταν ήθελε κάποιες πληροφορίες π.χ. για τους Ινδιάνους του Αμαζονίου στη Γεωγραφία του και έλεγε, «κύριε δε βρήκα». Στερείται λοιπόν του διαδικτύου ο Κωστάκης, ο κάθε μαθητής και ο κάθε νέος και όχι μόνο της Δόξας και όποιας άλλης περιοχής μειονεκτεί σ’ αυτό το διαδίκτυο, δεν έχει την εύκολη πρόσβαση στη γνώση και στην πληροφορία» τονίζει ο ίδιος, ενώ οι κάτοικοι στην επιστολή διαμαρτυρίας στην οποία είχαν συγκεντρώσει και υπογραφές μεταξύ άλλων τόνιζαν: «Είναι ξεκάθαρο, ότι με τέτοια αντιμετώπιση μόνο σαν πολίτες Β΄ ή και Γ΄ κατηγορίας μπορούμε να περνιόμαστε σε τούτη τη χώρα, την Ελλάδα. Μιλάμε για το Διαδίκτυο (internet), που εσείς, δεν ξέρουμε με ποιο δικαίωμα ή κριτήριο επιλέγετε ποιοι θα έχουν, πότε θα το ’χουν, πώς θα το έχουν και ποιοι όχι… Ε, μήπως είναι καιρός να ρίξετε καμιά ματιά και προς τα δω; Μήπως κι εμείς δε μένουμε Ελλάδα; Όλοι εμείς που υπογράψαμε, σας ευχαριστούμε που μας ακούσατε… και περιμένουμε».


Διαμαρτυρία κατοίκων και της Σαμοθράκης

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η διαμαρτυρία που έρχεται από τους κατοίκους της Σαμοθράκης οι οποίοι καταγελούν τη στάση εταιρίας που παρέχει υπηρεσίες ίντερνετ στο νησί αλλά με κακή ποιότητα και σοβαρά πρόβλημα όπως τονίζουν.

Σε επιστολή διαμαρτυρίας αναφέρουν τα εξής: «Ενώ η Conn-x υποτίθεται ότι παρέχει 2 mbps και με αυτήν την προϋπόθεση ζητά την συνδρομή των κατοίκων της Σαμοθράκης που είναι συνδεδεμένοι στο Internet, στην πραγματικότητα οι υπηρεσίες που παρέχει δεν ξεπερνούν το 1 mbps. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία πλήρους χρήσεως του Internet και ένα σήμα που συνεχώς «κρεμάει». Ο προφανής λόγος είναι ότι η εταιρεία, παραβλέποντας τις πραγματικές δυνατότητες του δικτύου, και επιθυμώντας να εξασφαλίσει όσο το δυνατό περισσότερες συνδέσεις προκειμένου να προσποριστεί τα χρήματα έχει «φορτώσει» υπερβολικά το δίκτυο και έχει ξεπεράσει τις δυνατότητές του. Με δεδομένο ότι στο νησί δεν υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με άλλο δίκτυο, η Conn-x εκμεταλλεύεται την αποκλειστικότητά της και την στοιχειώδη επιθυμία πρόσβασης των κατοίκων στο Internet μη παρέχοντας τους τις υπηρεσίες που προϋποθέτει το συμβόλαιο».

 
Πηγή:  http://www.gnomionline.gr/