Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Μεγάλη η αύξηση κρουσμάτων λευχαιμίας στην Θράκη

Πρώτη σε επίπεδο χώρας σε κρούσματα λευχαιμιών και καρκινοπαθειών ήταν η περιοχή μας  όπως έδειξε πανελλαδική έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου

ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ;





Μεγάλη είναι η αύξηση των κρουσμάτων λευχαιμίας στο Ν. Ξάνθης το τελευταίο χρονικό διάστημα σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Η ΑΓΑΠΗ που προσφέρει φιάλες αίμα αλλά και έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο αιμοπεταλιοδοτών που μετακινούνται σε πόλεις με δικά τους έξοδα για να προσφέρουν στο συνάνθρωπο. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης Παπαχρόνης σε συνέντευξη του στην XanthiNews κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει ότι τους είχανε γνωστοποιηθεί για βοήθεια τρία κρούσματα ερυθηματώδη λύκου στα Μάγγανα, δύο ενήλικες που κατέληξαν και ένα παιδί που οι γονείς του κατάγονται από τον παραλιακό οικισμό. Ο κ. Παπαχρόνης κάνει έκκληση να παρέμβουν αρχές και φορείς για να γίνει έρευνα και να διαπιστωθούν τα αίτια της έξαρσης της νόσου.

Πρώτη σε επίπεδο χώρας σε κρούσματα λευχαιμιών και καρκινοπαθειών ήταν η Ανατολική Μακεδονίας και Θράκη όπως έδειξε πανελλαδική έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θράκης, πριν 3 χρόνια. Στα μέσα του 2011 ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Η ΑΓΑΠΗ στο Ν. Ξάνθης κ. Γιάννης Παπαχρόνης σε συνέντευξη του στην XanthiNew εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα πολλά κρούσματα που τους γνωστοποιούνται πολύ συχνά και ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα γνωρίζουν ήδη πέντε και μάλιστα ενηλίκων και παιδιών!

Ο κ. Παπαχρόνης σημείωσε αναφορικά με την έξαρση της νόσου: «Εδώ και 4 χρόνια δημιουργήσαμε το δίκτυο αιμοπεταλιοδοτών. Και έτσι φάνηκαν και όλες οι κρυφές περιπτώσεις γιατί υπήρχε αλληλοβοήθεια μεταξύ των συγγενών και φίλων. Τώρα όμως επειδή είναι πολλά τα περιστατικά και δεν φτάνει ο αριθμός των οικείων προσώπων και απευθύνονται και σε εμάς. Το θέμα είναι ότι δεν είναι παλιά κρούσματα αυτά που καλύπτουμε.

Έχει τώρα γύρω στον ένα μήνα και δεν έχει σχέση με τα νέφη της Φουκοσίμα της Ιαπωνίας έρχεται περισσότερος κόσμος να μας ζητήσει βοήθεια. Πληροφορούμαστε καθημερινά για κρούσματα λευχαιμίας. Παλιά ρωτούσαμε. Τώρα ξέρουμε ότι έρχονται για λευχαιμία. Και είναι μια αρρώστια που χτυπάει όλες τις ηλικίες. Από 3 χρόνων έως και 70 χρόνων».

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην περίπτωση 70 χρονου που έκανε προεγχειρητικό έλεγχο για εγχείρηση καταρράκτη και μετά από δύο μήνες που είχε γρίπη έκανε αιματολογικές εξετάσεις και βρήκε ότι είχε λευχαιμία σε προχωρημένο στάδιο! Ένα γεγονός που έκανε τον αιματολόγο του Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Ξανθοπουλίδης να απορήσει με την ραγδαία εξέλιξη και δεν μπόρεσε να το εξηγήσει, όπως μας είπε ο κ. Παπαχρόνης.

Στα Μάγγανα είχαμε τρία κρούσματα λευχαιμίας της νόσου «ερυθηματώδης λύκος» πριν τρία χρόνια. Είναι μια περιοχή τόσο μικρή με τόσα κρούσματα και σαφώς γεννάται προβληματισμός. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Η ΑΓΑΠΗ σημείωσε: «Ήταν δύο γυναίκες από τα Μάγγανα που κατέληξαν. Και το τρίτο ήταν ένα παιδάκι που οι γονείς του ήταν από τα Μάγγανα. Μίλησα σε Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Τοπείρου και τους το επισήμανα».

Ο κ. Παπαχρόνης αναρωτιέται όσα συζητάμε όλοι μας: «Μήπως ευθύνονται τα λιπάσματα, ή κάποια βιομηχανία ή εγκαταστάσεις της πρώην Φωνής της Αμερικής;

Πιθανόν να είναι το Κοζλοντούι ή τα βουνά μας που λένε ότι με κοιτάσματα ουράνιου.

Δεν πρέπει να εξεταστούν αυτές οι περιπτώσεις; Μήπως είναι κάτι άλλο και δεν το ξέρουμε; Και αν μπορέσουμε και το μάθουμε και μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, να το περιορίσουμε ή οτιδήποτε άλλο; Μήπως καθυστερούμε να προστατευτούμε;»

Δυστυχώς οι έρευνες γίνονται μόνο όταν είναι επιδοτούμενες από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Πάντως την αύξηση των κρουσμάτων λευχαιμιών την διαπιστώνουν στο Νοσοκομείο Ξάνθης ο αιματολόγος κ. Ξανθοπουλίδης και το τμήμα αιμοδοσίας.

Και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης θα έχει σίγουρα στατιστικά στοιχεία. Αν και αρκετοί φεύγουν σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα ή εξωτερικό.

Στο να εντοπιστούν τα αίτια θα μπορούσε να βοηθήσει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης; Η Περιφέρεια ΑΜΘ; Ο Δήμος Τοπείρου όπου υπάγονται τα Μάγγανα; Στο Πολυτεχνείο του ΔΠΘ έχουμε Καθηγητές του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος που θα μπορούσαν να ασχοληθούν με το ζήτημα και να έχουμε ασφαλή αποτελέσματα.

Πηγή:  http://www.xanthinews.gr/