Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Επανεμφάνιση Εφραίμ με αιχμές κατά κυβέρνησης για την ανόρθωση τζαμιού

Αίσθηση προκαλεί η συνέντευξη
που παραχώρησε σε κυπριακό κανάλι

Μίλησε και για τη σχέση του με τον Καραμανλή

                              ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Δε βάζει νερό στο κρασί του ο ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου, π. Εφραίμ, ενώ εμφανίζεται αμετανόητος και επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για τη χορήγηση 80 εκατ. ευρώ σε μουσουλμάνους στην Αθήνα για την ανόρθωση τζαμί. Παράλληλα έκανε λόγο και για τις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή
Συγκεκριμένα, ο ηγούμενος, σε συνέντευξή του στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό "Sigma", που μεταδόθηκε την Μεγάλη Τετάρτη, είπε πως "η κυβέρνηση δίνει τώρα 80 εκ ευρώ για να κάνει τζαμί στους μουσουλμάνους στην Αθήνα, Τώρα μαθαίνουμε ότι αποζημιώνει τους Εβραίους για ένα παλιό κοιμητήριο με 10 εκ ευρώ. Η Μονή Βατοπεδίου είναι ένα ορθόδοξο οικουμενικό κέντρο δεν πρέπει και αυτό, όχι να της δώσουν κάτι δωρεάν – αλλά να πάρει κάτι που διεκδικεί και της ανήκει; Δεν πρέπει να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα της μονής;"
Υποστήριξε περαιτέρω ότι η υπόθεση του Βατοπεδίου δημιουργήθηκε από την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.
Παράλληλα άφησε αιχμές για την στάση της τότε κυβέρνησης και περιέγραψε την κατάσταση των σχέσεών του με τον Κώστα Καραμανλή.
Ειδικότερα είπε πως "ο Καραμανλής ήρθε και μας βρήκε. Δεν παρέστη ανάγκη να έχω επαφή μαζί του. Εμείς συνήθως καθόμαστε στο ασκητήριο, στο μοναστήρι μας. Δεν πάμε εμείς να τους βρούμε, έρχονται αυτοί και μας βρίσκουν".
"Απορώ γιατί η τότε κυβέρνηση ντράπηκε για εμάς. Η στάση τους δεν ήταν καλή. Ενώ είχαν μια καλή διάθεση αρχικά για την μονή. Δεν έκαναν κάτι παράνομο, κάτι ύποπτο, κάτι δόλιο, κάτι το παράνομο. Εν τούτης μου έκανε εντύπωση που ντράπηκαν να το πουν. Το είπαν μετά βέβαια. Απορώ και εξίσταμαι γιατί αυτό το πράγμα", πρόσθεσε ο π. Εφραίμ.
Κατέληξε πως "μας εκμεταλλεύτηκαν είμαστε θύματα μιας πολιτικής αντιπαράθεσης. Μας κατηγόρησαν αδίκως. Εμείς δεν είχαμε, ούτε έχουμε διαθέσεις διαπλοκής όπως λένε. Όλα αυτά που έλεγαν έκρυβαν μια εμπάθεια. Μας προκαλούσαν και εντός και εκτός εκκλησίας αλλά εγώ σιωπούσα. Είναι αυτό που λένε καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα".