Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Πάσχα στον Πεντάλοφο Εβρου υπό τον ήχο της γκάιντας

Ουκ ολίγοι προτίμησαν
την πλατεία του οικισμού

ΩΣ ΤΙΣ 5.00
ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ
ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟ ΓΛΕΝΤΙ

ΜΕ ΠΟΙΑ ΣΧΗΜΑΤΑ;






Υπό τους ήχους της γκάιντας και άλλων παραδοσιακών οργάνων ντόπιοι επισκέπτες και προσκεκλημένοι χορέψαν και τραγούδησαν από το απόγευμα της Λαμπρής μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η ιδέα αυτού του υπαίθριου γλεντιού μετράει πολλά χρόνια ζωής και γεννήθηκε από μια ομάδα νεαρών μουσικών που είτε έλκουν την καταγωγή τους από το χωριό είτε σχετίζονται με αυτό με άλλους τρόπους. Γεγονός πάντως είναι ότι σήμερα έχει βγει από την αυλή στο μεσοχώρι, εχει ξεπεράσει τα όρια της ιδέας και τείνει πλέον να γίνει θεσμός.

Η εκδήλωση προσελκύει επισκέπτες που αγαπούν την παράδοση όχι μόνο από τον Έβρο, αλλά και από πολλές άλλες περιοχές.

Στο υπαίθριο «πάλκο» έπαιξαν και τραγούδησαν μέλη του παραδοσιακού σχήματος «Εβρίτικη Ζυγιά», του σχήματος «Μεθόριος», μεμονωμένοι μουσικοί αλλά και κάποιοι από τους γηραιότερους γκαϊντατζήδες του Έβρου. Σε αυτό το πάντρεμα ήχων και οργάνων συμμετείχαν και μουσικοί πολύ νεαρής ηλικίας, όπως αυτοί του σχήματος «τα Θρακιωτάκια» από την Άνθεια, μουσικοί από άλλες περιοχές πλην του Έβρου, όπως κάποια μέλη του μουσικού συγκροτήματος «Οδρύσσες» αλλά και μουσικοί που αγαπούν την παράδοση «εναλλακτικά» όπως αυτοί του μουσικού σχήματος Θραξ-Πανκ.

Μουσικοί και χορευτές γλέντησαν στην πλατεία του οικισμού μέχρι τις 22.00 κι ύστερα μεταφέρθηκαν στα καφενεία για να δώσουν φινάλε στο γλέντι τους στις 5.00 το ξημέρωμα. Φυσικά ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου στο ίδιο μέρος ενώ φέτος έγινε και σημαντικό “promotion” του γεγονότος μέσω της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης facebook και μάλιστα με μια πολύ έξυπνη αφίσα (που φαίνεται στη φωτό)


Πηγή:  http://www.telegramm.gr/