Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Πόσο ισχυρή είναι η τουρκική οικονομία;

Τη σημερινή οικονομική άνθηση της Τουρκίας η Ελλάδα τη βίωσε πριν από πέντε χρόνια με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα
ΟΠΟΤΕ; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΙΑ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΝΑΛΥΣΗ

Ενώ δημοσιεύονται διθυραμβικά σχόλια για την τουρκική οικονομία (και στον ελληνικό τύπο, από ανταποκρίσεις του τουρκικού), σε αυτή τη στήλη πριν από ένα μήνα υποστηρίξαμε ότι η τουρκική οικονομία στηρίζεται σε ξύλινα πόδια. Βλέπουμε τα ίδια σημάδια υπερθέρμανσης που αντιμετώπισαν πολλές χώρες, και δεν είχαν ευτυχή κατάληξη.
Το δύσκολο είναι, ότι δεν μπορεί βασιστεί κανείς στις αναλύσεις και «προβλέψεις» των αρμοδίων που κατέχουν τίτλους εγκυρότητας. Προσέξτε δηλώσεις του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, κ. Robert Zoellick, κατ' αρχήν στις 20 Ιουλίου ε.έ. και στη συνέχεια προχθεσινές:

Ο κ. Robert Zoellick, λοιπόν, ανακοίνωσε προ 15νθημέρου ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Τουρκίας είναι πολύ ισχυρό, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης, παρά τις αυξημένες ανησυχίες των επενδυτών, ότι η γοργά αναπτυσσόμενη οικονομία «υπερθερμαίνεται». Ο γνωστός υπουργός Οικονομικών (πρώην Εξωτερικών) κ. Ali Babacan, ήταν πιο συγκρατημένος, παρατηρώντας ότι η κατά 11% ανάπτυξη σε ετήσια βάση στο α΄ τρίμηνο, οδηγείται από την εγχώρια κατανάλωση και έχει φέρει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας σε διόγκωση, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες των αγορών, ότι η οικονομία είναι ευάλωτη σε μία «απότομη προσγείωση».

Και παρόλο που ο κ. Robert Zoellick, ήταν αισιόδοξος, προειδοποίησε πρόσφατα την Τουρκία ότι η οικονομία της κινείται κοντά στις πλήρεις δυνατότητές της και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «χρειάζεται να είναι σε εγρήγορση για τους κινδύνους του πληθωρισμού». Ερευνητέο επομένως, αν οι «έγκυροι» αναλυτές καταγράφουν τι προβλέπουν ότι θα συμβεί ή καταγράφουν αυτό που θέλουν να συμβεί, και κινούνται για να το υλοποιήσουν. Πιστεύω το δεύτερο.

Επί του προκειμένου. Αυτά που περνά σήμερα η Τουρκία τα περάσαμε προ πενταετίας, με χαμηλότερους βέβαια ρυθμούς. Τα καταναλωτικά δάνεια τρέχουν με 60% ετησίως, με μια μικρή μείωση φέτος. Οι Τούρκοι έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο, αύξησαν τα επιτόκια, αλλά η κατάσταση παραμένει η ίδια.

Ο κ. Αλακμπάρ Ραούφογλου γράφει στους «Southeast European Times» ότι υπάρχουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που συμβουλεύουν τους πολίτες να «μην ξοδεύουν υπερβολικά», καθώς άρχισαν να σχηματίζονται μαύρα σύννεφα για την παγκόσμια οικονομία, ενώ ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος κ. Αλατίν Μπουγιουκάγια, πιστεύει ότι η Τουρκία είναι θωρακισμένη από την παγκόσμια κρίση, χάρη στην ισχυρή και δυναμική οικονομία της χώρας. Τα ίδια μας έλεγε ο κ. Αλογοσκούφης και παλαιότερα ο κ. Παπαντωνίου.

Συνάμα, άλλοι αναλυτές, όπως ο κ. Ομέρ Φαρούκ Κολάκ, διαπρεπής οικονομολόγος και πανεπιστημιακός, πιστεύουν ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει ήδη ξεκινήσει. «Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό... λαμβανομένου υπόψη ότι η Ε.Ε. είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας, απορροφώντας το 50% των τουρκικών εξαγωγών», είπε. Είναι φυσικό επομένως, ότι η επιβράδυνση στην αγορά της Ευρώπης θα επιβραδύνει την ανάπτυξη της Τουρκίας και θα την καταστήσει ευάλωτη λόγω των μεγάλων αναγκών χρηματοδότησής της από το εξωτερικό.

Ωστόσο, μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας είναι το έλλειμμα του τρέχοντος ισοζυγίου, το οποίο ανήλθε στα 37,2 δισ. δολάρια κατά τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, αύξηση της τάξης του 121% έναντι της αυτής περιόδου του περασμένου έτους.

«Τα στοιχεία του ελλείμματος του τρέχοντος λογαριασμού είναι ανησυχητικά», λέει ο κ. Κολάκ. «"Οι άνθρωποι θα πρέπει σίγουρα να αποταμιεύουν τα χρήματά τους και η κυβέρνηση, με τη σειρά της, πρέπει απαραίτητα να ενεργήσει γρήγορα και πιο αποτελεσματικά για την αποτροπή πιθανής κρίσης».

Ο δε κ. Μασούμ Τουρκέρ, πολιτικός και π. υπουργός Οικονομικών, πιστεύει ότι η ενδεχόμενη οικονομική κρίση «κατέστη περισσότερο πολιτικό παρά οικονομικό ζήτημα για την κυβέρνηση» και ότι «οι ιδιωτικές δαπάνες βρίσκονται τώρα σε επίπεδο κοινωνικής τρέλας».


Πηγή:  http://www.voria.gr/