Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Η άγνωστη συνάντηση του Γ. Πεταλωτή με τον Μιχάλη Κακογιάννη

Ο σκηνοθέτης είχε προσκληθεί αλλά δεν πρόλαβε να έρθει στην Κομοτηνή
Μέρος του προγράμματος του Ιδρύματος Κακογιάννη για διδασκαλία του αρχαίου δράματος με Πανεπιστήμια του Εξωτερικού θα υλοποιηθεί στην Θράκη              ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Μια διαφορετική προσέγγιση του χαμού του Μιχάλη Κακογιάννη, προτίμησε να μας δώσει σήμερα ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βουλευτής Ροδόπης, Γιώργος Πεταλωτής, αντί για μία τυπική ανακοίνωση.

Ο Κομοτηναίος πολιτικός είχε επισκεφτεί, ιδιωτικά, μετά από πρόσκλησή του, τον μεγάλο σκηνοθέτη στο Ίδρυμα “Μιχάλης Κακογιάννης”, στις 20 Ιανουαρίου 2011. Θαυμαστής του, ο Γιώργος Πεταλωτής, γνώρισε και συνομίλησε με τον μεγάλο σκηνοθέτη, επί αρκετή ώρα και για διάφορα ζητήματα, από πολιτική και τις τρέχουσες κοινωνικές εξελίξεις, μέχρι φυσικά την τέχνη και τον πολιτισμό, που με συνέπεια κοσμούσε και υπηρετούσε ο Μιχάλης Κακογιάννης. “Μου έκανε εντύπωση”, μας δήλωσε ο κ. Πεταλωτής “η απλότητα και ο ευπροσήγορος χαρακτήρας του, η σφαιρική αντίληψη των εξελίξεων που είχε και η καθαρή, χωρίς περιστροφές, γνώμη που εξέφραζε για τα τρέχοντα ζητήματα όλου του πολιτικού και κοινωνικού φάσματος”. Αυτή άλλωστε η τέλεια απλότητα, η ειλικρίνεια και η αμεσότητα, διαχρονικά, σημάδεψε και χαρακτήρισε και το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη. “Καμάρωνε ιδιαίτερα που ήταν αυτός που έδωσε στα μνημεία της Ακρόπολης τον σημερινό φωτισμό τους, το θεωρούσε ιδιαίτερα σημαντικό και τιμητικό, για τον ίδιο, έργο”, μας αποκαλύπτει ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, θυμίζοντάς μας, ότι ο Μιχάλης Κακογιάννης κινητοποιήθηκε το 2004 και με τη βοήθεια του Γάλλου ειδικού Πιερ Μπιντό, έδωσε στον Παρθενώνα, τον σημερινό του φωτισμό. Ο ίδιος ο Μιχάλης Κακογιάννης, ξεναγώντας τον Γιώργο Πεταλωτή στο Ίδρυμα, του εκμυστηρεύτηκε πως “είναι ευτυχής που κατάφερε να υλοποιήσει το όνειρό του” δημιουργώντας ένα χώρο στέγασης του θεάτρου, του κινηματογράφου και τελικά του ίδιου του πολιτισμού, όχι μόνο του ελληνικού αλλά γενικότερα του σύγχρονου ευρωπαϊκού, μιας και το Ίδρυμα αποσκοπεί στην σύσφιξη των λαών της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής κουλτούρας. Ο Γιώργος Πεταλωτής, είχε προσκαλέσει τον Μιχάλη Κακογιάννη στην Κομοτηνή, για να παρουσιάσει ο ίδιος με τους συνεργάτες του το μέρος του πλούσιου έργου του στους συμπολίτες μας, αλλά δυστυχώς δεν πρόφτασε το να υλοποιήσει. “Αυτοί οι μεγάλοι άνθρωποι ζούνε μέσα από το έργο και την προσφορά τους, δεν φεύγουν ποτέ από τη μνήμη και την καρδιά των ανθρώπων”, δηλώνει σήμερα ο Γιώργος Πεταλωτής. Επεξεργάστηκαν μάλιστα μαζί με τους συνεργάτες του Ιδρύματος ολοκληρωμένη πρόταση συνεργασίας με γνωστά Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής, για τη διδασκαλία του αρχαίου δράματος, ένα μέρος της οποίας θα υλοποιηθεί στην Κομοτηνή.


Πηγή:  http://www.paratiritis-news.gr/