Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Την έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας στον ορεινό όγκο της Ροδόπης κατήγγειλε στην Βουλή ο Αχμέτ Χατζηοσμάν

Μιλώντας στην
Διαρκή Επιτροπή
Παραγωγής και Εμπορίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ
(ΣΥΝΤΟΜΗ) ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ

Ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, πραγματοποίησε ομιλία στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ».



Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης του βουλευτή.


ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ
Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ
ΑΧΜΕΤ ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ


ΑΧΜΕΤ ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ:

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,

κύριε Πρόεδρε,

κύριοι Υπουργοί,

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα έρχεται να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που αγγίζει όλη τη χώρα. Πρόκειται για μια χρόνια κατάσταση που έλαβε διαστάσεις παθογένειας σε πολλές περιοχές. Όπως είναι φυσικό κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητες της, τις οποίες θεωρώ ότι πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας κατά την εφαρμογή του νομοσχεδίου.

Θα αναφέρω δυο λόγια στη σημερινή μου παρέμβαση για την εκλογική μου περιφέρεια, την Ροδόπη, επειδή θέλω να τα λάβετε υπόψη κύριε υπουργέ.

Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε ότι στη Ροδόπη οι μισές περίπου οικίες είναι αυθαίρετες με την έννοια ότι δεν έχουν ούτε συμβόλαια, ούτε τίτλους ιδιοκτησίας. Το ίδιο ισχύει και σε πολλές γειτονιές μέσα στην πόλη της Κομοτηνής.

Να γίνω σαφής. Η Κομοτηνή αποτελούσε μέχρι πολύ πρόσφατα μοναδική περίπτωση επαρχιακής πόλης της επικράτειας που δεν διέθετε σχέδιο πόλεως. Πριν λίγους μήνες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες έγκρισης και της τρίτης φάσης του σχεδίου πόλεως και πλέον έχει δρομολογηθεί αυτό το θέμα.

Ωστόσο, η ύπαρξη τόσο πολλών αυθαιρέτων και αναφέρομαι σε ολόκληρες γειτονιές, σε χωριά στον ορεινό όγκο, οφείλεται σε πολιτικές διακρίσεων και διοικητικών απαγορεύσεων που εφαρμοζόταν επί δεκαετίες στην περιοχή εις βάρος της μειονότητας. Υπήρχε απαγόρευση για οποιαδήποτε διαδικασία έκδοσης συμβολαίου και οικοδομικής άδειας με αποτέλεσμα τα μέλη της μειονότητας να μην μπορούν να αποδείξουν τα αυτονόητα, όπως είναι οι ιδιοκτησίες τους.

Αυτό το πρόβλημα στάθηκε εμπόδιο για την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής και δημιούργησε μια σειρά από προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών της μειονότητας.

Πρόσφατο παράδειγμα η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών. Παρόλο που υπάρχει αυξημένη ζήτηση, οποιαδήποτε δυνατότητα υποβολής φακέλου καθίσταται αδύνατη λόγω ανυπαρξίας τίτλων ιδιοκτησίας. Η απουσία τίτλων ευθύνεται και για πολλούς άλλους αποκλεισμούς από προγράμματα, με αποτέλεσμα τη στασιμότητα της περιοχής.

Φυσικά όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, θεωρώ ότι το παρόν νομοσχέδιο στοχεύει στο να επιλύσει παρόμοιες καταστάσεις και να διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών μας.

Πιστεύω ότι στην περιοχή μου ένας μεγάλος αριθμός θα επωφεληθεί από τις διατάξεις του νομοσχεδίου για αυτό κύριε υπουργέ θέλω στην τελική μελέτη του σχεδίου νόμου πριν την κατάθεση του στην ολομέλεια να εξετάσετε την περίπτωση της Ροδόπης με όλες τις ιδιαιτερότητες και τις ιδιομορφίες της και να μας εγγυηθείτε ότι θα επιβλέπετε προσωπικά την ορθή εφαρμογή του νόμου για να αποφύγουμε οποιαδήποτε γραφειοκρατικά και αλλά τυχόν κωλύματα στην εφαρμογή του. Σας ευχαριστώ.

.