Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Εγγραφές πρωτοετών, υπό τη σκιά των καταλήψεων

Δεν πραγματοποιούνται εγγραφές στο τμήμα Ιστορίας - Εθνολογίας, σε αντίθεση με τη Νομική Σχολή, όπου η επιτροπή κατάληψης τις επιτρέπει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Υπό τη σκιά των καταλήψεων και του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ξεκίνησαν χθες οι εγγραφές πρωτοετών στα τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή. Η προσέλευση της πρώτης μέρας ήταν υποτονική και σε αυτό ρόλο διαδραμάτισε ο φόβος των νέων φοιτητών μήπως βρεθούν αντιμέτωποι με καταλήψεις και κλειστές σχολές. Στα τμήματα της πόλης μας ο φόβος αυτός επιβεβαιώθηκε μόνο στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, όπου η επιτροπή κατάληψης αποφάσισε να βάλει στην κυριολεξία λουκέτο στη σχολή. Από την προηγούμενη Πέμπτη τελεί υπό κατάληψη η συγκεκριμένη σχολή και θα παραμείνει κλειστή τουλάχιστον μέχρι και την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, όπως έκανε γνωστό μιλώντας στο «Χ» ο Θέμης Βαλασιάδης φοιτητής μέλος της επιτροπής κατάληψης Ιστορίας και Εθνολογίας.



Τουλάχιστον μέχρι 15 Σεπτεμβρίου κλειστό το Ιστορίας και Εθνολογίας

Στην γενική συνέλευση της περασμένης εβδομάδας οι φοιτητές ενέκριναν το πλαίσιο της ΠΑΣΠ, σύμφωνα με το οποίο η σχολή έπρεπε να κλείσει ως μέσο αντίδρασης στο νέο νόμο. Όσον αφορά τις εγγραφές πρωτοετών, αυτές θα ξεκινήσουν την προσεχή Παρασκευή, εφόσον βέβαια λήξει η κατάληψη. «Σε όσους έρχονται στη σχολή τους ενημερώνουμε ότι οι εγγραφές θα ξεκινήσουν την Παρασκευή κανονικά. Δυστυχώς δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα γίνει και πότε έρχεται ο καθένας και γι’ αυτό η ενημέρωση γίνεται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τη γραμματεία. Η κατάληψη είναι ακραίο μέσο, όμως σε τέτοιες ακραίες αποφάσεις της κυβέρνησης και σε τέτοιους ακραίους νόμους είναι από τα πιο πρόσφορα μέσα για να αντιδράσει η ακαδημαϊκή κοινότητα», ανέφερε ο νεαρός φοιτητής. Η γραμματεία του τμήματος από την πλευρά της προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πρωτοετών ανάρτησε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του τμήματος. Σε αυτήν αναφέρει ότι, «από το βράδυ της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου ως και την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του Τμήματος «κατέλαβαν» το κτίριο του Τμήματος, διαμαρτυρόμενοι για την ψήφιση του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ύστερα απ’ αυτό, οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών θα αρχίσουν την Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011, εφόσον βέβαια λήξει η «κατάληψη» του κτιρίου. Παρακαλούνται οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του τμήματος, καθώς και όλοι οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις που θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του τμήματος, για να αποφύγουν άσκοπες ταλαιπωρίες», καταλήγει η ανακοίνωση.


Αποχωρούσαν οι πρωτοετείς βλέποντας το πανό

Ένα πανό με τη λέξη κατάληψη που αναρτήθηκε στην κεντρική είσοδο της παλιάς Νομικής, προκάλεσε λανθασμένες εντυπώσεις στους πρωτοετείς φοιτητές και άλλων σχολών, όπως Κοινωνικής Διοίκησης και Γλωσσών, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, οι οποίες δεν τελούν υπό κατάληψη. Οι νέοι φοιτητές μη γνωρίζοντας ότι η είσοδος στα δύο παραπάνω τμήματα γίνεται και από σημείο της παλιάς Νομικής βλέποντας το πανό αποχωρούσαν. Προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία φοιτητών τμημάτων, που δεν τελούν υπό κατάληψη μέλη παρατάξεων βρέθηκαν από χθες νωρίς το πρωί έξω από την κεντρική είσοδο και ενημέρωναν σε ποια τμήματα γίνονται οι εγγραφές και σε ποια όχι. Ένας από αυτούς και ο Γιώργος Μπίνος υπεύθυνος ΔΑΠ στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, ο οποίος επιβεβαίωσε το πρόβλημα, «έρχεται κόσμος που δεν γνωρίζει, βλέπει το πανό της κατάληψης και αποχωρεί. Στο κεντρικό κτίριο στεγάζεται μόνο το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και στα πίσω κτίρια είναι τα τμήματα Παρευξείνιων και Κοινωνικής Διοίκησης. Το πρόβλημα με τις εγγραφές αντιμετωπίζεται σε εμάς, στα υπόλοιπα κτήρια λειτουργούν κανονικά οι εγγραφές».

Ο υπεύθυνος της παράταξης επανέλαβε παράλληλα τη θέση της ΔΑΠ για ανοιχτές σχολές, «απευθύνουμε κάλεσμα στους φοιτητές, να έρθουν, να μας στηρίξουν για να ανοίξουμε τις σχολές. Είμαστε κάθετοι αντίθετοι με τον νόμο, αλλά θέλουμε να είμαστε και η φωνή των φοιτητών που έχουν στερηθεί πάρα πολλά πράγματα ήδη και είναι κρίμα να στερηθούν και την εξεταστική τους». Η γενική συνέλευση του Ιστορίας και Εθνολογίας συνεδριάζει την προσεχή Πέμπτη, προκειμένου να αποφασιστεί το μέλλον της κατάληψης.


Η «μάχη» των παρατάξεων

Στα τμήματα που δεν τελούν υπό κατάληψη, όπως αυτό της Ελληνικής Φιλολογίας, οι εγγραφές πραγματοποιούνται κανονικά, γι’ αυτό και τα μέλη των παρατάξεων έχουν λάβει θέσεις για το ποιος θα βοηθήσει τους νεότερους. Τα μέλη των δύο μεγάλων παρατάξεων ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ΠΑΣΠ, χωρισμένα σε ομάδα προσεγγίζουν τους νέους φοιτητές με το που φτάνουν στον προαύλιο χώρο της γραμματείας.

Η προσέλευση φοιτητών την πρώτη μέρα των εγγραφών ήταν μειωμένη σε σχέση με την περσινή χρονιά, ανέφερε το μέλος ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Σπύρος Κάπης, «την προέλευση δεν θα την χαρακτήριζα μεγάλη σε σχέση με την περσινή χρονιά τουλάχιστον, όσον αφορά την έναρξη των εγγραφών. Βέβαια προηγήθηκε μια αναταραχή και από τις ειδήσεις και με τη μεταφορά των ημερομηνιών σε κάποιες σχολές όσον αφορά τις εγγραφές. Ίσως γι’ αυτό ο κόσμος αποφάσισε να περιμένει να ενημερωθεί πιο έγκυρα, ώστε να μην μετακινηθεί άσκοπα στην Κομοτηνή».

Την θέση της ΠΑΣΠ Ελληνικής Φιλολογίας οι εγγραφές να γίνονται από τον σύλλογο φοιτητών και όχι από τα μέλη των παρατάξεων, επανέλαβε ο φοιτητής και μέλος της ΠΑΣΠ Λευτέρης Νεδέλκος. «Αν οι εγγραφές γίνονται από το σύλλογος δεν θα τρέχει ο καθένας πάνω στο ανυποψίαστο φοιτητή με αποτέλεσμα να τον τρομάζει». Όσον αφορά τον νέο νόμο πλαίσιο ο φοιτητής Ελληνικής Φιλολογίας τάχθηκε υπέρ της κατάληψης χαρακτηρίζοντας αυτό το μέσο αντίδρασης ως μονόδρομο, καθώς, «θεωρούμε ότι ο νόμος πλήττει τα πτυχία μας, τις ακαδημαϊκές μας ελευθερίες και γενικότερα υπάρχουν πολλά άρθρα στα οποία είμαστε αντίθετοι». Στο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας δεν έχει ακόμα οριστεί ημερομηνίας διεξαγωγής γενικής συνέλευσης.


Κανονικά οι εγγραφές στην υπό κατάληψη Νομική Σχολή

Υπό κατάληψη όμως τελεί και η Νομική Σχολή Κομοτηνής, όπου σε αντίθεση με το τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας, η επιτροπή κατάληψης επιτρέπει τις εγγραφές των πρωτοετών. Το συντονιστικό κατάληψης της σχολής συνεδρίασε χθες αργά το απόγευμα, οπότε σήμερα αναμένεται να γίνει γνωστό το μέλλον της κατάληψης.

Οι εγγραφές των εισαχθέντων για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 στα τμήματα και τις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το γενικό λύκειο και από τα ΕΠΑΛ, συνεχίζονται μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2011.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/