Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Χωρίς βιβλία αλλά με ηθικό ακμαίο το πρώτο κουδούνι στη Ροδόπη

Χωρίς ούτε ένα βιβλίο στα ελληνικά τα μειονοτικά σχολεία, με πολλές ελλείψεις τα υπόλοιπα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Μπορεί να μην είχαμε λιποθυμίες μαθητών στους επίσημους αγιασμούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης, όμως όπως όλα δείχνουν θα λιποθυμήσουν γονείς και εκπαιδευτικοί εξαιτίας της ανετοιμότητας του υπουργείου Παιδείας.

Το πρώτο κουδούνι για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση χτύπησε στο 9ο δημοτικό σχολείο της Κομοτηνής, όμως τα σχολεία δεν άνοιξαν με τις καλύτερες προϋποθέσεις, αφού λείπουν τα περισσότερα βιβλία και δεν έχουν τυπωθεί ακόμα οι φωτοτυπίες που θα μοιραστούν στα παιδιά. Επίσης λόγω εργασιών δεν έγινε ο αγιασμός στο 1ο και 15ο νηπιαγωγείο της Κομοτηνής, ενώ κανονικά άνοιξαν τα υπόλοιπα σχολεία για τον καθιερωμένο αγιασμό, σύμφωνα με όσα είπε ο προϊστάμενος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης Νίκος Χαντζής.

Ο ίδιος τόνισε ότι η χρονιά ξεκινά χωρίς ιδιαίτερες ελλείψεις παρά το μεγάλο πρόβλημα λόγω της έλλειψης των βιβλίων. «Η νέα σχολική χρονιά άρχισε χωρίς ιδιαίτερες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και όσον αφορά το θέμα των βιβλίων, είναι ένα θέμα που είναι διαχειρίσιμο και αντιμετωπίσιμο, καθώς μέχρι το τέλος της εβδομάδος το αργότερο θα έχουμε τυπώσει με την βοήθεια της σχολικής επιτροπής τα τεύχη τα οποία είναι απαραίτητα για να γίνουν τα μαθήματα. Δεν μπορούμε ακριβώς να πούμε σήμερα για πόσα αντίτυπα μιλάμε, έχουμε κάνει έναν υπολογισμό, περιμένουμε και θα δώσουμε το ακριβές νούμερο αφού δούμε τι αποθέματα έχουν οι σχολικές μονάδες, οι αποθήκες τους, οπότε θα αποτυπωθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια».

Αν και «διαχειρίσιμο» το πρόβλημα βιβλίων, αυτά δεν θα φτάσουν στα σχολεία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου όπως τουλάχιστον όρισε το υπουργείο Παιδείας. Όλο αυτό το διάστημα, θα γίνονται εκτυπώσεις σε όσα σχολεία υπάρχουν ελλείψεις, ανέφερε ο προϊστάμενος ξεκαθαρίζοντας όμως ότι το κόστος των φωτοτυπιών θα καλυφθεί από το υπουργείο.

Να σημειωθεί ότι στην Ροδόπη έχουμε φέτος περίπου 500 πρωτάκια και κάθε σχολική τάξη έχει περίπου το ίδιο νούμερο μαθητών.


Χωρίς ούτε ένα βιβλίο στα ελληνικά τα μειονοτικά σχολεία.

Μπορεί στα δημόσια σχολεία να λείπουν πολλοί τίτλοι βιβλίων, όμως σίγουρα υπάρχουν και χειρότερα. Ο λόγος για τα μειονοτικά σχολεία της Ροδόπης, όπου δεν υπάρχει ούτε ένα βιβλίο του ελληνόφωνου προγράμματος και οι μαθητές θα ξεκινήσουν χωρίς να έχουν ούτε καν εικόνα για το πότε θα έρθουν τα βιβλία, δήλωσε η πρόεδρος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Γιώτα Βενετοπούλου.

Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε με φωτοτυπίες, είπε και πρόσθεσε ότι σε όλα τα σχολεία, δημόσια και μειονοτικά, το κόστος των φωτοτυπιών είναι μεγάλο, ενώ οι σχολικές επιτροπές δεν έχουν τα χρήματα. «Δεν μπορούν να δαπανήσουν τα χρήματα αυτά που έχουν ως κρατική επιχορήγηση για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, έχουμε μεγάλο χειμώνα μπροστά μας, είμαστε μια παραμεθόρια περιοχή με πολύ βαρύ χειμώνα, είναι λογικό ότι θα δώσουν τα χρήματα περισσότερο στα πετρέλαια και στην συντήρηση των σχολικών κτηρίων, παρά να τα διαθέσουν σε φωτοτυπίες».

Αναφερόμενη στο κόστος όλης αυτής της ιστορίας, μίλησε για τεράστια μεγέθη αφού η κάθε φωτοτυπία κοστίζει περίπου 10 λεπτά. «Από τον οργανισμό που τυπώνονται τα βιβλία, το κάθε βιβλίο για τον κάθε μαθητή, κόστιζε πολύ λιγότερο – μα πολύ λιγότερο από 80 λεπτά. Από εκεί και πέρα αναλογιστείτε ότι μια φωτοτυπία ασπρόμαυρη, κοστίζει 10 λεπτά, αν είναι έγχρωμη πολύ περισσότερο. Μπορεί να φανταστεί κανείς λοιπόν, τι κόστος θα έχει για τον κάθε γονέα ή το κάθε σχολείο που είναι αδύνατο, γιατί και τα μηχανήματα που έχουμε είναι παλιά και θέλουν και συντήρηση».

Με φόντο όλα αυτά τα προβλήματα στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς η διδασκαλική ομοσπονδία Ελλάδας έχει κηρύξει 24ώρη απεργιακή κινητοποίηση στις 22 Σεπτεμβρίου, διεκδικώντας να καλυφθούν άμεσα οι ελλείψεις σε όλα τα σχολεία της χώρας.


Μόνο το 23% των συγγραμμάτων έφτασε στα γυμνάσια και λύκεια της Ροδόπης

Με λίγες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και με τεράστιες ελλείψεις σε τίτλους βιβλίων ξεκίνησε η σχολική χρονιά με τον επίσημο αγιασμό για την δευτεροβάθμια να χτυπά στο 4ο γυμνάσιο της πόλης μας. Όπως ενημέρωσε ο διευθυντής κ. Θεόδωρος Μούχτσης, μόνο το 23% των συγγραμμάτων έχουν έρθει και έχουν μοιραστεί στα σχολεία ενώ τα υπόλοιπα αναμένονται. «Μέχρι τέλος Οκτωβρίου το υπουργείο παιδείας μας είπε ότι τα συγγράμματα θα έρθουν, θα δούμε τι ακριβώς διδασκαλία έγινε σε κάθε μάθημα πέρσι και θα φωτοτυπήσουμε τις αντίστοιχες σελίδες για να μην έχουμε μεγάλο κόστος σε φωτοτυπίες. Πιστεύω ότι θα ξεπεραστεί το πρόβλημα σύντομα και όλα θα πάνε καλά».

Ξεκαθαρίζοντας ότι η ενιαία σχολική επιτροπή θα καλύψει το κόστος των φωτοτυπιών, και όχι οι γονείς ο κ. Μούχτσης ανέφερε ότι τα φωτοτυπικά μηχανήματα που βρίσκονται στα σχολεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον όγκο που χρειάζεται γι΄αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί μία λύση. Ο ίδιος πάντως ήταν αισιόδοξος λέγοντας ότι μέσα στην εβδομάδα θα λυθεί το πρόβλημα των φωτοτυπιών και παράλληλα στους μαθητές για διανεμηθούν CD, δηλαδή σχολικά βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή.


Σταδιακά μέχρι τον Νοέμβριο θα φτάσουν τα βιβλία στα δημοτικά

Βέβαιος ότι μέχρι το Νοέμβριο θα έρθουν όλα τα βιβλία στα σχολεία εμφανίστηκε ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μανώλης Ταπατζάς, «Εκείνο που ξέρουμε, είναι ότι οι σχολικές επιτροπές και η δική μας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, θα τυπώσει και θα βγάλει φωτοτυπίες κάποια διδακτική ύλη. Θα ήταν πολύ εύκολο εάν ήμασταν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση να μοιράζαμε CD οπότε δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα, όμως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση αυτό είναι πολύ δύσκολο – έως αδύνατο. Πρέπει να βγάλουμε φωτοτυπίες και να τυπώσουμε κάποια έντυπα, δεν γνωρίζω τον αριθμό γιατί θα πρέπει η πρωτοβάθμια να δει στις αποθήκες τι αποθεματικά υπάρχουν και στην συνέχεια να αξιολογήσουμε την κατάσταση για να προχωρήσουμε στις φωτοτυπίες».

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο τι θα κοστίσει η υπόθεση αυτή στις σχολικές επιτροπές και την ίδια στιγμή η πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν γνωρίζει ποια τεύχη βιβλίων θα πρέπει να φωτοτυπηθούν. «Ότι γίνει θα γίνει στο πλαίσιο της νομιμότητας, θα πρέπει να ρυθμιστεί έτσι ώστε να έχει το δικαίωμα η πρωτοβάθμια να βγάλει φωτοτυπίες ή να αγοράσει βιβλία και επίσης θα πρέπει να έχει και ένα σημαντικό κονδύλιο από το υπουργείο παιδείας, όλα αυτά τα αναμένουμε αυτή την εβδομάδα και στην συνέχεια θα προχωρήσουμε στις ενέργειες εκείνες ώστε να τελειώσει αισίως και αυτό το πρόβλημα». Πάντως απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα αναμένεται να δώσει ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Γιώργος Κελεσίδης ο οποίος σήμερα στις 11 θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης (Λ. Δημοκρατίας 1, Κομοτηνή)

Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με απόφαση του αρχηγείου της ελληνικής αστυνομίας, άνδρες της Τροχαίας διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια με συμβουλές οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής σε γονείς και μαθητές δημοτικών σχολείων σε όλη τη χώρα.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/