Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν θα κλείσει η τουριστική σχολή της Αλεξανδρούπολης


Ρητή και κατηγορηματική η δέσμευση του προέδρου  του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λοϊζου Σορωνιάτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ


Τη δέσμευση ότι, παρά τα όσα ακούγονται και (δεν) γίνονται, η σχολή τουριστικών επαγγελμάτων της Αλεξανδρούπολης θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της, παρείχε μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο πλέον αρμόδιος, πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης κ. Λοϊζος Σορωνιάτης. Ωστόσο, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας, φαίνεται πως οι δηλώσεις του, τον περασμένο Ιούλιο, από την Αλεξανδρούπολη, περί δημιουργίας ΙΕΚ στην πόλη μας, μεταφέρονται στις «καλένδες»…

Το θέμα που έχει προκύψει είναι σοβαρό και έχει κάνει ορισμένους να εκφράζουν φόβους ακόμη και για οριστικό «λουκέτο» στη σχολή, αλλά και για τους σπουδαστές, τα πτυχία των οποίων ενδέχεται να μην έχουν καμία ισχύ, αφού η σχολή, εδώ και 3 χρόνια λειτουργεί, δίχως… να υπάρχει. Γι’ αυτό το λόγο, έχει κριθεί ως απολύτως αναγκαία μία νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Πολιτισμού, με την οποία θα κατοχυρώνονταν νομικά τόσο η λειτουργία της σχολής από εδώ και στο εξής, όσο και τα πτυχία των σπουδαστών. Ωστόσο, η προθεσμία που είχε τεθεί για την κατάθεση αυτής της ρύθμισης στη Βουλή παρήλθε προ 3 ημερών, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις για το μέλλον της σχολής να «φουντώσουν» και πάλι.

Για το θέμα μίλησε στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος του ΟΤΕΚ Λοϊζος Σορωνιάτης, ο οποίος επεσήμανε πως «η ουσιαστική προθεσμία δεν έχει εκπνεύσει», ενώ δεσμεύτηκε πως «υπάρχει πολιτική βούληση και από το υπουργείο και από εμάς, η Αλεξανδρούπολη να διατηρηθεί και αυτό ακριβώς θα γίνει. Θα βρούμε μια φόρμουλα και πριν τις 20 Νοεμβρίου που θα ξεκινήσουν τα μαθήματα, θα είναι όλα κανονισμένα». Όπως μάλιστα σχολιάζει, «αυτό δεν είναι απλώς μία αισιόδοξη θεώρηση των πραγμάτων, αλλά γεγονός που θα υλοποιηθεί άμεσα».

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί όλους αυτούς τους μήνες, ο κ. Σορωνιάτης σημειώνει «πως θα έπρεπε το θέμα να είχε λυθεί προ πολλού, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός αυτό», ενώ υπογραμμίζει πως παρά τα όσα έχουν ακουστεί τους τελευταίους μήνες, οι εγγραφές που ολοκληρώθηκαν πριν λίγο καιρό, συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον για την σχολή της Αλεξανδρούπολης.

Ωστόσο, τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο και στη λειτουργία του ΟΤΕΚ. Ο κ. Σορωνιάτης, κατά την επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη τον Ιούλιο, είχε αναφερθεί σε όσα επιτάσσει το μεσοπρόθεσμο και για τον Οργανισμό, ωστόσο είχε εκφράσει την πρόθεση του ΔΣ του ΟΤΕΚ για ίδρυση ΙΕΚ τουριστικού αντικειμένου στην περιοχή μας. Δυστυχώς, φαίνεται πως αυτό το πλάνο, οδεύει προς εγκατάλειψη, τουλάχιστον για την ώρα… «Έτσι όπως είναι τα πράγματα, είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει κάτι τέτοιο. Δεν μας επιτρέπει η συγκυρία ούτε όνειρα να κάνουμε», διαπιστώνει ο πρόεδρος του ΟΤΕΚ.


Με επιστολή Νικητιάδη λύνεται προσωρινά το θέμα

Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος σημείωσε πως έχει υπάρξει συνεννόηση με τον υφυπουργό Πολιτισμού κ. Νικητιάδη, προκειμένου να λυθεί προσωρινά το θέμα με μία επιστολή προς το ΔΣ του ΟΤΕΚ και στην οποία θα αναφέρεται πως η τροπολογία για την σχολή της Αλεξανδρούπολης θα γίνει εν ευθέτω χρόνω. Όπως σημείωσε, «η νομοθετική ρύθμιση θα προχωρήσει και η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι, προφανώς, με όσα συμβαίνουν, δεν αποτελούσε προτεραιότητα η επίλυση αυτού του σοβαρού για εμάς προβλήματος». Επιπλέον, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η υπόθεση θα έχει αίσιο τέλος.


Πηγή: http://www.gnomionline.gr/