Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Χαιρετισμός Περιφερειάρχη στα εγκαίνια της KAVALA EXPO 2011

Όλα όσα ανέφερε ο Αρης Γιαννακίδης στην χθεσινή ομιλία του, κατά τα εγκαίνια της εμπορικής έκθεσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ


Κυρίες και Κύριοι,

Αποτελεί αναμφίβολα εξαιρετικό γεγονός περιφερειακής εμβέλειας η διοργάνωση κάτω από τις τραγικά αντίξοες οικονομικό - κοινωνικές συνθήκες της φετινής εμπορικής έκθεσης ΚΑΒΑΛΑ EXPO 2011.

Η διοργάνωση αυτή συνιστά ελπίδα, φωτεινή συλλογική απάντηση αντίδραση σε αυτό που εγώ ονομάζω νεοταξική βαρβαρότητα.

Και τα όσα βιώνουμε ως έθνος συνιστούν ένα τεράστιο ηθικό διακύβευμα αυτής της ίδιας της εθνικής μας αξιοπρέπειας που στο δεδομένο χρονοχωρικό σημείο δεν επιδέχεται ούτε εκβιασμούς αλλά ούτε και πολιτικές ολιγωρίες.


Κυρίες και κύριοι,

Τα πρόσφατα ευρήματα αλλά και τα διαχρονικά που αποτυπώνουν το επίπεδο παραγωγικής δυναμικής και κοινωνικό-οικονομικής δυσπραγίας κατατάσσουν την περιφέρεια μας σε περίοπτη θέση στο βάθρο της φτώχειας, της ανεργίας, της περιθωριοποίησης.

Βιώνουμε την πατρωνία των ισχυρών, τον βομβαρδισμό αποσπασματικών, αναποτελεσματικών μέτρων, όπου τα υποχείρια της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι τα ίδια κοινωνικά υποκείμενα: μικρομεσαίοι, μισθωτοί, εργαζόμενοι.

Όλα τα προαναφερόμενα είναι αποκαλυπτικά, αλλά και απαγορευτικά για κομματικές αντιπαραθέσεις, για εσωστρέφειες, ανακυκλούμενες ενδοπεριφερειακές μεμψιμοιρίες. Είναι επιτακτικό, κάνω έκκληση, εγρήγορσης και συμπόρευσης όλων των γηγενών κοινωνικών δυνάμεων, σ’ ένα κοινό βηματισμό χωρίς διαιρέσεις, διαχωρισμούς, αποκλεισμούς.


Κυρίες και κύριοι,

Εμείς που υπηρετούμε την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, τον θεσμό με την μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση στον τόπο μας, έχουμε αποδείξει επανειλημμένα και έμπρακτα ότι δεν αποτελούμε φερέφωνα κανενός, προτάσσοντας πάνω από όλα την αγάπη για τον τόπο μας, την περιφέρεια μας.

Βροντοφωνάζω με στεντόρεια φωνή και απόλυτη σαφήνεια στόχος μας η άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, η διάχυση κίνητρων, η επιδότηση του κόστους εργασίας, η δημιουργία ελεύθερων ειδικών ζωνών επενδυτικού ενδιαφέροντος ενιαία σ’ όλη τη γεωγραφία της Α.Μ.Θ.

Διεκδικητική συλλογικότητα όλων των κοινωνικό-πολιτικών δυνάμεων, συνοδοιπόροι στην αναληφθείσα πρωτοβουλία από το επιμελητήριο Καβάλας για την επιμήκυνση του χρόνου της αποπληρωμής των εγγυημένων από το ελληνικό δημόσιο οφειλών των επιχειρήσεων με ταυτόχρονη επιμήκυνση της περιόδου χάριτος.

Η Περιφέρεια μας ως σημειολογική αναφορά αλλά και ως ουσιαστική και έμπρακτη πολιτική της προαναφερθείσας περιφερειακής συλλογικότητας αποφάσισε να στηρίξει την συστεγασμένη συμμετοχή όλου του Επιμελητηριακού κόσμου της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, το ίδιο πράττει και στην έκθεση που σήμερα εγκαινιάζουμε, το ίδιο θα κάνει σε κάθε έκθεση για την οποία τα επιμελητήρια, οι συλλογικοί δηλαδή εκπρόσωποι της οικονομίας συναποφασίσουν να συμμετέχουν. Αυτή επαναλαμβάνω είναι η ενιαία συλλογική περιφερειακή μας συνείδηση. Αυτή είναι πλέον η ίδια μας η «ψυχή»


Κυρίες και κύριοι,

Με την απαρχή της νέας θεσμικής μας ιδιότητας, διαβουλευόμενοι με τη γηγενή θεσμική κοινωνία, συναποφασίσαμε, συγκεκριμενοποιήσαμε, σχηματοποιήσαμε το νέο στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της Α.Μ.Θ. ως το κέντρο διαμετακόμισης, διακίνησης εμπορευμάτων.

Κυρίαρχο ρόλο για την υλοποίηση αυτού του αναπτυξιακού εγχειρήματος είναι τα δυο μας λιμάνια Αλεξανδρούπολης – Καβάλας που με συνδυασμένες μεταφορές, διασυνδεόμενα με τα παραδουνάβια ποτάμια και τα Παρευξείνια Λιμάνια θα δημιουργήσουν ένα ελκυστικό δίαυλο ανταγωνιστικό των στενών του Βοσπόρου.

Αυτή είναι η συνεισφορά για τον τόπο μας, αυτή είναι η αναπτυξιακή μας πρόταση που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία και κοινωνικό πλεόνασμα στην περιφέρεια μας και είναι αδήριτη ανάγκη αυτό, ο σχεδιασμός να γίνει εθνικός, είναι αδήριτη ανάγκη όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία να συγκλίνουν στην ανάδειξη αυτού του στόχου. Αυτή είναι η αναπτυξιακή μας ταυτότητα στη νέα γεωγραφία και στη νέα οικονομία.


Έργα εμβληματικά, ιεραρχημένα, ταυτοποιημένα με τις κοινωνικές ανάγκες, και τις αναπτυξιακές στοχεύσεις που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ της Α.Μ.Θ.

Είναι :

 Εξωτερική θωράκιση υφιστάμενου τμήματος προσήνεμου μώλου Κεντρικού Λιμένα Καβάλας

 Επέκταση προσήνεμου μώλου Κεντρικού Λιμένα Καβάλας

 Επέκταση κρηπιδωμάτων Βόρειου Τμήματος Εμπορικού Λιμανιού Καβάλας «ΦΙΛΛΙΠΟΣ Β»

 Διασύνδεση σιδηροδρομική λιμανιού Καβάλας με Τοξότες

 Κατασκευή πλωτής μαρίνας στην Καβάλα

 Εκπόνηση μελέτης κάθετου άξονα Δράμας – Καβάλας (προέκταση Ε61) και διασύνδεση της Α.Μ.Θ. με το Διευρωπαϊκό Διάδρομο 4

 Ολοκλήρωση παράκαμψης Δράμας

 Κατασκευή παράκαμψης Νευροκοπίου

 Κατασκευή μαρίνας στα Λιμενάρια Θάσου

 Ολοκλήρωση φράγματος Μαρμαρά

 Εκπόνηση μελέτης γέφυρας Τενάγης

 Ολοκλήρωση αρδευτικών δικτύων πεδιάδας Νέστου

 Υπογείωση αρδευτικής διώρυγας στον οικισμός Χρυσούπολης

 Μελέτη κάθετου άξονα Ξάνθης – Σμίνθης – Εχίνου – Ελληνο-βουλγαρικά σύνορα

 Μεταφορά αρδευτικού ύδατος από το ποταμό Νέστο στην πεδιάδα Ξάνθης

 Νοσοκομείο Κομοτηνής

 Κατασκευή κάθετου άξονα 75 της Εγνατίας Οδού Κομοτηνής – Νυμφαία – Ελληνο-βουλγαρικά σύνορα

 Διαμόρφωση χερσαίας ζώνης, εκβάνθυσης λιμανιού Αλεξανδρούπολης και διασύνδεση του με Εγνατία και σιδηρόδρομο

 Κατασκευή κάθετου άξονα 80 της Εγνατίας Οδού Αρδάνιο – Ορμένιο και διασύνδεση της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. με το διευρωπαϊκό διάδρομο Ε9


Κυρίες και κύριοι,

Η εποχή μας έχει πρωτοφανή και πρωτόγνωρα για τις νεότερες μεταπολιτευτικές γενιές χαρακτηριστικά. Είμαστε μπροστά στην αρχή του τέλους ή στο τέλος μίας νέας αρχής;

Η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι η πεποίθηση ότι όλοι μαζί μέσα από μία νέα εθνική συλλογικότητα να μετατρέψουμε αυτήν την κρίση σε ευκαιρία, να αναζητήσουμε μέσα από την ελληνική ψυχή εκείνα τα απύθμενα αποθέματα που θα μας δώσουν κουράγιο να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο. Να δημιουργήσουμε, να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά, να της δώσουμε ζωτικό χώρο. Να την βάλουμε μπροστά χωρίς να της μετακυλήσουμε την δική μας αποτυχία.

Αυτό το στοίχημα στην Ανατολικής Μακεδονία Θράκη και σας διαβεβαιώνω από αυτό το βήμα ότι θα το υπηρετήσουμε αταλάντευτα μέχρι τέλους.


Θερμά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, σε όλους όσους εργάστηκαν κοπιωδώς για την διοργάνωση, κυρίως στους εμπορικούς εκθέτες που εμπιστεύτηκαν αυτό το σημαντικό περιφερειακό εργαλείο και μία δέσμευση αυτή η έκθεση να αποτελέσει την καρδιά μίας νέας περιφερειακής εκθεσιακής προσπάθειας που θα δώσει στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το στίγμα που όλοι παλεύουμε να δημιουργήσουμε.


Εύχομαι καλή επιτυχία στην έκθεση,

Σας ευχαριστώ.

.