Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Από τα λίθινα μανιτάρια της Θράκης, στα γευστικά μανιτάρια του σήμερα

Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου διοργάνωσε ένα πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων με ομιλίες επιστημόνων και μανιταροσυλλεκτών, βιβλία, εκθέσεις ζωγραφικής, πηλοπλαστικής και κοσμήματος και γευστικές δημιουργίες όλα με θέμα το μανιτάρι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



«Από τα λίθινα μανιτάρια της Θράκης, στα γευστικά μανιτάρια του σήμερα” ήταν το θέμα των τριήμερων εκδηλώσεων, που διοργάνωσε η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου. Η πρώτη μέρα του τριημέρου ξεκίνησε με την ομιλία της ιατρού χειρουργού Ιωάννας Κουγιουμτζή, η οποία έκανε μια εκτεταμένη και κατατοπιστικότατη αναφορά στα δηλητηριώδη μανιτάρια, στα συμπτώματα και στα αποτελέσματα της χρήσης τους. Για το «ενθεογενές του μανιταριού» μίλησε στη συνέχεια ο ψυχίατρος Ηλίας Ζιάκας, ο οποίος κέντρισε το ενδιαφέρον των ακροατών και κατακλύστηκε  από ερωτήσεις και ο χειρ. οδοντίατρος Δημήτρης Αντωνιάδης με εικόνες μέσω google earth εντόπισε και κατέδειξε σημεία της ευρύτερης περιοχής του Έβρου όπου φυτρώνουν μανιτάρια και τα είδη αυτών.

Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με την προβολή της παιδικής ταινίας «η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» την οποία παρακολούθησαν πλήθος παιδιών. Οι μικροί φίλοι μετά το πέρας της προβολής σε ειδικό χώρο πήραν μπογιές και με θέμα το μανιτάρι δημιούργησαν και αποτύπωσαν την φαντασία τους στο χαρτί. Μετά γεύθηκαν τις πίτσες με μανιτάρι που πρόσφερε η πιτσαρία Πίζα. Όση ώρα τα παιδιά πάλευαν με τα χρώματα, το κοινό είχε την ευκαιρία να δει, να μυρίσει και να γευτεί της ξακουστές τρούφες και να μάθει τρόπους συλλογής καθώς και που εμφανίζονται κυρίως, από τον μανιταροσυλλέκτη Παύλο Αηδονόπουλο.
Στη συνέχεια ο συντ. υποστράτηγος της ε.α. και πτυχιούχος της Νομικής Βασίλης Ναζλής προσέγγισε τα «παραισθησιογόνα μανιτάρια». Στάθηκε ιδιαίτερα στα «ταξίδια» που προκαλούν στο μυαλό και πως το σώμα αντιδρά στη χρήση τους και βεβαίως το πόσο εύκολα μπορεί η ευρεία χρήση αυτών σε τύπου κοινωνικές ή θρησκευτικές ομάδες να χειραγωγήσει νου και αντιδράσεις. Την θετική πλευρά της χρήσης μανιταριών ανέδειξε ο ιατρός Αναστάσιος Γεωργόπουλος ο οποίος κάνοντας μια εκτεταμένη αναφορά στην ομοιοπαθητική, γνωστοποίησε στο κοινό την θετική πλευρά των μανιταριών στην ιατρική και κυρίως στην ομοιοπαθητική με την ομιλία του «τα μανιτάρια στην ομοιοπαθητική».


Η τρίτη και τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων ήταν αρκετά διαφορετική. Η θεωρητική γνώση που λάβαμε όλοι μας από τους ειδικούς επιστήμονες για την χρήση και την χρηστικότητα των μανιταριών  ήρθε η ώρα να περάσει στην πράξη.   «Φαγώσιμα και μη μανιτάρια» από τον μανιταροσυλλέκτη Κων/νο Νεανίδη ο οποίος μοιράστηκε την γνώση της εμπειρίας. Το κοινό είχε την ευκαιρία να αγγίξει πολλών ειδών μανιτάρια, να τα οσφρηστεί  και να δει από κοντά πια μανιτάρια μπορεί να μαζεύει και πια όχι. Κατόπιν ο πρόεδρος της Ε.ΠΟ.Φ.Ε. Αθανάσιος Γιαλαμάς παρουσιάζοντας το ντοκιμαντέρ της Ένωσης Θρακών «Τα λίθινα μανιτάρια της Θράκης» γνωστοποίησε της περιοχές στις οποίες βρέθηκαν τα αρχαία λίθινα μανιτάρια της Θράκης και έκανε μια αναφορά στην σημασία που είχαν δώσει η αρχαίοι Θράκες στο μανιτάρι που από φυτό λόγο των ιδιοτήτων του το ανήγαγαν σε κάτι «θείο» και το λάτρεψαν. Η ημέρα έκλεισε με την ομάδα «ποίησης και λογοτεχνίας» της Ε.ΠΟ.Φ.Ε να απαγγέλλει ποιήματα με θέμα τα λίθινα μανιτάρια που δημιούργησαν τα μέλη της ομάδας.


Το τριήμερο συνοδεύτηκε από έκθεση ζωγραφικής με τους ζωγράφους Κίροφ και Risto να εκθέτουν τα έργα τους, πηλοπλαστικής και κοσμήματος από τις αδερφές Μανωλίδου με χειροποίητες δημιουργίες, λιθογλυπτικής με τις δημιουργίες του Άγγελου, ξυλογλυπτικής, έκθεση βιβλίου και παρουσίαση των τελευταίων εκδόσεων της Ε.ΠΟ.Φ.Ε όλες οι εκθέσεις με θέμα «το μανιτάρι».


Να σημειωθεί ότι και τις τρεις ημέρες, μετά το τέλος των ομιλιών το κοινό είχε τη χαρά να γευτεί διάφορες γευστικές δημιουργίες με μανιτάρια από τον σεφ κ. Πορτοκαλίδη ο οποίος αφιέρωσε τον χρόνο του φτιάχνοντας καταπληκτικά εδέσματα. Η γευσιγνωσία συνοδευόταν με άφθονο κρασί το οποίο προμήθευσαν οι αδερφοί Μπέλλα. Ο κ. Κεχαγιάς από τη Θεσσαλονίκη όχι μόνο προσέφερε τα μανιτάρια με τα οποία γεύτηκαν οι επισκέπτες τις δημιουργίες του σεφ, αλλά και έκανε τον κόπο να παρευρεθεί στην εκδήλωση κάνοντας όλη αυτήν την απόσταση. 


Πηγή:  http://www.xronos.gr/