Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Επίσκεψη στελεχών του Yπ. Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Τουρκίας στη Δυτική Θράκη

Αφού δεν έρχονται οι του ελληνικού υπουργείου να λύσουν τα προβλήματα, αρπάζουν την ευκαιρία οι γείτονες που έγιναν μάλιστα δεκτοί με... δάφνες και τιμές από τις τοπικές αρχές (Περιφερειάρχη, Δημάρχους, Επιμελητήρια)...
      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ





Ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Τουρκίας, Ενβέρ Άκσοϊ συνοδεία 11 στελεχών της Διευθύνσεως, επισκέφθηκε τη Δυτική Θράκη στις 19 Σεπτεμβρίου 2012.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, πραγματοποίησε συνομιλίες με αρμοδίους με θέμα το μέλλον της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
Η ομάδα των επισκεπτών επισκέφθηκε αρχικά τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Άρη Γιαννακίδη στο γραφείο της Περιφέρειας. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Δημαρχείο, όπου είχε συνομιλία με τον Δήμαρχο, κο Γιώργο Πετρίδη.
  
Η ομάδα που επισκέφθηκε και τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Νίκο Αγγελίδη, αξιολόγησε πιθανά κοινά σχέδια στους  τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
Έπειτα από τις επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Κομοτηνής, η ομάδα κατευθύνθηκε προς το δήμο Αρριανών, όπου σε συνομιλία που είχε με τον κόσμο των Αρριανών στο χώρο συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, άκουσε τα προβλήματα που υφίστανται στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Στη συνέλευση παρευρέθη και ο δήμαρχος Αρριανών, Ιμπραήμ Σερίφ ο οποίος δήλωσε ότι ο δήμος Αρριανών περιλαμβάνει 57 χωριά, των οποίων οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, συνεπώς «Η επίσκεψή αυτή μας τιμά».
 
Στην ομιλία που πραγματοποίησε ο Γενικός Πρόξενος στην Κομοτηνή, Οσμάν Ιλχάν Σενέρ, επεσήμανε ότι σκοπός της επισκέψεως είναι η μεταλαμπάδευση των γνώσεων της Τουρκίας στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην γείτονα, Ελλάδα και δη σε αυτή την περιοχή. Ο Σενέρ στην ομιλία του δήλωσε τα εξής: «Εμείς προγραμματίσαμε να επισκεφθούμε τα σωστά μέρη με τους δημάρχους μας. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αχμέτ Χατζηοσμάν συνέβαλε τα μέγιστα σε αυτή την επίσκεψη. Τον ευχαριστώ για τη συμβολή του. Το πρωί επισκεφθήκαμε τον κύριο Γιαννακίδη, τον κύριο Πετρίδη και τον κύριο Αγγελίδη. Και οι τρεις έλληνες αξιωματούχοι μας επεσήμαναν τα ίδια προβλήματα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φιλοξενούμενους από την Τουρκία. Είθε η επίσκεψη αυτή να αποδώσει καρπούς και να αποδειχθεί ωφέλιμη για τον κόσμο της περιοχής».
Στην ομιλία που πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Γεωργίας της Τουρκίας, Ενβέρ ΆκσοΪ, δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες σε αυτή την επίσκεψη είναι άτομα εξειδικευμένα στο θέμα. Σκοπός της επισκέψεως είναι η διαπίστωση των προβλημάτων που υπάρχουν στον τομέα της κτηνοτροφίας και της γεωργίας και η εύρεση λύσεων. Ο Άκσοϊ στην ομιλία του δήλωσε τα εξής: «Η Τουρκία έχει καλύψει μεγάλη απόσταση στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, είναι πλέον μια χώρα με άποψη στο διεθνή χώρο και την Ευρώπη. Η αγροτική οικονομία της Τουρκίας, είναι, από άποψη μεγεθών, έβδομη στον κόσμο. Ήρθαμε λοιπόν να μεταφέρουμε τη γνώση μας σε αυτά τα θέματα στη γείτονα Ελλάδα και δη στη συγκεκριμένη περιοχή. Εν ολίγοις, ο σκοπός της επισκέψεώς μας είναι να σας ακούσουμε και να βρούμε τους τρόπους που μπορούμε να σας βοηθήσουμε, να σας υποστηρίξουμε. Ευχαριστούμε τον δήμαρχο, Ιμπραήμ Σερίφ, που μας φιλοξένησε και μας συνοδεύει. Σας χαιρετίζουμε όλους με σεβασμό».
Ο βουλευτής Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, στην ομιλία που πραγματοποίησε, δήλωσε ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες θα πρέπει πλέον να εργάζονται περισσότερο στους τομείς αυτούς και ευχαρίστησε όλους, όσοι κατέβαλλαν κόπο για την πραγματοποίηση της εν λόγω επίσκεψης.
Μετά από τις ομιλίες, τα μέλη της ομάδας μετέβησαν στην περιοχή της Φιλλύρας, όπου επισκέφθηκαν κτηνοτροφικές μονάδες και συνομίλησαν με τους κτηνοτρόφους.
Στη συνέχεια, ο δήμος Αρριανών παραχώρησε γεύμα προς τιμήν της ομάδας των επισκεπτών. Την ομάδα κατά την επίσκεψή της συνόδευσαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο πρόεδρος καπνοπαραγωγών Θράκης, Εσάτ Χουσεΐν, ο βουλευτής του ΑΚΡ από την Προύσα, Χακάν Τσαβούσογλου και ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή, Οσμάν Ιλχάν Σενέρ.
Μετά από το μεσημεριανό γεύμα, η ομάδα μετέβη σε καφενείο της πλατείας των Αρριανών όπου συνομίλησε με τους κατοίκους και στην συνέχεια επισκέφθηκε μια κτηνοτροφική μονάδα στο χωριό Μύστακας και ένα θερμοκήπιο στο Μικρό Πιστό.