Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Κριτική σε Ξυνίδη και εμπλοκή στις εκλογές του Επιμελητηρίου Ξάνθης

Έντονα προεκλογική η συνεδρίαση του ΕΒΕ Ξάνθης το απόγευμα της Παρασκευής
ΜΑΘΕΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ




Έντοντα προεκλογική ήταν η συνεδρίαση του Επιμελητηρίου την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2010. Με διαμάχες και διαφωνίες ενώ το ρόλο του πρωταγωνιστή διεκδίκησε ο Στέλιος Μωραΐτης, ο οποίος πήρε το λόγο σχεδόν σε όλα τα θέματα που συζητήθηκαν και συγκρούστηκε σχεδόν με όλους τους φερόμενους ως επικεφαλής, για τις επικείμενες εκλογές
Με την έκφραση «τώρα τελευταία έχουν εμφανιστεί πολλοί λαγοί αλλά και πολλοί κυνηγοί, χριστιανοί και μουσουλμάνοι» ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου άφησε το δικό του αιχμηρό σχόλιο σε σχέση με τις υποψηφιότητες στο Επιμελητήριο της Ξάνθης, έκφραση που προκάλεσε το γέλιο του Σπύρου Κάλφα, με εμφανή προεκλογική διάθεση από τους δύο υποψήφιους για την Προεδρεία.

Οι υποψήφιοι πάντως, στη συνεδρίαση της Παρασκευής στο Επιμελητήριο της Ξάνθης δεν ήταν μόνο οι δύο προερχόμενοι από την πλειοψηφία και ο Γιάννης Αθαναδιάσης. Στη συνεδρίαση βρέθηκαν ο Σωτήρης Τσιακίρογλου, επικεφαλής συνδυασμού στις προσεχείς εκλογές και ο Ιρφάν Χατζηγκενέ, τον οποίο οι φήμες – που δεν επιβεβαιώνει ο ίδιος- θέλουν να κατέρχεται ως επικεφαλής ανεξάρτητου μεινοτικού συνδυασμού ή ως συνεργαζόμενος και αυτόν είχε ως στόχο το σχόλιο Μωραίτη, εκτός του Σπύρου Κάλφα. Παρών και ο Απόστολος Αγκόρτζας (στην ίδια σειρά καθισμάτων) που φέρεται επίσης ενδιαφερόμενος.

Κόντρα για την απόφαση Ξυνίδη για τους Αντιπροσώπους στα Τμήματα
Έντονα κομματική ήταν κόντρα που ξεκίνησε με αφορμή των εκτός ημερησίας διάταξης θέμα της απόφασης του Αν. Υπουργού Σωκράτη Ξυνίδη για την κατανομή των τμημάτων με τον Γιάννη Αθανασιάδη να υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις του Επιμελητηρίου είναι εισηγητικές και η απόφαση ανήκει στο Υπουργείο. Η πλειοψηφία χαρακτήρισε απολύτως λανθασμένη την απόφαση η οποία προβλέπει:

Τμήμα
Εισήγηση
Τελική
Εμπορικό
Αντιπρόσωποι 8
8
Υπηρεσιών
Αντιπρόσωποι 7
4
Μεταποιητικό
Αντιπρόσωποι 6
9

Ο Αντιπρόεδρος Στέλιος Μωραΐτης κατηγόρησε το Γιάννη Αθανασιάδη για την άποψή του, που σε μεγάλη βαθμό συμφωνεί με την Υπουργική Απόφαση. Ανέφερε ότι ποτέ μέχρι σήμερα στο Επιμελητήριο Ξάνθης δεν υπήρξε αλλαγή των προτάσεων του φορέα, και κατηγόρησε ως επιλεκτική την απόφαση. «Αλλοίωση του αποτελέσματος και προσπάθεια διάσωσης του Γιάννη Αθανασιάδη από τη συντριβή του» ανέφερε ο Σ. Μωραΐτης.
Η πρόταση του Προέδρου Παναγιώτη Ανδρικόπουλου, που υπερψηφίστκε, αφορά σε προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο εναντίον της απόφασης, προκειμένου να καθυστερήσει η εκλογική διαδικασία, όπως και αποφασίστηκε. Παράλληλα θα αποσταλεί επιστολή στην Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. Υπέρ της Υπουργικής απόφασης τάχθηκε ο Γιάννης Αθανασιάδης. «Διάτρητη, κακόβουλα σκόπιμη και πονηρή, με βάση τις εκλογικές σας επιδιώξεις» είχει για την απόφαση περί προσφυγής ο Γιάννης Αθανασιάδης, που κατηγόρησε την Διοίκηση και δικαιολόγησε απόλυτα την Υπουργική Απόφαση.

Ζήτησαν έκπτωση τα Πλαστικά Θράκης
Συγκρούσεις υπήρξαν για το αίτημα των Πλαστικών Θράκης να υπάρξει έκπτωση επειδή πληρώνουν πολλές συνδρομές, εφόσον κατέχουν 11 εταιρίες. Η πλειοψηφία έκρινε ότι οι εισφορές καταβάλλονται με τον ίδιο τρόπο από όλα τα μέλη και δεν μπορεί να ισχύσει διαφορετικό καθεστώς. Υπήρξαν διαμάχες με την παράταξη του Γιάννη Αθανασιάδη να υποστηρίζει ότι χρειάζεται να εξεταστεί το θέμα και δέχθηκε τα πυρά της πλειοψηφίας διά του Σπύρου Κάλφα, ο οποίος χαρακτήρισε ευτελή τα ποσά που πληρώνουν τα Πλαστικά με βάση το μέγεθός τους και η απόφαση που ελήφθη προτείνει στον όμιλο των εταιριών, διακανονισμό, εφόσον ζητηθεί.

Κριτική για την διάλυση της Αναπτυξιακής

«Υπεύθυνοι είμαστε όλοι μας για την Αναπτυξιακή» ανέφερε ο Στέλιος Μωραΐτης, στη συζήτηση του θέματος για τις αγωγές που έχουν ξεκινήσει οι εργαζόμενοι της Αναπτυξιακής Ξάνθης και αγγίζουν το Επιμελητήριο που είναι μέτοχος σε ποσοστό μικρότερο του 2%. Η συζήτηση για τις αιτίες της κατάρρευσης της εταιρίας απασχόλησε τον επικεφαλής και τον Αντιπρόεδρο .
Σύμφωνα, πάντως με τον Π. Ανδρικόπουλο, έγιναν λάθη με πιο σοβαρό την απώλεια του Leader και οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, εφόσον κανένας μέτοχος δεν ήταν διατεθειμένος να καλύπτει την «τρύπα» 70-80.000 ευρώ που είχε ετησίως η εταιρία στα οικονομικά της. «Εφόσον αποφάσισαν οι Δήμαρχοι να τη διαλύσουν, εμείς θα υποστηρίξουμε τα συμφέροντα του Επιμελητηρίου» είπε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ, προτείνοντας τον ορισμό νομικού εκπροσώπου για τον χειρισμό του θέματος.

Επιστροφή μισθών για την υπάλληλο του ΕΒΕ
Η ένσταση της εργαζόμενης κυρίας Δημητριάδου που εμπλέκεται στη γνωστή υπόθεση με την προαγωγή της στο Επιμελητήριο της Ξάνθης απορίφθηκε από το Διοικητικό Εφετείο. Η απόφαση κοινοποιήθηκε στο Επιμελητήριο της Ξάνθης, επαναφέροντάς την στο παλαιό καθεστώς με βαθμό Δ.Ε. Από την πλευρά του Νίκος Κουτσουρίδης ζήτησε να ρυθμιστεί ο τρόπος που η υπάλληλος θα επιστρέψει τα ποσά που καταβλήθηκαν ως μισθοί για την περίοδο που είχε μεταταγεί στην κατηγορία Π.Ε.
Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η αντικατάστασή της και από την Εκλογική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Ξάνθης. Τη δική του κριτική άσκησε ο Γιάννης Αθανασιάδης, αναφέροντας ότι όταν κοινοποιήθηκε στην Περιφέρεια ΑΜΘ η εκλογική επιτροπή, είχε ήδη ασκηθεί δίωξη στην εν λόγω υπάλληλο, άρα δεν υπάρχει προφανής λόγος για την αντικατάστασή της.

Διαμαρτυρία για τα πολυκαταστήματα
Την αποστολή επιστολής από το Επιμελητήριο, την ΟΕΒΕ και τον Εμπορικό Σύλλογο προς τα πολυκαταστήματα που έμειναν ανοιχτά την ημέρα της απεργίας (αλλά και τα απογεύματα που δεν ανοίγει η υπόλοιπη αγορά) αποφάσισε το σώμα μετά από αίτημα του Γιώργου Μυλωνά. Από την πλευρά του ο Π. Ανδρικόπουλος εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για τη στάση των τοπικών εμπόρων και καταστηματαρχών σε σχέση με τη δράση και τη στάση τους.

Πέρασαν «Vito» και «Ψηφιακό Επιμελητήριο».
Τ
α δύο πολύπαθα προγράμματα πέρασαν οριστικά και προχωράνε προς υλοποίηση μετά την οριστική και αμετάκλητη επικύρωση των πρακτικών των δύο διαγωνισμών