Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Γιατί προσκλήθηκε εκτάκτως και βρίσκεται στην Κομοτηνή ο γνωστός εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος;

Δεν πάει το μυαλό σας ποιοι τον κάλεσαν εξαιτίας αυτής του της ιδιότητας στην Θράκη και για ποιον λόγο

     ΜΑΘΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας η περιβόητη «ταξινομική ψήφος», δηλαδή το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα αναδειχθούν τα (οχτώ) εσωτερικά μέλη των Συμβουλίων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Είναι τόσο πολύπλοκο που το παραδέχεται ακόμα και το ίδιο το υπουργείο, είναι τόσο υπερβολικό για την ανάδειξη των μελών ενός Συμβουλίου που σε άλλες χώρες χρησιμοποιείται σε βουλευτικές ή προεδρικές εκλογές. Είναι τόσο σύνθετο που στη Σύνοδο των πρυτάνεων που ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται το Σάββατο στην Κομοτηνή προσκλήθηκε εκτάκτως ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος...

Βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος ταξινομικής ψήφου, μεταξύ άλλων, είναι:

* Ψηφοφορία με ενιαίο ψηφοδέλτιο.

* Ταξινόμηση των υποψηφίων κατά σειρά προτίμησης με διαδοχικούς συνεχόμενους ακέραιους αριθμούς, αρχίζοντας από το 1.

* Καταμέτρηση με τρόπο ώστε κάθε ψήφος και με βάση τη σειρά προτίμησης συνυπολογίζεται υπέρ του υποψηφίου με συγκεκριμένο «συντελεστή βαρύτητας».

* Η καταμέτρηση γίνεται σε αλλεπάλληλους «γύρους καταμέτρησης» και κάθε φορά εκλέγεται ένας εφ' όσον κατ' αρχήν επιτυγχάνει το εκλογικό μέτρο ή αποκλείεται ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους.

* Βασική προϋπόθεση, ο αριθμός των υποψηφίων να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των προς κάλυψη θέσεων.

Καμία ψήφος δεν πάει χαμένη και επίσης καθίσταται δύσκολη η χειραγώγηση, τονίζει το υπουργείο για να δικαιολογήσει το εγχείρημα έναντι της παθογένειας στις εκλογές των οργάνων στα ΑΕΙ. Ο δε περιορισμός των υποψηφίων (2 ανά σχολή) -υπό την προϋπόθεση το πηλίκο του πλήθους εσωτερικών μελών διά του πλήθους των σχολών να είναι μικρότερο του δύο- εγγυάται τη μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα.

.