Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Επισήμως τέλος για την «αμαρτωλή» ΕΑΠΑΞ

Ολο το παρασκήνιο της χθεσινής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ






Η Λύση-Εκκαθάριση της ΕΑΠΑΞ κυριάρχησε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, το βράδυ της Δευτέρας 26/6.


Ο Δήμος Ξάνθης προχωρά στη Λύση της Εταιρίας ενώ στη σχετική συζήτηση απουσίασαν και τα τρία μέλη του Δ.Σ. της ΕΑΠΑΞ που ανήκουν στη συμπολίτευση, γεγονός που σχολίασε η Αντιπολίτευση. «Κάναμε πολλές προσπάθειες για να διασωθεί η εταιρία, όπως επίσης και για να γίνει μονομετοχική» είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης για το θέμα της Λύσης-Εκκαθάρισης της ΕΑΠΑΞ, κάνοντας την πρόταση να δοθεί εντολή στον Δημήτρη Μπένη, ως εκπροσώπου του Δήμου στη Γ.Σ. που θα γίνει την Παρασκευή, να προτείνει τη λύση της εταιρίας


Μεγάλα χρέη στην εταιρία. Στο δρόμο οι εργαζόμενοι
Η εταιρία που στο παρελθόν έχει χαρακτηριστεί «αμαρτωλή» έχει συσσωρευμένα χρέη σε υπαλλήλους, ΙΚΑ, Φόρους, Ιδιώτες, Δάνεια πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβουλίο προκειμένου να αποτρέψει πιθανά προβλήματα στα μέλη της Διοίκησης εξαιτίας των χρεών, είχε εγκρίνει τη σύναψη μιας προγραμματικής σύμβασης με αντικείμενο την σύνταξη μελέτης τουριστικής ανάπτυξης της Σταυρούπολης, αλλά το πρώτο μέρος της χρηματοδότησης «μπλοκαρίστηκε» από τον Επίτροπο Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Σε ότι αφορά στο πόρισμα των Οικονομικών Ελεγκτών, ο Δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης ανέφερε ότι η σχετική διαδικασία είναι σε εξέλιξη και η όποια απόδοση ευθυνών θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από τη λύση της εταιρίας. Για τους εργαζόμενους, όπως και στην περίπτωση της Αναπτυξιακής, επιφυλάσσεται η χειρότερη μοίρα καθώς οδηγούνται στο δρόμο.


Χ. Πούλιος: «Χτυπούσαμε καμπάνες για την ΕΑΠΑΞ»
«Χτυπούσαμε καμπάνες για την ΕΑΠΑΞ λέγοντας ότι συσσωρεύει τεράστια χρέη, επί 5.5 χρόνια επανειλημμένα» είπε ο Χρήστος Πούλιος κάνοντας λόγο για στοιχεία περί κακοδιαχείρισης και ενδείξεις ακόμη και για πλαστογραφίες ετήσιων εκθέσεων ελεγκτών, κριτικάροντας το Δήμαρχο για το γεγονός ότι λίγους μήνες μετά την τελευταία διαμάχη για το θέμα, ζητάει τη λύση της εταιρίας.
Υπήρξε έντονη διαφωνία για τη στάση που είχε η δημοτική αρχή όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν η παράταξη «Πολίτες για την Αλλαγή» ζητούσε τη λήψη μέτρων ενώ ο Χ. Πούλιος κατέληξε ότι η υπόθεση της ΕΑΠΑΞ θα την ακολουθεί για πολλά χρόνια καθώς τα ποσά είναι τεράστια ενώ ζήτησε στοιχεία για τη λειτουργία της εταιρίας, τα οποία μέχρι σήμερα η ΕΑΠΑΞ έχει αρνηθεί να του παραδώσει.
Μεγάλος είναι ο προβληματισμός που υπάρχει για το ακίνητο που αγόρασε η Εταιρία προ καιρού, με δανεισμό.Παράλληλα έκανε λόγο για δύο κατηγορίες εργαζομένων καθώς υπάρχουν κάποιοι που «πήραν μέρος στο πάρτυ με το φεουδάρχη» και έχουν ευθύνες για την κατάσταση σύμφωνα με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.



Ν. Ανταμπούφης: ΕΑΠΑΞ και Δήμος, παράλληλες πορείες
«Την ΕΑΠΑΞ δεν την κλείνετε, καταρέει», ήταν η έκφραση που χρησιμοποίησε ο Νίκος Ανταμπούφης που έκανε λόγο για ευθύνη των Διοικήσεων, για λογικές διαχείρισης προγραμμάτων, διαχείρισης εργαζομένων, πεδίο προσωπικών πολιτικών, εργαλείο ομηρίας ανθρώπων, που οδήγησε σε νομικές εμπλοκές και οδηγεί και στη σημερινή κατάρρευση. «Αν κάποιος αλλάξει το όνομα της ΕΑΠΑΞ με αυτό του Δήμου Ξάνθης θα δείξει τι θα συμβαίνει στο Δήμο Ξάνθης όλα αυτά τα χρόνια», προκαλώντας την αντίδραση της Δημοτικής Αρχής και τη συμφωνία της μείζονος Αντιπολίτευσης.
«Εαν έχεις στοιχεία για κακοδιαχείριση στο Δήμο Ξάνθης να τα καταθέσεις, αλλιώς είσαι συκοφάντης» είπε ο Δήμαρχος Ξάνθης με το Νίκο Ανταμπούφη να απαντά ότι δεν μίλησε για κακοδιαχείριση αλλά έκανε μόνο πολιτικές εκτιμήσεις και το Δήμαρχο να ανακαλεί τη σκληρή έκφραση.


Θ. Ξυνίδης: "Βόλευε το Δήμο η ύπαρξη της ΕΑΠΑΞ"
"Ηταν ένα εργαλείο που δούλεψε καλά για το Δήμο Ξάνθης και βόλευε κάποιους να μην είναι στο προσκήνιο, επειδή η εταιρία έκανε τη βρώμικη δουλειά" είπε ο Θανάσης Ξυνίδης που επεσήμανε ότι οι παρεμβάσεις 17 ετών του ίδιου, είναι ακριβώς ίδιες με τις διαπιστώσεις που κάνει σήμερα η δημοτική αρχή. Επίσης πρόσθεσε ότι η Δημοτική Αρχή δεν μίλησε για την αναγκαστική λύση της εταιρίας, ούτως ή άλλως, από το Τμήμα Εμπορίου.
"Κάποιος θα έπρεπε να έχει φροντίσε να γίνει μονομετοχική αλλά δεν έγινε", είπε ο Θ. Ξυνίδης και κατέθεσε την πρόταση η Εκκαθάριση να γίνει από Ορκωτούς Λογιστές, που δεν έγινε αποδεκτή από τη δημοτική αρχή, παρά τις έντονες διαφωνίες της αντιπολίτευσης λόγω της μεγάλης εμπλοκής παραγόντων της πόλης με την εταιρία. Η υπόσχεση της δημοτικής αρχής είναι να γίνει η επιλογή από λογιστές, με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης για άτομα κοινής αποδοχής.


Το Πανεπιστήμιο «μπλόκαρε» την εξαγορά όλων των μετοχών.
Σε ότι αφορά την ευκαιρία που υπήρχε με τον Καλλικράτη για μετατροπή της εταιρίας σε μονομετοχική και να διασώσει τους εργαζόμενους, σύμφωνα με το Δήμαρχο Ξάνθης, «σκόνταψε» στην απαίτηση της Εταιρίας Αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοκριτείου να παραδώσει τις μετοχές της μόνο με αντίτιμο 15.000 ευρώ (προφανώς υπό το φόβο της παράβασης καθήκοντος)


Η μετοχική σύνθεση της εταιρίας, που ελέγχεται από το Δήμο Ξάνθης είναι η εξής:
48% ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ
29% ΔΕΥΑΞ
10% ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
5% ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΞΆΝΘΗΣ
5% ΠΕΔ
3% ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ


Ταυτόχρονα υπάρχει έγγραφο της Τμήματος Εμπορίου της ΠΕ Ξάνθης για αυτεπάγγελατη διαδικασία λύσης της εταιρίας, αν η Γ.Σ. δεν το αποφασίσει από μόνη της, λόγω του γεγονότος ότι τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας έχουν πέσει κάτω από το 1/10 του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου.
Θετικά ψήφισαν όλες οι πτέρυγες πλην της Μπέτυς Πατσίδου που καταψήφισε το θέμα και χαρακτήρισε απαράδεκτη την εισήγηση του θέματος.



Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/