Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Ένα διαμάντι με… δράσεις, στον Ίμερο!


Τον απολογισμό των δράσεων του για τη χρονιά που έφυγε, πραγματοποίησε μέσω συνέντευξης τύπου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Τον απολογισμό των δράσεων του για τη χρονιά που έφυγε, πραγματοποίησε μέσω συνέντευξης τύπου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ), στον Ίμερο, του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών.


Ο προϊστάμενος του κέντρου, Γιώργος Σερμπέζης, περίμενε τους δημοσιογράφους της Ροδόπης και μάλιστα με κάθε θετική διάθεση για κουβέντα και με ...μπουφεδάκι, αρωματικότατο και γευστικότατο! Αν και φέτος λόγω κρίσης, η υλοποίηση των προγραμμάτων ξεκίνησε από το μέσο της χρονιάς και μετά δηλαδή από τον Φεβρουάριο, υλοποιήθηκαν 38 προγράμματα, με θεματικό αντικείμενο την Ενέργεια, τους υγροτόπους, τα δάση, τις πυρκαγιές, τα ορειβατικά μονοπάτια, το ποδήλατο.

Αποδέκτες οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, οι οποίοι μέσω του παιχνιδιού, παρατηρούν, γνωρίζουν και μαθαίνουν τη Φύση και το περιβάλλον. Πάνω απ' όλα, μαθαίνουν να προστατεύουν τη Φύση και το περιβάλλον, σαν το μεγαλύτερο σπίτι τους, όπως το χώρο, που ζουν και κοιμούνται. Μαθαίνουν να τηρούν την ισορροπία και την αρμονία στη Φύση, παράγοντας απαραίτητος για την αειφορία, την συνέχιση, όλων των λειτουργιών, στη Φύση για πάντα. Αριθμοί; Σαράντα εννέα Δημοτικά σχολεία, συν δύο της Κύπρου! Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα από τις δράσεις του ΚΠΕ, συμβάλλει στη... μείωση της ακινησίας των σύγχρονων παιδιών, τα οποία, ακινητοποιημένα σε μια οθόνη, του υπολογιστή, του κινητού, της τηλεόρασης, έχουν ξεχάσει τι σημαίνει παιχνίδι... Επίσης μέσα από τις δράσεις και τις δραστηριότητες, προβάλλει την παγκόσμια μοναδικότητα της Θράκης μας, που δεν είναι άλλο, από το πρότυπο μοντέλο της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπων με διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμό... ο οποίος όμως σε αρκετά σημεία.. βρίσκει κοινούς τόπους! Εδώ είναι ξεχωριστή η συμβολή του ΚΠΕ, στην ανάδειξη της περιοχής μας ως ιδανικό τόπο για πραγματοποίηση εκδρομών...κάνοντας δηλαδή ένα καλό σκασιαρχείο στην ΑΜ-Θ, ο τίτλος της πρότασης συμμετοχής στην ΠΔΕΑΜ-Θ.

Στο νέο αντικείμενο που προστέθηκε στα ΚΠΕ και είναι η Δια Βίου Μάθηση, θεματική ενότητα που αγκαλιάζει τα...μεγάλα παιδιά, το ΚΠΕ με το πετυχημένο σεμινάριο που διοργάνωσε συνεπικουρούμενο με το ΚΠΕ Παρανεστίου και τον οργανισμό πιστοποίησης ΔΗΩ, στο θέμα της Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας (ΚΥΓ) έδωσε σαφέστατο δείγμα γραφής, ότι μπορεί να αλλάξει νοοτροπίες του παρελθόντος...Νοοτροπίες που μας οδήγησαν στον ατομισμό, στα υβρίδια, στο πλουτισμό των πολυεθνικών, στην «εξαφάνιση» των γνήσιων αγροτών, στο αισχρό κέρδος των μεσαζόντων...που έπιναν τον ιδρώτα των αγροτών και έβαζαν καπέλο στις τιμές των προϊόντων, κάνοντας απλησίαστες για τους καταναλωτές.

Ένα καλό παράδειγμα για τη συνεργασία μεταξύ αγροτών και καταναλωτών, ήταν το σεμινάριο της ΚΥΓ που παρακολουθήσαμε τον περασμένο Μάη, με εξαιρετικούς καλεσμένους ανθρώπους από χώρες της ΕΕ, όπου ο συνεργατισμός ανθεί και ...ευχόμαστε και εδώ σύντομα να χαρούμε τον καρπό του! Για τη νέα χρονιά ο κ. Σερμπέζης, έθεσε σε προτεραιότητα όσες δράσεις δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν, όπως αυτή η δράση για το υπέροχο δάσος της Μαύρης Πεύκης, το περαιτέρω δέσιμο του ΚΠΕ με την κοινωνία, τους ΟΤΑ και άλλους φορείς.