Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Ευχολόγια και πάλι για τη Χάλκη

Το σχόλιο του Νίκου Μελέτη στο "Έθνος" για τις νέες τουρκικές «ευχές» για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής και τα έμμεσα ανταλλάγματα που (ξανα)ζητήθηκαν στην Θράκη

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Νέες τουρκικές «ευχές» για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εκφράζονται από κορυφαίους Τούρκους παράγοντες, λίγες ημέρες αφ' ότου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προειδοποίησε με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα της Σχολής.

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος ΑΚΡ και πρώην υπ. Παιδείας, Χουσεΐν Τσελίκ, δήλωσε ότι το «κλείσιμο της Σχολής ήταν λάθος και η μη επαναλειτουργία της ένα ακόμη λάθος». Ο Τσελίκ, ο οποίος όμως δεν αποκάλυψε ποιοι ήταν οι παράγοντες που εμπόδισαν και τον ίδιο να προωθήσει την επαναλειτουργία της Σχολής, κάλεσε τους «ευσεβείς μουσουλμάνους» να αντιληφθούν ότι είναι απάνθρωπη η άρνηση λειτουργίας της Σχολής, υπενθυμίζοντας ότι στην Ευρώπη λειτουργούν και τζαμιά και ισλαμικές σχολές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, είχε και η επίσκεψη του ανώτατου θρησκευτικού λειτουργού της Τουρκίας, του διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων, Μεχμέτ Γκιορμέζ, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και η συνάντησή του με τον κ. Βαρθολομαίο.


Η τακτική

Ο κ. Γκιορμέζ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στο αίτημα του Πατριαρχείου. Οπως πολύ συχνά συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, όμως, και ο κ. Γκιορμέζ έσπευσε να συνδέσει το θέμα της Σχολής με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, όπως και το ζήτημα της κατασκευής τζαμιού στην Αθήνα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Η τακτική αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλει άτυπα την αμοιβαιότητα σε θέματα ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων και μάλιστα με ιδιαίτερα παράδοξο τρόπο, εγείροντας ζητήματα Θράκης ή του τζαμιού στην Αθήνα στον πλέον αναρμόδιο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

.