Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Νεκρή χελώνα καρέτα-καρέτα ξέβρασε το κύμα στο Φανάρι Ροδόπης

Εντοπίστηκε νεκρή από περαστικούς που ειδοποίησαν άνδρες του λιμενικού, προκειμένου να την απομακρύνουν από την ακτή, ενώ είναι το τρίτο περιστατικό από τις αρχές Ιουνίου


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Το τρίτο κρούσμα εμφάνισης νεκρής θαλάσσιας χελώνας κατά μήκος των ακτών της Θράκης καταγράφηκε μέσα σε ένα μήνα περίπου. Μόλις χθες το πρωί στην περιοχή Κολώνες Μεταξά του Φαναρίου περιστατικοί εντόπισαν νεκρή μία χελώνα καρέτα καρέτα και ειδοποίησαν άμεσα το λιμενικό. Φτάνοντας στο σημείο, οι άνδρες διαπίστωσαν ότι ήταν σε προχωρημένη σήψη και κρίθηκε αναγκαίο να θαφτεί αμέσως. Τα αίτια του θανάτου της θαλάσσιας χελώνας παραμένουν άγνωστα, ενώ δεν έφερε τουλάχιστον εμφανή τραύματα που να εξηγούν το θάνατο της.

ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΙΔΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΧΕΛΩΝΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η χελώνα καρέτα-καρέτα, υπάρχει στη γη από την εποχή των δεινοσαύρων και είναι το μόνο είδος θαλάσσιας χελώνας που αναπαράγεται στην Ελλάδα. Η καρέτα είναι ερπετό που έχει προσαρμοστεί βιολογικά στο θαλάσσιο περιβάλλον. Πρόκειται για μία μεγάλη θαλάσσια χελώνα με καβούκι που αποτελείται από κεράτινες πλάκες καφεκόκκινου χρώματος και όπως και τα άλλα είδη θαλάσσιων χελωνών, αναπνέει με πνεύμονες. Ζυγίζει κατά μέσο όρο 90 κιλά και το μήκος της φτάνει το ένα μέτρο. Τρέφεται κυρίως με θαλάσσια φυτά και ασπόνδυλα με ιδιαίτερη προτίμησή στις τσούχτρες. Ζει στη Μεσόγειο, τον Ατλαντικό, τον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ καταφύγιο της αποτελεί και ο Όρμος της Απολακκιάς! Η διαιώνισή της εξαρτάται απόλυτα από τη στεριά, αφού εκεί ολοκληρώνεται ο βιολογικός της κύκλος, με την ωοτοκία, την εκκόλαψη, και την επακόλουθη είσοδο των νεοσσών στη θάλασσα. Οι θηλυκές, αφού ωριμάσουν σεξουαλικά σε ηλικία περίπου τριάντα ετών, επιστρέφουν κάθε δύο τρία χρόνια στον τόπο όπου γεννήθηκαν οι ίδιες, για να εναποθέσουν τα αβγά τους.

ΕΙΔΟΣ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

Η χελώνα καρέτα-καρέτα θεωρείται είδος προς εξαφάνιση και προστατεύεται από τη Σύμβαση της Βέρνης, καθώς και από τη συνθήκη CΙΤΕS για τον έλεγχο του εμπορίου ειδών απειλούμενων με εξαφάνιση. Πριν από 80 χρόνια, ο πληθυσμός της ξεπερνούσε τις 50.000. Σήμερα, με βία φθάνει τις 4.000 παγκοσμίως.

Η υποβάθμιση και η καταστροφή των βιότοπων όπου αναπαράγεται η καρέτα θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση του είδους. Κύρια αιτία για την αλλοίωση του φυσικού χαρακτήρα των ακτών αποτελεί η άναρχη τουριστική ανάπτυξη, που συνεπάγεται δραματική συρρίκνωση των διαθέσιμων παραλιών ωοτοκίας της χελώνας:

Ο θόρυβος από τα ξενοδοχεία και τις ταβέρνες τρομάζει τις θηλυκές καρέρα-καρέτα τα φώτα αποπροσανατολίζουν τους νεοσσούς, ενώ τα οχήματα, οι ομπρέλες για τον ήλιο και οι ξαπλώστρες συμπιέζουν την άμμο προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην ωοτοκία και την εκκόλαψη.
Σημαντικές απειλές αποτελούν επίσης η χρήση μη επιλεκτικών αλιευτικών εργαλείων -κάθε χρόνο χιλιάδες θαλάσσιες χελώνες μπλέκονται τυχαία στα δίχτυα και τα παραγάδια και πνίγονται- και η ρύπανση από προϊόντα πετρελαίου, χημικές ουσίες και σκουπίδια. Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελούν οι πλαστικές σακούλες, αφού οι χελώνες τις τρώνε, νομίζοντας πως πρόκειται για τσούχτρες, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία.

Τέλος, κάποιες χελώνες τραυματίζονται, μερικές φορές θανάσιμα, από ταχύπλοα σκάφη που πλέουν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας. Πάντως, με την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων προστασίας, αυτή η τελευταία απειλή τείνει πλέον να μειωθεί σημαντικά.

ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην περιοχή, αφού την προηγούμενη εβδομάδα εντοπίστηκε μία ακόμα νεκρή χελώνα στα Άβδηρα και τον Ιούνιο κάτι ανάλογο είχε συμβεί στην παραλία της Μέσης. Στο Φανάρι δεν είναι το πρώτο περιστατικό που καταγράφεται, όπως τουλάχιστον επισημαίνει το λιμενικό.

Η χελώνα που εντοπίστηκε στο Φανάρι είχε μήκος 56 εκατοστά. Μεταφέρθηκε με τη βοήθεια των λιμενικών και θάφθηκε αμέσως. Μάρτυρας της πρώτης χελώνας καρέρα-καρέτα, που εντοπίστηκε νεκρή τον προηγούμενο μήνα στην παραλία της Μέσης, ήταν ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου του δήμου Κομοτηνής, Μεχμέτ Δεβετζίογλου. Για τον ίδιο είναι πρωτοφανές περιστατικό, αφού το συνάντησε για πρώτη φορά, όπως δήλωσε στο «Χ».

Και εκείνη η χελώνα εντοπίστηκε από λουόμενους σε προχωρημένη σήψη και θάφτηκε αμέσως, αφού η δυσωδία ήταν έντονη ακόμα και από απόσταση. «Αυτό έγινε στην αρχή του καλοκαιριού, απέναντι από τον οικισμό στην παραλία της Μέσης. Το είδαμε όταν πήγαμε για να καθαρίσουμε εκείνη την περιοχή. Είδαμε ότι βγήκε η χελώνα και τη θάψαμε αμέσως».

Ο ίδιος με την ιδιότητα και του κτηνίατρου απέδωσε το θάνατο της χελώνας σε παθολογικά αίτια, ενώ τόνισε ότι το μέγεθος της συγκεκριμένης που εντοπίστηκε στη μέση δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, φανερώνοντας ενδεχομένως και την ηλικία της.

ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ

Για την δεύτερη χελώνα που εντοπίστηκε πριν από μία εβδομάδα περίπου στη Άβδηρα της Ξάνθης, μίλησε ο λιμενάρχης Πόρτου Λάγους Δημήτρης Συμεωνίδης. Είναι σύνηθες το φαινόμενο κατά τον ίδιο και συμβαίνει όπως είπε, κάθε χρόνο.

«Κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς, υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό της εκθαλάσσωσης κάποιας θαλάσσιας χελώνας», τόνισε. Όσον αφορά στο τελευταίο περιστατικό είπε πως οι άνδρες του λιμενικού φρόντισαν να την απομακρύνουν από την ακτή.

Όπως ο ίδιος έκανε γνωστό, σε αυτές τις περιπτώσεις οι λιμενικοί ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, καταγράφεται η κατάστασης της και έπειτα ο κτηνίατρος της περιοχής καλείται να την εξετάσει, προκειμένου να διευκρινίσει τα αίτια του θανάτου της. Τα συχνά περιστατικά αυτά δεν αποτελούν ένδειξη μόλυνσης, είπε καταλήγοντας






Πηγή:  http://www.xronos.gr/