Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Ωδή στον Άνθιμο Αλεξανδρουπόλεως

Ενα άρθρο του Ηλία Τζιώρα, δημιουργού της σελίδας για τις Γειτονιές και Αναμνήσεις της Αλεξανδρούπολης που αλλάζει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ




Μεγαλώνοντας την δεκαετία του 80 στην γειτονιά του Αγίου Νικολάου και ως μαθητής του ιστορικού 3ου Δημοτικού Σχολείου είχα την τύχη μαζί με εκατοντάδες άλλα παιδιά να έχουμε ως παιχνιδότοπο την πλατεία που περιβάλει την Μητρόπολη που τότε διαμορφώθηκε στα γνωστά 3 επίπεδα της σημερινής της μορφής.

Στο περιβάλλον αυτό λοιπόν, είναι φυσικό τα παιχνίδια μας και οι σκανδαλιές μας να συναντιούνται ενίοτε με θυμωμένους ιερείς, ίσως με ένα μικρό δίκιο, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που τα τζάμια του Ναού γινόταν στόχος μας.. Ένας νέος ιερέας, διάκονος 30αρης τότε ο πατέρας Άνθιμος όμως ήταν πάντα κοντά μας.. Όταν οι παπάδες μας έκρυβαν τις μπάλες στα σκαλιά μέσα στη Μητρόπολη, ο Άνθιμος, ο τωρινός Μητροπολίτης, μας τις έδινε πίσω κρυφά με μια συμβουλή να μη βαράμε ψηλά σουτ και τους ταράζουμε..


Επίσης ήταν υπεύθυνος του Κατηχητικού του Αγίου Νικολάου, όπου με την υπέροχη ανθρώπινη ρητορική του, την καλοσύνη, την παιδαγωγική του προσέγγιση, την ντομπροσύνη του, την ευστροφία του και το χαμόγελο του μας είχε κάνει όλους να πηγαίνουμε με χαρά και ενδιαφέρον, γιατί έτσι και αλλιώς δεν μας το επέβαλε κανένας.. Είχε βοηθήσει και το γεγονός ότι είχε γεμίσει το Πνευματικό Κέντρο με παιχνίδια.. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις εκδρομές που μας πήγαινε μαζί με άλλους ιερείς και γονείς στον Προφήτη Ηλία όπου έπαιζε μπάλα μαζί μας σαν νέος άνθρωπος που ήταν και είναι ακόμα.


Οι συμβουλές του είναι ιερές και το γραφείο του ανοιχτό ακόμα και τώρα όποτε κάποιος από μας θελήσει να τον δει. Δέχεται με συγκίνηση που φαίνεται στα μάτια του κάθε παιδί που δίδαξε. Έχει διοικητική πείρα, το χάρισμα αλλά και τις γνώσεις του κήρυκα και ιεραποστολικό ζήλο.


Ειδικά σε δύσκολους καιρούς και σε δύσκολες καταστάσεις όπως αυτές που ζούμε τώρα η σοφία του, η εξυπνάδα του, η ανθρωπιά και η ρητορεία του είναι θυσαυροί!


Θεωρώ μεγάλη τύχη για την Αλεξανδρούπολη, σε μια εποχή που όλοι όπως και η εκκλησία (ΔΙΚΑΙΑ) αμφισβητούνται, ότι έχουμε αυτόν τον ΙΕΡΑΡΧΗ και ΓΝΗΣΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΙΤΗ.

Ηλίας Τζιώρας (Δημιουργός της σελίδας και του γκρουπ των Γειτονιών και Αναμνήσεων της Αλεξανδρούπολης που αλλάζει.. - Facebook)