Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Ο "Ξένιος Ζευς" στα διεθνή μέσα ενημέρωσης

Τι λένε ξένες εφημερίδες και κανάλια για την επιχείρηση σκούπα της αστυνομίας και την μεταφορά λαθρομεταναστών στις Σχολές Αστυφυλάκων της Θράκης

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ





Στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας La Libre Belgique δημοσιεύεται ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο "Η φιλοξενία του Δία" η οποία αναφέρεται στην επιχείρηση της ελληνικής αστυνομίας "Ξένιος Ζευς".
Η εφημερίδα επισημαίνει πως οι εξαιρετικές φιλοδοξίες της επιχείρησης αυτής, να ξαναγίνει "η Αθήνα μητρόπολη με ευνομία και ποιότητα ζωής", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, κινδυνεύουν να αποτελέσουν νεκρό γράμμα, αν οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης περιοριστούν σε επιδρομές κατά των μεταναστών που δεν διαθέτουν χαρτιά.
Μεταφορά μεταναστών στην περιφέρεια
Αναλυτικότερα αναφέρεται ότι οι συλληφθέντες, περιμένοντας την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσής τους, έχουν μεταφερθεί σε κέντρα κράτησης έξω από την Αθήνα και στη Θράκη, προκαλώντας τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.
Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, το οποίο έχει πληγεί περισσότερο από την παρουσία παράνομων μεταναστών, ελπίζουν η επιχείρηση αυτή να έχει διάρκεια και επισημαίνουν πως το άλλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η παρουσία στους δρόμους ναρκομανών, Ελλήνων στην πλειοψηφία τους.
Η εφημερίδα αναφέρει, επίσης, ότι η κοινωνική και οικονομική κρίση δεν οδηγεί πλέον μόνο σε ύφεση, αλλά και σε κατάθλιψη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των αστέγων, οι οποίοι φαίνεται να βουλιάζουν όλο και περισσότερο στα ναρκωτικά.
Δεν είναι σπάνιο, επισημαίνει, να βλέπει κανείς στους δρόμους του ιστορικού κέντρου της πόλης ανθρώπους να κάνουν χρήση ναρκωτικών. Στην περίπτωση αυτή, η αστυνομία "δεν κάνει τίποτα, απολύτως τίποτα" αναφέρει η ανταποκρίτρια. Αντιδρά μόνο στην περίπτωση που παράνομοι μετανάστες, λόγω έλλειψης εργασίας, κάνουν τα "βαποράκια". Το πραγματικό πρόβλημα της Αθήνας, όπως και όλων των μεγάλων πόλεων, απέχει πολύ από την επίλυσή του, σχολιάζει η εφημερίδα.
Το Δουβλίνο ΙΙ παγιδεύει τους μετανάστες στην Ελλάδα
Στη συνέχεια η εφημερίδα επισημαίνει, μέσω των δηλώσεων μέλους μη κυβερνητικής οργάνωσης, πως το μεγαλύτερο πρόβλημα, σε ό,τι αφορά τους παράνομους μετανάστες είναι το Δουβλίνο ΙΙ, το οποίο τους παγιδεύει στην Ελλάδα. Πράγματι, η απουσία ουσιαστικής ευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα αυτό, σε συνδυασμό με την αμέλεια των διαδοχικών κυβερνήσεων και την άνοδο της "Χρυσής Αυγής" έχει καταστήσει το μεταναστευτικό πρόβλημα εκρηκτικό, τονίζει η εφημερίδα.
Daily Mail: Χιλιάδες μετανάστες έτοιμοι για επαναπατρισμό
Εκτενή αναφορά στο θέμα κάνει και η βρετανική Daily Mail μέσω της διαδικτυακής ιστοσελίδας της. Πάνω από 6.000 παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο, καταγράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας, ενώ 1.600 αναμένεται να επαναπατριστούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Φιλοξενείται μάλιστα δήλωση του Νίκου Δένδια, ότι "η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλη εισβολή μεταναστών. Η χώρα βρίσκεται σε δεινή θέση.
Το 80% των μεταναστών που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη, περνάνε από την Ελλάδα
Σήμερα συντελείται η μαζικότερη εισροή μεταναστών που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ. Οι παράνομοι θα κρατούνται και θα επαναπατρίζονται", συμπληρώνει. Ο συντάκτης αναφέρει ότι η πλειοψηφία των παράνομων μεταναστών, προέρχεται από την Ασία και την Αφρική. Φόβοι εκφράζονται στη χώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, για νέα είσοδο μεταναστών από τη Συρία που πλήττεται από εμφύλιες συρράξεις, ενώ υπογραμμίζεται, ότι το 80% των μεταναστών που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη, περνάνε από τα σύνορα της Ελλάδας.
Κατά μέσο όρο, εισέρχονται στη χώρα 100.000 παράνομοι μετανάστες, ενώ σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, περίπου ένα εκατομμύριο ζουν αυτή τη στιγμή στη χώρα. Το φαινόμενο, σημειώνει το δημοσίευμα, είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής.
Διαφωνίες για την επιχείρηση
Ενώ κορυφώνονται οι επιχειρήσεις της αστυνομίας, εντείνονται και οι αντιδράσεις για τις αστυνομικές επιχειρήσεις από τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και από τις τοπικές κοινωνίες.
"Αν ήθελε πραγματικά η σημερινή συγκυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μετανάστευσης, δεν θα κατέφευγαν σε επιχειρησιακού τύπου λύσεις, που άλλωστε δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Αλλά θα αναλάμβαναν πολιτικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για τη χάραξη μιας νέας μεταναστευτικής πολιτικής που θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και με στόχο την αντιμετώπιση της γκετοποίησης ολόκληρων περιοχών των αστικών κέντρων, της παράδοσης χιλιάδων απελπισμένων μεταναστών στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος και της διάταξης των αστυνομικών δυνάμεων, όχι για την καταστολή των πολιτών, αλλά για την εξασφάλιση του δικαιώματος της ασφάλειας στις γειτονιές", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σχεδιασμός
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι δράσεις θα είναι στο εξής καθημερινές και μέχρι τον Δεκέμβριο εκτιμάται ότι 5.000 μετανάστες χωρίς έγγραφα νομιμοποίησης θα κρατούνται σε κέντρα κράτησης σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι συλληφθέντες μεταφέρονται αρχικά στα κρατητήρια Τμημάτων της Αττικής και στο κέντρο φιλοξενίας στην Αμυγδαλέζα, ενώ για πρώτη φορά θα μεταφερθούν αλλοδαποί σε εγκαταστάσεις σχολών της Αστυνομίας στην Κομοτηνή και την Ξάνθη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις εγκαταστάσεις της Θράκης θα φιλοξενηθούν τουλάχιστον 1.500 άτομα.