Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Απαράδεκτη η απόφαση υπέρ Εφραίμ, λένε ιεράρχες που διαφωνούν με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

Χαρακτηρίζει απαράδεκτη την παρέμβαση υπέρ του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου. ο πρώην Ζακύνθου
«Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της» δηλώνει και ο Ιωαννίνων Θεόκλητος
     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Σκληρή κριτική στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου να ταχθεί στο πλευρό του Εφραίμ ασκεί ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το γεγονός ένα θεσμικό όργανο της Εκκλησίας να αναμειγνύεται σε θέματα της Δικαιοσύνης.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, μιλώντας στο «Εθνος» εκφράζει την αντίδρασή του στο «κίνημα» υπεράσπισης του Εφραίμ, ενώ αναφερόμενος στην απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κάνει λόγο για «απαράδεκτη κατάσταση» που έχει διαμορφωθεί στην Εκκλησία.

«Δεν μπορεί ένα θεσμικό όργανο να αναμειγνύεται στα θέματα της Δικαιοσύνης» τονίζει ο κ. Χρυσόστομος, προσθέτοντας πως ακόμα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο «δεν θέλησε με τη στάση του να πάρει θέση για ένα ζήτημα που βρίσκεται στη δικαιοδοσία του. Επομένως η Ιερά Σύνοδος κινήθηκε λανθασμένα, με απαράδεκτο τρόπο και απαράδεκτη κριτική». Ανάλογη στάση επιλέγουν και άλλοι ιεράρχες με τους οποίους επικοινώνησε το «Εθνος», ενώ και άλλοι μητροπολίτες, αν και αποφεύγουν να τοποθετηθούν, παίρνουν αποστάσεις.

Επιφυλακτικός εμφανίζεται και ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, ο οποίος μας δήλωσε: «Ας αφήσουμε τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά και να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της, να βγάλει τις αποφάσεις της».

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος δεν έχει πάρει θέση για το ζήτημα, εμμένοντας στην απόφασή του να μη σχολιάσει την υπόθεση. «Δεν έχω μιλήσει μέχρι τώρα και δεν θα το κάνω ακόμα...» ανέφερε ο κ. Ιγνάτιος, διατηρώντας, όπως σχολιάζουν εκκλησιαστικοί κύκλοι, αποστάσεις ασφαλείας από την υπόθεση Εφραίμ.

Ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι όσοι επέλεξαν να ακολουθήσουν τον μοναχικό βίο «δεν πρέπει να ασχολούνται με δραστηριότητες οι οποίες τους αποπροσανατολίζουν από τον στόχο τους και σκανδαλίζουν τον κόσμο».

Επίσης και ο μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος με μια μακροσκελή επιστολή τάσσεται κατά του Εφραίμ, κάνοντας παράλληλα αναδρομή στην ιστορία του ηγουμένου. «Το μήνυμα που παίρνουμε όλοι μας από την υπόθεση αυτή του Βατοπεδίου είναι να μη χρησιμοποιούμε την Εκκλησία, τις Μητροπόλεις, τις Μονές, ως πολιτικά γραφεία» αναφέρει ο κ. Νεκτάριος, ο οποίος ταυτόχρονα καλεί «τους φανατικούς υποστηρικτές του να προσέχουν στις υπερβολές τους. Πάντοτε ο φανατισμός αφήνει υπονοούμενα. Το Βατοπέδι είχε τη δυνατότητα να κάνει μερικά πράγματα? και τα έκανε. Και ας ανοίξουν, τέλος πάντων, οι λογαριασμοί του Βατοπεδίου να μάθουμε όλη την αλήθεια» καταλήγει στην επιστολή του.


Ποιοι τάσσονται στο πλευρό του ηγούμενου

Αρκετοί είναι οι μητροπολίτες που έχουν επισκεφτεί τον ηγούμενο στη φυλακή, σε ένδειξη συμπαράστασης

Τη σφραγίδα της στο θέμα της προφυλάκισης του ηγούμενου Εφραίμ έβαλε η πτέρυγα των σκληρών της Εκκλησίας, επιβάλλοντας την έκφραση υποστήριξης στο πρόσωπό του, η οποία διατυπώθηκε μάλιστα και με το αίτημα της αποφυλάκισης.

Δεκάδες μητροπολίτες ξεκίνησαν τις διαμαρτυρίες από την πρώτη ημέρα που ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου πέρασε το κατώφλι των φυλακών, ενώ υπερασπιστική γραμμή υιοθέτησε και η Ιερά Σύνοδος, αποφασίζοντας να επισκεφτεί τον Εφραίμ και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.

Μέχρι στιγμής επισκέψεις συμπαράστασης στον ηγούμενο έχουν κάνει αρκετοί μητροπολίτες, μεταξύ των οποίων οι: Γλυφάδας Παύλος, Καστορίας Σεραφείμ, Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος, Δράμας Παύλος, Νεαπόλεως Βαρνάβας, Πατρών Χρυσόστομος, Καλαβρύτων Αμβρόσιος και Κερκύρας Νεκτάριος.

Ο μητροπολίτης Σάμου Ευσέβιος σε δήλωσή του υποστήριξε ότι η απόφαση της προφυλάκισης του Εφραίμ «είναι αποτέλεσμα σκοπιμοτήτων, αφού στοχοποιείται και κατηγορείται μόνον ένας και μάλιστα κληρικός».

Παρόμοια άποψη διατύπωσε και ο μητροπολίτης Βέροιας Παντελεήμων, σημειώνοντας πως «κάποιοι θέλουν σαν άλλοι δήμιοι να τον ''θανατώσουν'', εκτελώντας εντολές ''άνωθεν"».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς, που χαρακτήρισε «απίστευτη και ανέλπιστη την απόφαση να προφυλακιστεί ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και μάλιστα μέσα στις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων».
Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, σε κείμενο στην προσωπική του ιστοσελίδα, ζητεί την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του Οικουμενικού Πατριάρχη για το θέμα της προφυλάκισης του Εφραίμ.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε κι ο μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος, σημειώνοντας ότι η απόφαση για την προφυλάκιση του «προκαλεί θλίψη και πόνο».


Πηγή:  http://www.ethnos.gr/