Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Στα σκαριά αεροπορική σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με Γερμανία

Εξελίξεις στις αεροπορικές πτήσεις του "Δημόκριτος", καθώς η εταιρεί χαμηλού κόστους Ryan Air ετοιμάζεται να συνδέσει την Θράκη με την Φραγκφούρτη

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΣΟΥΝ
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ;;;


Μόνο μία εταιρεία εμφανίστηκε να διεκδικεί την «άγονη» αεροπορική γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σητεία που συνδέει την Θράκη με την Κρήτη, την ίδια ώρα πάντως που βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες ώστε να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο η σύνδεση του αεροδρομίου «Δημόκριτος» με το εξωτερικό και συγκεκριμένα την Γερμανία.

Η τελευταία είδηση έγινε γνωστή από τον πρόεδρο των Ξενοδόχων Θράκης Κώστα Χατζηκωνσταντίνου κατά την πρώτη συνεδρίαση για το 2012 της Επιτροπής Τουρισμού της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, στην οποία παραβρέθηκε ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης και εκπρόσωποι ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, προγραμματίζεται από την χαμηλού κόστους εταιρεία Ryan Air η εκτέλεση αεροπορικών δρομολογίων που θα συνδέουν δύο φορές την εβδομάδα την Αλεξανδρούπολη με την Φραγκφούρτη. Η πρώτη πτήση προσδιορίζεται για τις 28 Μαρτίου και το τίμημα αναμένεται εξαιρετικά χαμηλό !

Το συγκεκριμένο δρομολόγιο εκτιμάται ότι θα έχει «πέραση», δεδομένου ότι στην Γερμανία υπάρχουν πολλοί θρακιώτες (και κυρίως εβρίτες) έλληνες ομογενείς που έχουν μεταναστεύσει εδώ και χρόνια, πέρα από το νέο κύμα μετανάστευσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον όμως, το συγκεκριμένο δρομολόγιο έχει σκοπό να φέρει πιο κοντά στην Θράκη γερμανούς τουρίστες που παραδοσιακά έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα, δεδομένης άλλωστε της διαφήμισης που έχει γίνει στο παρελθόν και του ενδιαφέροντος που δείχνουν αρκετοί γερμανοί τουρίστες για προορισμούς όπως αυτός της Σαμοθράκης.

Στην συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ζητήθηκε μάλιστα η αναβάθμιση τόσο του αεροδρομίου «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης όσο και του «Μέγας Αλέξανδρος» της Χρυσούπολης, ώστε να μπορούν να ενταχθούν και δρομολόγια οικονομικά, που γίνονται κυρίως τις νυχτερινές ώρες. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι πρόσφατα από την Καβάλα υπήρχαν πτήσεις προς διάφορους προορισμούς της Γερμανίας.

Σε μια άλλη εξέλιξη, μόνο μία αεροπορική εταιρεία ενδιαφέρθηκε για να καταθέσει φάκελο για να αναλάβει την αεροπορική σύνδεση Αλεξανδρούπολης – Σητείας, που περιλαμβάνεται στις «άγονες γραμμές» και έχει μεγάλη επιδότηση από εθνικά και κυρίως ευρωπαϊκά κονδύλια. Συνολικά έξι αεροπορικές εταιρείες κατέθεσαν προσφορές στο διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμετάλλευση των συνολικά 24 τακτικών αεροπορικών άγονων γραμμών στο εσωτερικό της Ελλάδας, αλλά για τη μοναδική από αυτές τις 24 που αφορά την Θράκη υπήρξε προσφορά μόνο από την Sky Express που πραγματοποιεί και τώρα τα δρομολόγια.

Η ίδια εταιρεία διεκδικεί άλλες πέντε γραμμές και συγκεκριμένα την Λήμνος- Μυτιλήνη- Χίος- Σάμος- Ρόδος, την Ακτιο- Σητεία, την Κέρκυρα- Ακτιο- Κεφαλονιά- Ζάκυνθος- Κύθηρα, την Αθήνα- Σκύρος και την Θεσσαλονίκη- Σκύρος. Η «Olympic Air» διεκδικεί συνολικά 14 από τις άγονες γραμμές, η «Aegean Airlines» οκτώ, η «Astra Airlines» έξι, οι «Μινωικές Αερογραμμές» έντεκα και η «Aeroland» δύο. Ωστόσο καμία από τις εταιρείες αυτές δεν κατέθεσε φάκελο για την γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σητεία, που είναι και η μόνη με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο που ενώνει απευθείας την Θράκη με την Κρήτη.

Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των φακέλων από την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού και εκτιμάται ότι, αν δεν κηρυχθεί άγονος, τα δρομολόγια θα εξακολουθήσει να εκτελεί από την Αλεξανδρούπολη για την Σητεία και αντιστρόφως η «Sky Express»...

 
Πηγή:  http://www.thrakinews.gr/