Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Να γιατί δεν ξαναβγαίνουν βουλευτές Ξυνίδης και Πεταλωτής

Το σενάριο που μόλις προαναφέραμε είναι το ένα στοιχείο. Με την καθίζιση του ΠΑΣΟΚ θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα βγάλει πάνω από έναν βουλευτή σε κάθε νομό. Και αν είναι έτσι, οι θέσεις είναι από τώρα καπαρωμένες από Τσετίν και Χατζηοσμάν σε Ξάνθη και Ροδόπη

                                                       ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
                                              ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΟΛΩΝ
                                         ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΑΤΩΝ
                                (ΠΑΛΙ ΑΠΟ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")


Πώς θα σας φαινόταν, αλήθεια, αν από την επόμενη Βουλή έλειπαν οι μισοί πράσινοι υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης; Το ερώτημα δεν είναι καθόλου θεωρητικό, καθώς αυτή θα είναι η αναπόφευκτη συνέπεια της δημοσκοπικής κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ, που απειλεί να αφήσει εκτός Κοινοβουλίου τρανταχτά ονόματα, όπως τον Θόδ. Πάγκαλο, τον Γ. Παπακωνσταντίνου, τον Χρ. Παπουτσή, τον Δημ. Ρέππα, τον Χ. Καστανίδη, τη Βάσω Παπανδρέου, τον Π. Ευθυμίου, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ή τον Μιλτ. Παπαϊωάννου!

Σε όποιον φαίνεται απίθανο ένα τέτοιο σενάριο, αρκεί η εξής επισήμανση: Αν το ΠΑΣΟΚ λάβει στις εκλογές ποσοστό της τάξεως του 20% (η τελευταία πρόβλεψη της Public Issue ήταν ότι θα συρρικνωθεί στο 15,5%) δεν θα εκλέξει ούτε έναν βουλευτή σε περίπου μισές από τις περιφέρειες της χώρας! Στις δε πολυπληθέστερες αναμένεται να γίνει πρωτοφανής σφαγή, καθώς στη μεν Α΄ Αθηνών το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει μόνο 2 βουλευτές (από 8 που είχε το 2009) και στη Β΄ Αθηνών το πολύ 7 από τους 20 που εξελέγησαν προ διετίας!

Για να γίνει αντιληπτό πόσο σκληρή θα είναι η μάχη για την κατάληψη των συγκεκριμένων θέσεων, αρκεί η παράθεση των ονομάτων που τις διεκδικούν. Στη μεν Α΄ Aθηνών το 2009 εξελέγησαν κατά σειρά οι κ.κ. Κ. Σκανδαλίδης, Αννα Διαμαντοπούλου, Χρ. Παπουτσής, Ν. Αλευράς, Θ. Τσούρας, Σπ. Κουβέλης, Παντ. Οικονόμου και Πέμη Ζούνη. Εξ αυτών, όπως προαναφέρθηκε, θα επανεκλεγούν το πολύ δύο στελέχη ή και μόνον ένα, δεδομένου ότι στην ίδια περιφέρεια θα επανέλθει η δημοφιλής Φώφη Γεννηματά, ενώ ουδείς εκ των προαναφερομένων θέλει να φαντάζεται το ενδεχόμενο τη μία εκ των πολυπόθητων εδρών να καταλάβει (άνευ σταυρού όπως δικαιούται) ο κ. Γ. Παπανδρέου!

Ακόμη πιο δραματική αναμένεται η ενδοκομματική μάχη στη Β΄ Αθηνών. Εκεί, εάν δεν έχουν αλλάξει άρδην οι συσχετισμοί που χάρισαν το 2009 τις πρώτες έδρες στους κ.κ. Ανδρ. Λοβέρδο, Μ. Χρυσοχοΐδη, Λ. Κατσέλη, Απ. Κακλαμάνη και Μιλ. Αποστολάκη, στους προαναφερθέντες –αν επανεκλεγούν– θα προστεθούν μόνο δύο επιπλέον. Ποιοι θα διεκδικήσουν τις δύο αυτές έδρες; Με τη σειρά που εξελέγησαν το 2009 είναι οι Μ. Ανδρουλάκης, Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, Π. Ευθυμίου, Βάσω Παπανδρέου, Τηλ. Χυτήρης, Γ. Κουτρουμάνης, Αννα Νταλάρα, Κ. Γείτονας, Μιλτ. Παπαϊωάννου, Γ. Βούρος, Γ. Χαραλαμπόπουλος και Χρ. Πρωτόπαπας. Εξυπακούεται πως όσο πιο κάτω βρίσκεται στη εν λόγω λίστα κάθε όνομα τόσο μικρότερες πιθανότητες έχει κατά τεκμήριο να επανεκλεγεί, ενώ σημειωτέον ότι τη μία εκ των επτά εκλόγιμων θέσεων επιθυμούν να διεκδικήσουν τόσο ο κ. Γ. Ραγκούσης όσο και ο Γ. Παπακωνσταντίνου (αμφότεροι είναι βουλευτές Επικρατείας).

Σφαγή αναμένεται και στο υπόλοιπο Αττικής, στο οποίο επίσης θα εκλεγούν μόνο 2 πράσινοι, αν το ΠΑΣΟΚ συντριβεί με 20%. Αν επαναληφθούν οι συσχετισμοί του 2009, θέση στη Βουλή θα έχουν μόνον η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Βασ. Οικονόμου και όχι οι κ. Θ. Πάγκαλος, Π. Ασπραδάκης και Κ. Βρεττός. Ως εκ τούτου, είναι μάλλον παράδοξο ότι στην ίδια περιφέρεια φλερτάρουν να δοκιμαστούν και οι κ. Π. Γερουλάνος και Ηλ. Μόσιαλος (ο τελευταίος «βλέπει» και τον νομό Τρικάλων).

Αντιστοίχως τις δύο έδρες στην Α΄ Θεσσαλονίκης θα διεκδικήσουν οι κ.κ. Ευ. Βενιζέλος, Χ. Καστανίδης, Χρ. Αράπογλου, Γ. Μαγκριώτης, Εύα Καϊλή και Σπ. Βούγιας, ενώ στα παράδοξα ενδεχόμενα του εκλογικού νόμου είναι το ΠΑΣΟΚ να χάσει όλες ανεξαιρέτως τις έδρες του στην Κορινθία, την Καβάλα, την Πιερία, την Ημαθία και τη Βοιωτία. Με συνέπεια εκτός Βουλής να βρεθούν (μεταξύ πολλών άλλων) οι Π. Μπεγλίτης, Μ. Τιμοσίδης, Γ. Αμοιρίδης, Θ. Γικόνογλου, Αγγ. Τόλκας και Β. Τόγιας. Τέλος, τη μοναδική έδρα που αναμένεται να κερδίσουν οι πράσινοι στην Α΄ Πειραιά θα διεκδικήσουν οι βουλευτές Δ. Καρύδης και Μ. Μπεντενιώτης, την αντίστοιχη στη Β΄ Πειραιά οι Γρ. Νιώτης, Δ. Λινζέρης, Γ. Διαμαντίδης, ενώ εξαιρετικά αμφίβολο είναι αν θα επανεκλεγούν οι υπουργοί κ. Γ. Πεταλωτής (Ροδόπη) και Σωκρ. Ξυνίδης (Ξάνθη) καθώς και εκεί το ΠΑΣΟΚ θα περιοριστεί σε μία έδρα. Κάτι αντίστοιχο απειλεί και τον κ. Δημ. Ρέππα, καθώς στην Αρκαδία είχε προηγηθεί μόνο με 6 ψήφους διαφορά του κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλου και στη συγκεκριμένη περιφέρεια επίσης το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εκλέξει μόνον ένα βουλευτή.

Ολα τούτα δικαιολογούν, βέβαια, την πρωτοφανή παρασκηνιακή μάχη που δίδεται προκειμένου κάποιοι από τους απειλούμενους κορυφαίους να βρεθούν στην ασφάλεια του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Αν το ΠΑΣΟΚ ωστόσο λάβει πανελλαδικό ποσοστό της τάξεως του 20%, ακόμη και αυτό το ψηφοδέλτιο μπορεί να εκλέξει μόνο 2 –ή το πολύ 3– βουλευτές...

 
Πηγή:  http://news.kathimerini.gr/