Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Σάλος και στη Θράκη για τον «μη Έλληνα» Big Sofo

Ο Παναγιώταρος της Χρυσής Αυγής αμφισβήτησε την ελληνικότητα του Σοφοκλή, ο τελευταίος απάντησε με το εθνόσημο και Θρακιώτες θυμούνται τα χρόνια του σε Ξάνθη και Ορεστιάδα

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ





Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι ισχυρισμοί του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου ότι ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης δεν είναι Έλληνας. Του απάντησε ο ίδιος ο «Big Sofo» ενώ αντιδράσεις υπήρξαν από την Ορεστιάδα μέχρι την Ξάνθη, όπου έζησε τα πρώτα του χρόνια.


«Δεν έχω πραγματικά να σχολιάσω τίποτα, πέρα από το ότι είμαι από 12 χρονών στις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδας», απάντησε ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης από την Λιουμπλιάνα, όταν οι δημοσιογράφοι του ζήτησαν να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του βουλευτή της Χρυσής Αυγής.


Κάποιοι είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν ότι ο Σχορτσανίτης «θα εκραγεί» όταν αποφασίσει να απαντήσει στον χρυσαυγίτη βουλευτή. Ίσως όμως και λόγω και της μεγάλης και άνετης νίκης του Παναθηναϊκού επί της Ολύμπια Λουμπλιάνας στην Σλοβενία, ο μπασκετμπολίστας αντιμετώπισε... χαλαρά τους ισχυρισμούς του Ηλία Παναγιώταρου.


Με την φράση που προαναφέραμε, μια φράση λιτή αλλά και περιεκτικότατη, μόλις 19 λέξεων αλλά και με αναφορά στο εθνόσημο, ο Σχορτσανίτης υπενθύμισε στον βουλευτή όσα έχει προσφέρει στις εθνικές ομάδες μπάσκετ και, εμμέσως, εξέφρασε το παράπονό του για τα ρατσιστικά σχόλια και τη δημόσια αμφισβήτηση ότι είναι Έλληνας.


Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος είχε ισχυριστεί ότι ο «Big Σόφο» δε θεωρείται Έλληνας σύμφωνα με τα πρότυπα της ελληνικής φυλής. «Δεν θεωρούμε ότι ο Σχορτσιανίτης, σύμφωνα με τα πρότυπα της ελληνικής φυλής, είναι Έλληνας. Δεν είναι Έλληνας. Πρέπει να είναι και οι δύο γονείς του Έλληνες και να ανήκουν στην ευρωπαϊκή φυλή. Αυτό θεωρούμε εμείς. Αν θεωρείτε εσείς τον Σχορτσιανίτη Έλληνα, πάρτε τον στο δικό σας κόμμα», είχε πει σε τηλεοπτική εκπομπή ο χρυσαυγίτης βουλευτής.


Πάντως, η δήλωση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στην Θράκη, σε Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη όπου έμενε η οικογένεια Σχορτσιανίτη τα πρώτα χρόνια της ζωής του 27χρονου σήμερα παγκοσμίου φήμης μπασκετμπολίστα. Ήδη στο facebook έχει αναπτυχθεί ένα άτυπο «θρακιώτικο κίνημα καταδίκης» της δήλωσης Παναγιώταρου.


Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Αναστάσιου Τσορλίδη, γνωστού θρακιώτη blogger:
«Τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, τον γνώρισα σε ηλίκια... 7 ετών !!!
Ζούσε στην πόλη της Ξάνθης μαζί με τους γονείς του, κι ερχόταν στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ κάτω από το 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ όπου εγώ και ο πατέρας μου εργαζόμασταν ως επιστάτες!
Η μητέρα του, πολλές φορές μας ζητούσε να τον προσέχουμε στο γήπεδο, ειδικά μετά το τέλος της προπόνησης -ήταν στο "τζούνιορ", στην ομάδα ΑΣΠΙΔΑ ΞΑΝΘΗΣ (προπονήτρια η Άρτεμης Βασιλειάδου)- επειδή η ίδια εργαζόταν, και ερχόταν μία ώρα μετά το τέλος της προπόνησης για να τον πάρει.
Ο Σοφοκλής, μπορεί να γεννήθηκε στο Καμερούν, είναι όμως 100% Έλληνας (από προσωπική εμπειρία, μια και τον έζησα πολλούς μήνες), ο πατέρας του είναι Έλληνας και η μητέρα του από το Καμερούν, κι ως παιδί -ανεξαρτήτου χρώματος- πράγμα πολύ σπάνιο για εκείνα τα χρόνια (βλέπε 1992... ήταν τα πρώτα χρόνια, που με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο εγκληματίες αλβανοί ερχόντουσαν στην χώρα μας), ειδικά σε μια επαρχιακή πόλη όπως την Ξάνθη, ο Σοφοκλής ήταν ελληνάκι περισσότερο από τα δήθεν ελληνάκια που υπερηφανεύονται κάποιοι γονείς για τα παιδιά τους (τέτοιες μέρες μάλιστα, τα ντύνουν τσολιαδάκια, τα βγάζουν φωτογραφίες, και γεμίζουν τους τοίχους τους στην εν λόγω σελίδα κοινωνικής δικτύωσης)».


Πηγή: http://www.thrakisport.gr/