Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012

Δανεικά και αγύριστα στις ΕΑΣ της Θράκης

Καμπάνα 150 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να ρίξει η Κομισιόν στην Ελλάδα για τα άτοκα δάνεια που πήραν το 2008 από την ΑΤΕ με την εγγύηση του Δημοσίου 57 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, με την πρωτιά να έχει μία της περιοχής μας
ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΕΝΑ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖΚαμπάνα 150 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να ρίξει η Κομισιόν στην Ελλάδα για τα άτοκα δάνεια που πήραν το 2008 από την Αγροτική Τράπεζα με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου 57 ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών για τη συγκομιδή σιταριού, χωρίς μάλιστα πολλές από αυτές να τα επιστρέψουν!


Η ώρα του... θερισμού έφτασε. Ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν έχει αποφανθεί ότι η εν λόγω κρατική βοήθεια ήταν αθέμιτη κρατική ενίσχυση εξαιτίας του επιδοτούμενου επιτοκίου και της παροχής εγγύησης από το Δημόσιο.

Πρόσφατα λοιπόν έφθασε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προειδοποιητική επιστολή που μιλά για πρόστιμο ύψους 150 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για απόφαση που είχε υπογράψει το 2008 ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέκος Κοντός, έπειτα από έγκριση της Κυβερνητικής Επιτροπής, για να δοθεί άτοκο δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ από την ΑΤΕ σε όσες ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών επρόκειτο να μαζέψουν δημητριακά.

Το σκεπτικό ήταν να διευκολυνθούν τόσο οι ίδιες όσο και οι παραγωγοί-μέλη τους, επειδή τη δεδομένη στιγμή αντιμετώπιζαν προβλήματα λόγω των χαμηλών τιμών στο σιτάρι.

Πολλές όμως από τις 57 ενώσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι και όλες οι ΕΑΣ από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (κλικ στην φωτογραφία), στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2008 έως το 2012 είτε επέστρεψαν μόνο ένα μέρος των χρημάτων που δανείστηκαν, είτε δεν τήρησαν τον διακανονισμό που έκαναν με την ΑΤΕ, είτε δεν επέστρεψαν ούτε 1 ευρώ.

Στο θέμα αναφέρθηκε από τη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης. «Συγκεντρώθηκαν τα σιτάρια, αποθηκεύτηκαν, πουλήθηκαν, όμως κανένας δεν επέστρεψε ούτε 1 ευρώ στην Πολιτεία. Αυτές τις ίδιες ενώσεις τώρα τις βλέπουμε να μας φορτώνουν τον προϋπολογισμό (σ.σ.: της ΑΤΕ) με 50, 60, 80 εκατομμύρια ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.