Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Το σχόλιο του Ευ. Στυλιανίδη για την Μουσταφάογλου

Για "πισωγύρισμα" που μας φέρνει "δεκαετίες πίσω", κάνει λόγο ο πρώην Υπουργός
Απευθύνει έκκληση στους μειονοτικούς συμπολίτες να περιθωριοποιήσουν τον φανατισμό
       ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης που βρίσκεται από χθες στην Κομοτηνή και πραγματοποιεί ένα κύκλο συναντήσεων με αυτοδιοικητικούς, έκανε στάση στο «Χ» όπου ρωτήθηκε για το θέμα που μονοπωλεί την επικαιρότητα κι έχει να κάνει με την υποψηφιότητα της Σιμπέλ Μουσταφάογλου. «Η κίνηση του ανεξάρτητου μειονοτικού συνδυασμού ξαναδιχάζει χριστιανούς και μουσουλμάνους, ξανασπέρνει τον φανατισμό», είναι ξεκάθαρη άποψή του χωρίς να κρύβει ότι από πίσω κρύβονται κινήσεις στρατηγικής Νταβούτογλου που φέρνουν μια άλλη εποχή. «Η πρώτη ερώτηση που ανακύπτει είναι «τι κάνει το κυβερνών κόμμα για να προστατέψει την φιλελεύθερη πολιτική που η ελληνική πολιτεία επί χρόνια ασκεί στην περιοχή αυτή και να μην την δώσει βορά στα χέρια εθνικιστικών σκοπιμοτήτων» θα πει. Παραθέτουμε την συνέντευξη.


Κύριε Στυλιανίδη το είδαμε και αυτό, ένα αμιγώς μειονοτικό ψηφοδέλτιο στην Ροδόπη και στον δήμο Κομοτηνής συγκεκριμένα, μια πρόβα τζενεράλε για άλλα επερχόμενα πράγματα σημειώσαμε εμείς μέσα από την εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ.
Θα θέλαμε να δούμε την δική σας ματιά, που είναι πολύ σημαντική, γιατί έχετε διαχειριστεί ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, είστε ντόπιος πολιτικός, γνωρίζετε συσχετισμούς. Σας ξένισε αυτό το ψηφοδέλτιο και τι συναισθήματα σας δημιούργησε;

-Το στρατηγικό βάθος της κίνησης αυτής γυρίζει την τοπική κοινωνία πολλές δεκαετίες πίσω. Ξαναδιχάζει χριστιανούς και μουσουλμάνους, ξανασπέρνει τον φανατισμό και την προκατάληψη σε μια ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία πρότυπο που είχε καλλιεργηθεί τα χρόνια που μεσολάβησαν και το κακό είναι ότι οικοδομείται με υλικά που προέρχονται από τον κυβερνητικό χώρο και συμπληρώνει κάποιες λάθος κινήσεις που έγιναν από την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα. Οι κινήσεις αυτές συνίστανται στην υποβάθμιση και ουσιαστικά στην καταστροφή του ιστορικού δήμου Ιάσμου, στην κατάργηση του ιστορικού τοπωνυμίου Μαρώνεια, το οποίο συνδέεται με την διαχρονική παρουσία του ελληνισμού στην περιοχή και στην απομείωση της πολιτικής ανοιχτής κοινωνίας που είχε οικοδομηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Εύχομαι και ελπίζω οι ιθύνοντες που έχουν αυτή την στιγμή την ευθύνη για όσα γίνονται στον τόπο μας, να αντιλαμβάνονται ότι όλα δεν αρχίζουν και τελειώνουν στην μικροκομματική λογική, υπάρχουν και οι λογικές οι εθνικές και οι ευρωπαϊκές που κάποιοι – κάποτε πρέπει να τις προστατέψουν σε αυτό τον τόπο.


Υπάρχει και μια ανοχή σε αυτή την κοινωνία και σε αυτή την πολιτεία και τις δομές της. Βλέπουμε ότι στο πάνελ που ήταν η κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου, δίπλα της ήταν ο ψευτομουφτής Αχμέτ Μετέ, παραδίπλα της ήταν ο πρόεδρος ενός καταργημένου συλλόγου αυτοαποκαλούμενων «Τούρκων» δασκάλων, παραδίπλα ήταν ο αρχηγός του κόμματος του DEP που επίσης δεν έχει εμφάνιση και παρουσία στο κοινοβούλιο και όλα αυτά με ένα κοινό που ήταν περίπου αναλόγου προέλευσης και βεληνεκούς. Τελικά;

-Η Σιμπέλ Μουσταφάογλου είναι κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ήταν υποψήφια για υποψήφια ευρωβουλευτής, ακούστηκε για υποψήφια δήμαρχος Ιάσμου, έχει όλα τα χαρακτηριστικά δηλαδή ενός στελέχους εμβέλειας πάνω στο οποίο έχει επενδύσει το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. Η πρώτη ερώτηση που ανακύπτει είναι «τι κάνει το κυβερνών κόμμα για να προστατέψει την φιλελεύθερη πολιτική που η ελληνική πολιτεία επί χρόνια ασκεί στην περιοχή αυτή και να μην την δώσει βορά στα χέρια εθνικιστικών σκοπιμοτήτων;».


Από όσο γνωρίζουμε πληροφοριακά, είχε παραιτηθεί πριν κάνει την κίνηση αυτή.

-Δεν έχει καμία σημασία. Εδώ αποδεικνύεται ότι η επιπολαιότητα και η ανευθυνότητα με την οποία προσέγγιζε τα ζητήματα του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, έχει τίμημα και το τίμημα για αυτούς μπορεί να μετριέται ως κομματικό κόστος αλλά για την κοινωνία και για τον τόπο μας έχει και άλλες διαστάσεις που αφορούν και την προοπτική και το μέλλον. Εγώ κάνω έκκληση στους μειονοτικούς συμπολίτες να περιθωριοποιήσουν τον φανατισμό και αυτού του τύπου τις διακρίσεις και να λειτουργήσουν ενταγμένοι στους δημοκρατικούς συνδυασμούς όλων των κομμάτων με βάση την ιδεολογία τους. Μια κοινωνία πάει μπροστά όχι όταν είναι δύο στην συσκευασία του ενός, μια κοινωνία πάει μπροστά όταν οι άνθρωποι ανεξαρτήτως θρησκείας – γλώσσας ή πολιτισμού συμβιώνουν, συνεργάζονται, αλληλοκατανοούνται και σέβονται ο ένας τον άλλο.

Με κοινή αφετηρία την ανάπτυξη, την συνύπαρξη, μια ευημερία για την οποία πρέπει να συμβάλουν όλοι.


Είναι πεποίθηση κι έχει γραφεί κ. Στυλιανίδη ότι είναι κατευθυνόμενη η κίνηση αυτή από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, ίσως να εντάσσεται είναι στα πλαίσια μιας γενικότερης στρατηγικής «Νταβούτογλου», της γειτονικής χώρας για πράγματα που θα δούμε να εξυφαίνονται εδώ στον χώρο της Θράκης.

-Σας παραπέμπω στην τοποθέτηση μου στην Βουλή, όταν γινόταν η τοποθέτηση μου για τον Καλλικράτη και εύχομαι και ελπίζω να μην δικαιωθεί αυτή η τοποθέτηση. Εγώ έσπευσα πάρα πολύ νωρίς να στηρίξω δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην περιοχή μας. Ενημέρωσα τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Πάγκαλο, τον εκπρόσωπο Τύπου κ. Πεταλωτή, τον υφυπουργό κ. Ντόλιο, τον πρώην πρόεδρο της Βουλής κ. Κακλαμάνη, για όλες μου τις απόψεις. Δυστυχώς δεν εισακούστηκε τίποτα. Ο Ίασμος παθαίνει αυτό που παθαίνει, η Μαρώνεια κατ’ ουσία καταργείται και τώρα ένα κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ηγείται μιας ανεξάρτητης κίνησης στην οποία εμπεριέχονται όλα τα εξτρεμιστικά στοιχεία που μέχρι τώρα έχουν δώσει δείγμα γραφής στην περιοχή μας».


Ζητήσαμε απόψεις για το θέμα κι άλλων πολιτικών στελεχών αλλά απέφυγαν να τις κάνουν δημόσια. Σχόλια σε ιδιωτικό επίπεδο που όμως δεν έχουν καμιά αξία είχαμε πολλά. Το θάρρος όμως της δημόσιας δημοσιοποίησής τους δεν το είχαν κι έτσι δεν αξίζει να τα προβάλουμε.



Πηγγή:  http://www.xronos.gr/