Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Παραιτήθηκε ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης


O Γιάννης Βογιατζής αποχωρεί εξαιτίας του προβλήματος που έχει προκύψει με τις εφημερίες των γιατρών. Τι άλλο επικαλείται στην επιστολή του;

                 ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ





Την παραίτησή του από τη Διεύθυνση του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης υπέβαλλε χθες ο Διευθυντής του Κέντρου κ. Ιωάννης Βογιατζής, εξ’ αιτίας του προβλήματος που έχει προκύψει με τις εφημερίες των γιατρών. Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, το Κέντρο Υγείας του νησιού παραμένει ουσιαστικά ακάλυπτο, κάτι το οποίο υποβαθμίζει τις υπηρεσίες υγείας στο νησί, δημιουργεί κινδύνους για τους κατοίκους και οδηγεί το διευθυντή σε παραίτηση.

Εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφασή του αυτή, τονίζει: «Η επαφή μου με το νοσοκομείο μέχρι αυτή τη στιγμή ήταν συνεχής. Έστειλα τέσσερα έγγραφα και πήρα μόνο μία απάντηση, μέσα από την οποία μου ζητούσαν να εφαρμόσω το νόμο. Εάν εφαρμόσει κανείς το νόμο, σημαίνει πως θα πρέπει το Κέντρο Υγείας να μείνει χωρίς γιατρούς και να κλείσει. Επειδή είμαι υπεύθυνος απέναντι και στο νόμο και στους κατοίκους, δεν μπορώ να παριστάνω τον διευθυντή και παραιτούμαι», τονίζει, ενώ σε σχέση με τις αλλαγές που έχουν γίνει εξηγεί: «Στη Σαμοθράκη, μέχρι τώρα αυτό που ίσχυε, (το Κ.Υ. λειτουργεί 12 χρόνια) ήταν να εφημερεύει ένας ειδικός και ένας αγροτικός γιατρός. Με το νέο νόμο και το καινούργιο πρόγραμμα, δεν θα υπάρχει ειδικός καθημερινά. Θα υπάρχει ένας ειδικός σε εφημερία ετοιμότητας ή ένας αγροτικός. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πω, πως θα υπάρξει πρόβλημα και με τους αγροτικούς από τον Οκτώβρη, γιατί είναι τέσσερις και δεν μπορούν να κάνουν πάνω από εφτά εφημερίες. Τρεις μέρες μένουν χωρίς κάλυψη».

Στην ερώτηση, για το εάν υπάρχει η δυνατότητα το νοσοκομείο να καλύψει τις υπόλοιπες εφημερίες απαντά: «Υπάρχει τρόπος. Ο νόμος προβλέπει την έγκριση πρόσθετων εφημερίων με σκοπό την κάλυψη αναγκών, ενώ η αποζημίωση των ιατρών για τις επιπλέον εφημερίες καταβάλλονται από διαθέσιμα κονδύλια του νοσοκομείου, και από πόρους των υγειονομικών περιφερειών. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπήρξε καμία αντίδραση από το νοσοκομείο οπότε νομίζω πως δεν μου μένει άλλη επιλογή από την παραίτηση» καταλήγει.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας του νησιού έφτασαν και στο ελληνικό κοινοβούλιο πριν από λίγες ημέρες με πρωτοβουλία του ΣΥΝ και συγκεκριμένα της βουλευτού κας Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου. Στη σχετική ερώτηση μεταξύ άλλων τονιζόταν:

«Και με παλαιότερες ερωτήσεις έχουμε θίξει τις σοβαρές ελλείψεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη που παρουσιάζει το νησί της Σαμοθράκης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στη λειτουργία βασικών εργαστηρίων.

Η υποστελέχωση δυσχεραίνει εξαιρετικά την πρόληψη-διάγνωση-πρωτοβάθμια περίθαλψη-ίαση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του νησιού, με αποτέλεσμα να απαιτείται η μετακίνηση στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης ακόμα και για απλές εξετάσεις. Η αδυναμία δε διάγνωσης-διακομιδής λόγω της έλλειψης παραϊατρικού προσωπικού και δυσμενών καιρικών συνθηκών θέτει πολλές φορές σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το Κ.Υ. Σαμοθράκης διαθέτει 25 οργανικές θέσεις για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, από τις οποίες είναι καλυμμένες μόνο οι 13.

Αυτή τη στιγμή το Κ.Υ. δεν διαθέτει παιδίατρο και οδοντίατρο, ενώ οι αυξημένες ανάγκες της θερινής περιόδου καλύφθηκαν με τρεις ειδικούς γιατρούς (1 Παθολόγο, 1 Χειρουργό, 1 Γενικό Γιατρό) έναν ειδικευόμενο Γενικής Ιατρικής και δύο Αγροτικούς Γιατρούς.

Στα παραπάνω προβλήματα έχει προστεθεί και ο νέος νόμος 3868/03-08-2010 για το ΕΣΥ, όπου προβλέπονται κατ’ ανώτατο όριο για τους γιατρούς οι 7 εφημερίες από τις οποίες οι 5 είναι μόνο ενεργές και οι 2 ετοιμότητας. Αυτό υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο το Κ.Υ. Σαμοθράκης γιατί οι τρεις ειδικοί γιατροί που υπηρετούν δεν επαρκούν για να καλύψουν όλο το μήνα, με αποτέλεσμα να εφημερεύει κάποιες μέρες ένας μόνο αγροτικός γιατρός ή σε καλύτερη περίπτωση ένας αγροτικός με τον ειδικό σε εφημερία ετοιμότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωστή και άμεση αντιμετώπιση των ασθενών.

Τέλος, όπως είναι επίσης γνωστό η υπόσχεση για ένταξη του Κ.Υ. Σαμοθράκης στα Άγονα πρώτης κατηγορίας ποτέ δεν τηρήθηκε».


Πηγή:  http://www.gnomi-evros.gr/