Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Στο μετόχι της Βιστωνίδας στην Παντάνασσα για δύο 24ωρα ο Εφραίμ

Προεξήρχε όλων των θρησκευτικών εκδηλώσεων, στη λιτάνευση και περιφορά της θαυματουργής εικόνας, στην ολονύκτια αγρυπνία, την κυριώνυμη γιορτή
          ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ



Τα καλά τους φόρεσαν οι δύο πανέμορφες και γραφικές εκκλησίες στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος, στο μετόχι της Μονής Βατοπαιδίου. Κι όχι άδικα αφού επρόκειτο για την γιορτή της Παναγίας Παντάνασσας. Δικαιολογημένα ο χώρος και η διάθεση των μοναχών αλλά και των εκατοντάδων επισκεπτών φανέρωναν την πανηγυρική διάθεση της ημέρας.

Από πολύ νωρίς ο κόσμος που συνέρεε ήταν πολύς, με ιδιωτικά οχήματα αλλά και με δεκάδες λεωφορεία για την περίσταση. Πολλά ωστόσο ήταν και τα τουριστικά λεωφορεία που μετέφεραν επισκέπτες στην περιοχή που χωρίς να το ξέρουν έτυχε να παρευρεθούν στο χώρο για να τιμήσουν την γιορτή Της.

Μέσα σε όλους τους άλλους επισκέπτες και πολλοί μεμονωμένοι αλλά και γκρουπ από την Κύπρο, που άλλωστε είναι η ιδιαίτερη πατρίδα καταγωγής πολλών μοναχών τόσο της μονής του Αγίου Νικολάου, όσο και της Μονής Βατοπαιδίου. Μάλιστα πολλοί ήταν και συγγενείς των μοναχών που επέλεξαν αυτή την ιδιαίτερη ημέρα για να επισκεφθούν τους δικούς τους ανθρώπους και να τους δώσουν έτσι ξεχωριστή χαρά.

Η πολύ γνωστή εικόνα της Παναγίας Παντάνασσας (αντίγραφο της αυθεντικής που φυλάσσεται στην Μονή Βατοπαιδίου στο Άγιον Ορος) αφαιρέθηκε από τη θέση της για να στολιστεί με λουλούδια, όπως πρέπει για την ξεχωριστή αυτή περίσταση. Εκατοντάδες τα τάματα πιστώς τριγύρω της όπως και αμέτρητες οι μαρτυρίες για θαύματα που έγιναν με την επίκλησή Της, ανθρώπους κάθε ηλικίας και θρησκεύματος που βρήκαν γιατρειά όταν την παρακάλεσαν.

Στο χώρο παρών και ο ιερομόναχος Εφραίμ ο οποίος έγινε δεκτός με χαρά από πολλούς επισκέπτες που βρέθηκαν τυχαία στο χώρο. Μάλιστα κάποιοι τουρίστες από τη Θεσσαλονίκη έπιασαν μαζί του κουβέντα χωρίς να τον έχουν αναγνωρίσει, συνομιλώντας για πολλά και διάφορα θέματα της επικαιρότητας. Ο ίδιος άνετος και φιλικός μαζί τους δεν αρνήθηκε την κουβέντα σε κανέναν. Στο τέλος όταν ξεκίνησαν για να φύγουν, του ανέφεραν πως …κάτι τους θυμίζει η φυσιογνωμία του για να λάβουν την απάντηση που τους εξέπληξε ευχάριστα! Είναι κι αυτές ανθρώπινες στιγμές που αξίζει να καταγράφονται γιατί πολλές φορές ο φακός της τηλεόρασης παραμορφώνει επικίνδυνα πρόσωπα και καταστάσεις.

Πιο ήρεμο και προσηνή με τον κόσμο είδαμε αυτή την φορά τον καθηγούμενο Εφραίμ που το πρωί η δίκη που είχε, διεκόπη για την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου κι αφιερώθηκε στις θρησκευτικές πανηγυρικές εκδηλώσεις στο μετόχι της μονής στο Πόρτο Λάγος. Η απογευματινή λειτουργία, στον εορτάζοντα ναό της Παναγίας Παντάνασσας, η περιφορά της εικόνας ενώ χτυπούσαν καμπάνες και σήμαντρα, κάτω από την λιτή κι απέριττη ατμόσφαιρα του μοναστηριού με τις εκατοντάδες ανάσες απλών ανθρώπων, που ήρθαν προσκυνητές ευλαβικοί στην Παναγιά, το ειδυλλιακό περιβάλλον μέσα στην ηρεμία της λίμνης και με φόντο το πορφυρό ηλιοβασίλεμα και το φως των κεριών, συνέθεταν μια μοναδική στιγμή θεϊκής τελείωσης που σπάνια συναντάς σε κοσμικούς μεγαλόπρεπους ναούς.

Οι ψαλμωδίες με φυσικό χρώμα, οι δεκάδες μοναχοί, οι αρχιμανδρίτες αλλά και η επιβλητική παρουσία του καθηγούμενου Εφραίμ, σε όλες τις τελετουργίες έδειχνε ότι τελικά ο κόσμος αντλεί δύναμη, παρηγοριά και ελπίδα από την προσήλωση στην θρησκεία σε μια εποχή μάλιστα που το μετόχι αλλά και το Βατοπαίδι και το μετόχι γνώρισαν πρωτοφανή διασυρμό κι επιθέσεις που αφιερώματα σκάνδαλα και διερευνήσεις από ειδικές επιτροπές είχαν μεγάλο πολιτικό αντίκτυπο σε πρωτοκλασάτα πρώην κυβερνητικά στελέχη.

Εκεί στην σιγαλιά της λίμνης, στην απόλυτη ηρεμία του τοπίου η τελετουργία μαγική σε πραγματική διάσταση. Εκεί είδαμε να υπάρχει ένα λεωφορείο Κυπρίων ο αδελφός του ηγούμενου Εφραίμ, αλλά και ο αδελφός του μοναχού Αρσένιου, προσκυνητές από Καβάλα αλλά και από Λάρισα.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/