Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Προς συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις τμημάτων του ΔΠΘ;


Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο νέος πρύτανης Κωνσταντίνος Ρέμελης

Τι δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ Κομοτηνής;


Δεν απέκλεισε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολών και τμημάτων του ΔΗμοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο πρύτανης Κωσταντίνος Ρέμελης. Όπως δήλωσε, «βάσει των αλλαγών που επίκεινται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν αποκλείεται σχολές με επιστημονική συγγένεια και συναφές αντικείμενο να συγχωνευθούν. Π.x. το τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης με το νέο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Τώρα για τις καταργήσεις-ιδίως για σχολές χωρίς ΔΕΠ και υλικοτεχνική υποδομή- θα το δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα και εύχομαι να μην αφορούν το ΔΠΘ, μια και τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η υπουργός Παιδείας, σημείωσαν ότι θα γίνουν με ακαδημαϊκά κριτήρια. Θέλω να πιστεύω ότι για το δικό μας πανεπιστήμιο θα ισχύσει και το γεγονός της γεωγραφικής θέσης και του ιστορικού και ρόλου που καλείται να επιτελέσει», σημείωσε ο κ. Ρέμελης.


Δραματικοί ήταν οι τόνοι που χρησιμοποίησε ο κ. Ρέμελης αναφερόμενος στην περικοπή από τον τακτικό προϋπολογισμό για την ανώτατη παιδεία της τάξης του 40%, αλλά και στην τραγική έλλειψη προσωπικού.

«Υπάρχουν πρόεδροι που λένε ότι θα παραδώσουν τα κλειδιά των τμημάτων. Η κατάσταση είναι δραματική για τα 2 νέα τμήματα, όπου δεν υπάρχουν μέλη ΔΕΠ και σχεδόν εκλιπαρούμε για να βρούμε δύο άτομα για γραμματειακή υποστήριξη.

Η Νομική της Κομοτηνής αν και διανύει το 37ο έτος της λειτουργίας της έχει το μισό προσωπικό από την Νομική Αθηνών και δέχεται πολλούς περισσότερους φοιτητές, από αυτή των Αθηνών», πρόσθεσε ο κ. Ρέμελης.

Σχολιάζοντας το δισταγμό της εκάστοτε κυβέρνησης να μην εμπιστεύεται τα ίδια τα πανεπιστήμια για θέματα αυτοδιοίκησης και αυτονομίας, υπογράμμισε ότι αποτελεί κομμάτι της συνολικότερης προσέγγισης και φιλοσοφίας του κράτους που θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο και ακόμα αντιμετωπίζει την εκπαίδευση με πελατειακό τρόπο.

«Είναι κρίμα που τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και το δικό μας ακόμα που δεν στερούνται κύρους και διεθνούς αναγνώρισης, δεν δοκιμάστηκαν πάνω σε θέματα αυτονομίας και αυτοδιοίκησης».

Καταλήγοντας ο κ. Ρέμελης δήλωσε ότι απεύχεται να ισχύσει στα Ελληνικά Πανεπιστήμια το μοντέλο της Πορτογαλλίας, όπου υπάρχει μόνο ένας πρύτανης και από κει και πέρα αποφασίζει ένα Συμβούλιο Διοίκησης και εξωπανεπιστημιακοί για θέματα του πανεπιστημίου. «Είναι κρίμα να αποφασίζουν για ένα πανεπιστήμιο άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν εκλεγεί μέσα σε αυτό».

 
Πηγή:  http://www.ert.gr/