Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Μνημόνιο συνεργασίας Φερών με τον Δήμο Gussing της Αυστρίας

Υπεγράφη και προβλέπει δημιουργία ερευνητικού κέντρου με αφορμή την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής βιοντίζελ

                 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ






Μνημόνιο συνεργασίας που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διερεύνηση των προοπτικών δημιουργίας ενός ερευνητικού κέντρου και ενός κέντρου ενημέρωσης για τη χρήση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας στις Φέρες του Έβρου, υπέγραψαν στην Αυστρία ο δήμαρχος του Güssing (Γκιούσινγκ), Peter Vadasz (Πίτα Βάντατς) και ο δήμαρχος Φερών, Γιώργος Ούστογλου, στο πλαίσιο της επίσκεψης αντιπροσωπείας του ελληνικού δήμου στην Αυστρία, με αφορμή την εγκατάσταση στις Φέρες μονάδας παραγωγής βιοντήζελ.

Η περιοχή του Güssing αποτελεί πρότυπο για την εκμετάλλευση των ανεώσιμων πηγών ενέργειας, αφού έχει καταφέρει να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες και τις ανάγκες για ηλεκτρισμό, κερδίζοντας, παράλληλα, έσοδα της τάξης των 13,6 εκ. ευρώ το χρόνο. Χαρακτηριστικό είναι ότι το κόστος για θέρμανση για ένα μέσο νοικοκυριό της περιοχής είναι μόλις 200 με 400 ευρώ το χρόνο.

Με την υπογραφή του μνημονίου που υπέγραψαν οι δύο δήμοι, ο δήμος Φερών, αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξασφαλίσει την υποστήριξη του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του τμήματος μηχανικών περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και των σημερινών δήμων Αλεξανδρούπολης και Τραϊανούπολης, που θα αποτελέσουν ενιαίο δήμο, για την προώθηση των δράσεων που προβλέπονται από τη συνεργασία.

Ο Αυστριακός δήμος από την πλευρά του, αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρέχει στο δήμο Φερών τις απαραίτητες πληροφορίες και την απαραίτητη τεχνογνωσία για την υλοποίησή τους

Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή των εγκαταστάσεων της μονάδας παραγωγής βιοκαυσίμων στις Φέρες, από την εταιρεία “Βιοενέργεια Φερών Α.Ε.”

Η συνολική επένδυση θα ανέλθει στα 20 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,3 εκ. θα προέλθουν από κοινοτικές επιδοτήσεις. Κατά την πρώτη φάση λειτουργίας του, το εργοστάσιο θα απασχολήσει 15 άτομα, και η παραγωγή υπολογίζεται σε 32.000 τόνους βιοντίζελ, ετησίως.

Όπως δήλωσε στην Ε. ΡΑ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ούλαντ Κόνραντ, έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και ακολουθούν οι διαπραγματεύσεις με τις Ελληνικές τράπεζες. «Θέλουμε να βιαστούμε για να προλάβουμε τις καιρικές συνθήκες», σχολίασε ο κ. Κόνραντ, εξηγώντας πως το έργο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί ένα χρόνο περίπου μετά την έναρξη κατασκευής των εγκαταστάσεων.

 
Πηγή:  http://souflievros.blogspot.com/