Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ερευνα Ε.Ε. για κρατικές ενισχύσεις προς την Εν. Κλωστοϋφαντουργία

Μπαίνουν στο στόχαστρο και οι πιστώτριες τράπεζες για τα οφέλη που αυτές ενδεχομένως αποκόμισαν

ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ...


Διαδικασία διεξοδικής έρευνας ανοίγει επισήμως πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων προς την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, θέτοντας στο στόχαστρό της τόσο την ίδια την εταιρεία όσο όμως και τις πιστώτριες τράπεζες και τα οφέλη που αυτές ενδεχομένως αποκόμισαν μέσα από τη διαδικασία των κρατικών εγγυήσεων (Εθνική, Εμπορική, Eurobank, Alpha και Αγροτική). Η εξέλιξη προφανώς μπλοκάρει την προσπάθεια εκ νέου στήριξης του ομίλου, όπως αυτή ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό τον περασμένο Μάιο, καθώς η έρευνα της Κομισιόν καλύπτει την περίοδο από το 2007 έως το 2010. Στόχο της αποτελεί να διαπιστωθεί κατά πόσο τα μέτρα υπέρ της ενίσχυσης της εταιρείας είναι σύμφωνα με τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων όπως αυτοί ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κρίνοντας από τις πληροφορίες που έλαβε από τις ελληνικές αρχές, κατόπιν σχετικού της αιτήματος τον περασμένο Ιούλιο, η Επιτροπή εκτιμά πως η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ενδέχεται να έχει λάβει κατ’ επανάληψιν ενισχύσεις τουλάχιστον από το 2007, κατά παράβασιν των κατευθυντήριων γραμμών διάσωσης και αναδιάρθρωσης.

Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί από την έρευνα, η χώρα μας θα έχει παραβιάσει τη λεγόμενη «αρχή της εφάπαξ ενίσχυσης». Η σχετική διάταξη στηρίζεται στην αρχή ότι, καθώς οι ενισχύσεις διάσωσης και αναδιάρθρωσης αποτελούν εξαιρετικά στρεβλωτικές μορφές ενισχύσεων, μια προβληματική επιχείρηση μπορεί να «διασωθεί» από το κράτος μόνο μία φορά στα 10 χρόνια. Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν τίθεται περαιτέρω ο ρόλος των πιστωτριών τραπεζών καθώς ενδέχεται να επωφελήθηκαν από τις κρατικές εγγυήσεις που χορηγήθηκαν στην εταιρεία, δεδομένου ότι οι εγγυήσεις κάλυπταν υφιστάμενα δάνεια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι εν λόγω εγγυήσεις ενδεχομένως έχουν χορηγήσει αδικαιολόγητο πλεονέκτημα στις τράπεζες αυτές. Τώρα, βάσει της κίνησης διαδικασίας διεξοδικής έρευνας, τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη καλούνται να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει κατ’ επανάληψιν ζητήσει διευκρινίσεις στο θέμα των ενισχύσεων της Εν.Κλω. από τις ελληνικές αρχές. Μεταξύ άλλων, είχε εστιάσει στις υπουργικές αποφάσεις που χορήγησαν τις κρατικές εγγυήσεις του 2007 και του 2009, οι οποίες προβλέπουν δαπάνες 30 εκατ. ευρώ και 40 εκατ. ευρώ αντίστοιχα σε περίπτωση κατάπτωσης των εγγυήσεων. Από την πλευρά τους, οι ελληνικές αρχές στην απαντητική επιστολή τους επικεντρώθηκαν κυρίως στα «οξύτατα κοινωνικά ζητήματα» που έχουν προκύψει στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, ώστε να στηρίξουν το επιχείρημα περί εκ νέου επιλεξιμότητας του ομίλου για διάσωση. Σημειώνεται ότι, συνολικά, η εταιρεία έχει εισπράξει 36,6 εκατ. ευρώ τη διετία 2008-09, ενώ αγγίζουν τα 220 εκατ. ευρώ τα χρέη της προς τις τράπεζες και ανέρχονται σε 55 εκατ. ευρώ οι υποχρεώσεις της προς ασφαλιστικά ταμεία.


Πηγή:   http://www.kathimerini.gr/