Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ο «Καλλικράτης» όχημα για τον εκτουρκισμό στη Θράκη

Τα σκληρά παιχνίδια των μειονοτικών: ακραία στοιχεία, χρησιμοποιώντας τα πολιτικά κόμματα και τις αυτοδιοικητικές δομές, υπονομεύουν τα εθνικά μας συμφέροντα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ"



Eπίδειξη δύναμης επιχειρεί ο σκληρός πυρήνας της μειονότητας με αφορμή τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου, σε μια αναμέτρηση η όποια θα κρίνει αποφασιστικά και τις δύο τάσεις που διαμορφώνονται στο εσωτερικό των σκληροπυρηνικών στοιχείων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Η διαμόρφωση δύο «τακτικών» είχε έρθει στο φως με την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, όταν οι δύο μειονοτικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Τ. Ματατζή και Α. Χατζηοσμάν έδειξαν ότι «παίρνουν το πάνω χέρι» στα ζητήματα της μειονότητας, με τη στήριξη και την κάλυψη της τουρκικής κυβέρνησης. Η εξέλιξη αυτή είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις των άλλων ακραίων κύκλων που κινούνται γύρω από τον ψευδομουφτή Ξάνθης Α. Μετέ και το ανασυσταθέν κόμμα του Σαδίκ.

Το γεγονός όμως ότι την πορεία της κυρίας Καραχασάν, η οποία, από προβεβλημένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έχει πλέον ενταχθεί πλήρως στους σκληροπυρηνικούς της μειονότητας, ακολούθησε και η κυρία Σιμπέλ Μουσταφάογλου, με την αυτόνομη κάθοδο στο Δήμο Κομοτηνής, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι «δύο τακτικές» τελικά καταλήγουν στον ίδιο παρονομαστή. Σαν κάποιος «αόρατος συντονιστής» να ορίζει το πότε και ποια από τα στελέχη της μειονότητας θα «κάνουν παιχνίδι» είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΝ και, όταν έρθει η ώρα, θα αλλάξουν με ευκολία στρατόπεδο, εντασσόμενα στις χωριστικές πρωτοβουλίες που προωθεί το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή και το διαχρονικό «βαθύ» κράτος της Τουρκίας.

Δικαιολογημένα τα φώτα της δημοσιότητας, σχετικά με τα τεκταινόμενα στη Θράκη, τράβηξε η απόφαση της κυρίας Σιμπέλ Μουσταφάογλου να ηγηθεί του «ανεξάρτητου» μειονοτικού συνδυασμού για το Δήμο Κομοτηνής με την ονομασία «Πρώτο Βήμα για την Ισότητα». Με την επιλογή της κυρίας Μουσταφάογλου να ηγηθεί αυτού του συνδυασμού οι γνωστοί «κύκλοι» της μειονότητας ήθελαν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα προς τα κόμματα, αλλά κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ. Το μήνυμα, δηλαδή, ότι ακόμη και αυτοί, τους οποίους ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου περιέβαλε προσωπικά με την εμπιστοσύνη του, έχουν σαν πρώτη προτεραιότητα την προώθηση των συμφερόντων της Τουρκίας στη Θράκη.


Οι «επίλεκτοι»

Αρκεί μια απόφαση κάποιου «αόρατου κέντρου», ώστε στελέχη, όπως παλαιοτέρα ο κ. Γκαλίπ, λίγα μόλις χρόνια πριν η κυρία Καραχασάν και τώρα η κυρία Μουσταφάογλου, να σταθούν απέναντι όχι μόνο στο κόμμα το οποίο υποτίθεται ότι τους ανέδειξε, αλλά και να βρεθούν στο στρατόπεδο εκείνων που κινούνται υπό τον έλεγχο του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής.

Η κυρία Σιμπέλ Μουσταφάογλου δεν είναι τυχαία επιλογή. Μεγαλωμένη στη Γερμανία, τελείωσε το Λύκειο στην Κομοτηνή, σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στην Άγκυρα και από το 1999 διευθύνει φροντιστήριο ξένων γλωσσών στην Κομοτηνή. Νύφη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Μεχμέτ, εξελέγη νομαρχιακή σύμβουλος με το συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ το 2002. Η πιο σημαντική στιγμή της όμως ήταν όταν στις τελευταίες ευρωεκλογές ο Γιώργος Παπανδρέου την περιέλαβε στη λίστα του ΠΑΣΟΚ, την οποία μάλιστα, σε εκδήλωση που είχε γίνει στο Ζάππειο, είχε παρουσιάσει με ιδιαίτερα θερμά λόγια.

Η εμφάνισή της ένα χρόνο αργότερα στο πλευρό των ψευδομουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής Αχμέτ Μετέ και Ιμπραήμ Σερίφ, του αρχηγού του κόμματος του Σαδίκ DEP κ. Μουσταφά Αλή Τσαούς και διαφόρων άλλων ακραίων στοιχείων στη Θράκη εξέπληξε μόνο όσους δεν έχουν αντιληφθεί το παιχνίδι που παίζεται έξυπνα εις βάρος των εθνικών συμφερόντων, με όχημα τα πολιτικά κόμματα αλλά και τις αυτοδιοικητικές δομές.

Στο Δήμο Κομοτηνής όμως που οι μειονοτικές ψήφοι υπολογίζονται στο 1/3 του συνόλου των ψηφοφόρων –σχεδόν 12.000 σε σύνολο 36.000– δεν αφήνεται τίποτα στην τύχη, καθώς στο ψηφοδέλτιο του κ. Πετρίδη, που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι βρίσκουν στέγη ο αντινομάρχης Μεχμέτ Δεβετζίογλου –έγινε γνωστός και με τις δηλώσεις του στο τουρκικό κανάλι TRT περί «ειρηνευτικής επιχείρησης της Τουρκίας στην Κύπρο» το 1974–, η κόρη και η σύζυγος του πρώην βουλευτή Γκαλίπ, ο κ. Σιναφή, εκπρόσωπος της ψευδομουφτείας στις βακουφικές περιουσίες, και ο επίσης γνωστός για τις θέσεις του Αλί Μέρτογλου. Υπάρχουν, πάντως, πληροφορίες ότι η κυρία Μουσταφάογλου «παζάρεψε» και με τους δύο υποψήφιους δημάρχους ζητώντας τουλάχιστον δύο έως τρεις θέσεις αντιδημάρχου, κάτι που φυσικά δεν έγινε αποδεκτό ούτε από τον κ. Κοτσάκη ούτε από τον κ. Πετρίδη.

«Ισότητα για το Δήμο Ξάνθης» είναι η ονομασία του άλλου αυτόνομου συνδυασμού που είχε κατέλθει στις προηγούμενες εκλογές και εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, με επικεφαλής τον Χουσεΐν Μπατάκ, ισχυρό παράγοντα της μειονότητας με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Ο κ. Μπατάκ είναι ο αντιπρόσωπος της μεγάλης τουρκικής εταιρείας επίπλων Istikbal, ο ιδιοκτήτης της οποίας είναι στέλεχος του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος MHP.

Τις τελευταίες ημέρες όμως έχει υπάρξει σοβαρή εμπλοκή για την ανάδειξη του επικεφαλής του συνδυασμού, καθώς ο κ. Μπατάκ αμφισβητείται από τον άλλο παράγοντα της μειονότητας τον κ. Μαλκότς. Τελικά έχει συσταθεί επιτροπή που θα αναζητήσει τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το συνδυασμό αλλά και τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου και η οποία επρόκειτο να συνεδριάσει και πάλι την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου. Υπάρχουν και φωνές –παλαιότερων στελεχών της μειονότητας, όπως ο Α. Φαΐκογλου, αλλά και όσων έχουν ήδη «κλείσει θέση» σε συνδυασμούς των μεγάλων κομμάτων–, που διαφωνούν με την αυτόνομη κάθοδο.

Εντύπωση προκαλεί ότι υπέρ του αυτόνομου συνδυασμού έχει ταχθεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τσετίν Ματατζή, ο οποίος μάλιστα προσφέρθηκε να «διαθέσει» το στενό του συνεργάτη κ. Γκιουρχάν για να στελεχώσει ακόμη και να ηγηθεί του συνδυασμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ματατζή την περασμένη Τετάρτη προτίμησε να απουσιάσει από το δείπνο που παρέθεσε ο κ. Παπανδρέου σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να συμμετάσχει στη σύσκεψη της συγκεκριμένης επιτροπής που θα αποφασίσει την αυτόνομη ή μη κάθοδο στις εκλογές στελεχών της μειονότητας στην Ξάνθη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ματατζή είναι χολωμένος με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ (για «αθέτηση δεσμεύσεων»), αλλά συγχρόνως με τον αυτόνομο συνδυασμό θα υπάρξει παράπλευρο όφελος για το ΠΑΣΟΚ, καθώς θα πληγεί κυρίως η πολύ ισχυρή υποψηφιότητα του κ. Στυλιανίδη για το Δήμο Ξάνθης που υποστηρίζεται από τη ΝΔ.

Στο Δήμο Ξάνθης όμως έχει υπάρξει διασκορπισμός μειονοτικών υποψηφίων σε όλα τα ψηφοδέλτια, ενώ ρόλο θα παίξει και η αντιπαράθεση του βουλευτή Τ. Ματατζή με τον ψευδομουφτή Α. Μετέ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η έκβαση των διαβουλεύσεων στο νέο Δήμο Αβδήρων και η στάση του νυν δημάρχου Σελέρου Ιντζέ Μεμέτ Μπιρόλ. Εφόσον ο κ. Μπιρόλ δεν ηγηθεί αυτόνομου συνδυασμού και στηρίξει τον κ. Τσολακίδη, τότε θεωρείται πιθανό ότι θα υπάρξει κίνηση για κάθοδο αυτόνομου ψηφοδελτίου με άλλον επικεφαλής, που θα διεκδικήσει το μεγάλο αριθμό μειονοτικών ψήφων στο νέο δήμο.


Ακόμη πιο «χοντρό» είναι το παιχνίδι που παίζεται σε επίπεδο περιφέρειας. Ο υποψήφιος της ΝΔ Γ. Παυλίδης, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την «προτίμηση» της μειονότητας στο ΠΑΣΟΚ, έσπευσε να περιλάβει στο συνδυασμό του στελέχη τα οποία κατέχουν συγκεκριμένη θέση σε θεσμούς που έχουν διακριθεί για τη συκοφάντηση της χώρας σε διεθνή φόρα. Ο πρόεδρος των αποφοίτων της ΕΠΑΘ Μεχμέτ Ντερντιμάν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων της μειονότητας Μουσταφά Κατρατζή θα συνεργαστούν με το συνδυασμό του κ. Παυλίδη, ενώ φέρεται να κλείνει και η συνεργασία με τον Μπαράν Μπουρχάν – ήταν και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπουρχάν δέχτηκε την πρόταση να ενταχθεί στο νεοδημοκρατικό ψηφοδέλτιο, μετά τις πληροφορίες που υπήρξαν ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ματατζή –με τον οποίο είχαν συνυπάρξει στο ίδιο ψηφοδέλτιο– είχε θέσει βέτο στην ένταξη του κ. Μπαράν Μπουρχάν σε «πράσινο» ψηφοδέλτιο.


Πηγή:  http://m-epikaira.gr/