Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Τι δουλειά έχει η Μουσταφάογλου μαζί με έναν τραγουδιστή, έναν ηθοποιό, ένα τραγουδιστή, έναν ποδοσφαιριστή και έναν... ομοφυλόφιλο;


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ...


ΟΤΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΣΤΗΛΗ "ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ" ΣΤΑ "ΝΕΑ" ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ, ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ. ΕΚΑΝΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΟΡΜΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ.


Ο Μάνος Χατζιδάκις είχε πει κάποτε: «Πόσο πολύ άλλαξε για μένα η Αθήνα. Κινδυνεύει να γίνει η πιο ξένη πόλη του κόσμου». Ας αρχίσουμε λοιπόν με αυτό στο οποίο όλοι συμφωνούμε.

Οι πόλεις μας τα τελευταία χρόνια άλλαξαν, αλλά δεν ομόρφυναν. Εχει καταντήσει πια μελό, το ξέρω, αλλά πόσα σχέδια δεν είχαμε τότε που τελείωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες; Και όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά και για τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τον Βόλο, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα... τη χώρα ολόκληρη. Βέβαια δεν ήταν όλα όμορφα στην ολυμπιακή Ελλάδα. Μάλιστα όποιος έβλεπε και πίσω από τη βιτρίνα αισθανόταν τη μαυρίλα που ερχόταν. Είχαμε όμως σχέδια. Ονειρα που έμοιαζαν με σχέδια.

Η χώρα τελικά ασχήμυνε. Σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Από εδώ και κάτω αρχίζουν οι διαφωνίες. Ποιος φταίει; Η κεντρική εξουσία; Οι δήμαρχοι, οι νομάρχες; Ο συγκεντρωτισμός του κράτους; Ή εμείς οι πολίτες; Μήπως οι ξένοι και οι μετανάστες (γιατί και αυτά έχουν ακουστεί). Σε λίγες ώρες ο καθένας από εμάς θα δώσει τη δική του απάντηση.

Για να σας προθερμάνω, επέλεξα να σας παρουσιάσω 12 υποψηφίους. Από τον αναγνωρισμένο διεθνώς αρχιτέκτονα Τομπάζη μέχρι τραγουδιστές και ακτιβιστές. Κοινή τους ταυτότητα;

Κανείς τους δεν είναι επαγγελματίας της πολιτικής (αν εξαιρέσεις ίσως τον Ψαριανό που... κινδυνεύει να γίνει) και όλοι τους αιφνιδιάστηκαν από το τηλεφώνημα. Επρεπε να απαντήσουν σύντομα και χωρίς δεύτερη κουβέντα. Αυτός ήταν ο όρος.

ΥΓ: Και μην ξεχνάτε: Οι κακοί πολιτικοί εκλέγονται από καλούς πολίτες που δεν ψηφίζουν!



ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ (Υποψήφιος περιφερειάρχης στην Αττική) - Ο αθυρόστομος:

Εχω ακούσει ότι «ο Ψαριανός με χαρά θα γινόταν υπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας του Γιώργου Παπανδρέου». Πολιτικό σενάριο ή θεωρία συνωμοσίας;

Δεν θα γινόμουν υπουργός καμιάς ελληνικής κυβέρνησης από όσες έχουμε γνωρίσει. Θα μπορούσα όμως να συνυπάρξω σε ένα σχήμα, παρότι καθόλου δεν μου αρέσει να ασκώ εξουσία, που θα χάραζε μια άλλη πολιτική. Εναν άλλο δρόμο στην παιδεία, τον πολιτισμό, την ενεργειακή πολιτική, το περιβάλλον, τα μεγάλα έργα υποδομής... Βέβαια, δεν προβλέπεται να γίνει κάτι τέτοιο γιατί οι κυβερνώντες έχουν άλλα σχέδια, δηλαδή τα ίδια τα παλιά.



ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΛΕΤΣΟΣ (Υποψήφιος δήμαρχος Στυλίδας) - Ο τηλεαστέρας :

Θα εγκαταλείψετε οριστικά τα τηλεοπτικά πλατό και τα στέκια της Αθήνας για τη Στυλίδα και με ποιο τίμημα;

Από παιδί είχα σκεφθεί ότι γύρω στα 40- 45 μου θα φύγω από την Αθήνα. Ε, τώρα είμαι 43. Ο πατέρας μου ήταν στρατιωτικός και έχω περάσει πολύ όμορφα χρόνια στην επαρχία.
Και τώρα είμαι ευγνώμων στην τύχη μου, γιατί μου βγαίνει... Επιστρέφω στην ιδιαίτερη πατρίδα μου να ασχοληθώ με τα κοινά, να απολαύσω τη φύση, να ζήσω με τους φίλους μου, να δημιουργήσουμε ωραία πράγματα σε έναν υπέροχο τόπο που συνδυάζει και βουνό και θάλασσα.
Ναι, τελειώνω με τα πλατό και τα στέκια της Αθήνας. Ωραία ήταν η βόλτα, αλλά τώρα λατρεύω να είμαι στην Ανατολική Φθιώτιδα, να είμαι στην πατρίδα μου.



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ (Υποψήφιος δήμαρχος Καλύμνου)   -  Ο δήμαρχος των Ιμίων


Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει πει ότι «το δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας απειλεί την εθνική μας κυριαρχία, για πρώτη φορά από το 1974». Συμφωνείτε;

Συμφωνώ. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, όταν αντιμετωπίζει εξωτερικούς κινδύνους, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στα εθνικά θέματα. Είναι καιρός να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας και μέσα από μια ορθολογική περιφερειακή ανάπτυξη να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Εγώ κατέθεσα την πρότασή μου στον καλυμνιακό λαό, με οδηγό τη φράση του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου: «Η καλύτερη άμυνα στα νησιά του Αιγαίου είναι η ανάπτυξη».



ΣΙΜΠΕΛ ΜΟΥΣΤΑΦΑΟΓΛΟΥ (Υποψήφια δήμαρχος Κομοτηνής)  - Η μειονοτική :

Τα τοπικά προβλήματα μπορεί να λυθούν πιο εύκολα μέσω αμιγώς μειονοτικών συνδυασμών;

Η απόφαση της μειονότητας να κατεβάσει για πρώτη φορά ανεξάρτητο συνδυασμό πηγάζει από το γεγονός ότι τόσα χρόνια δεν είδε αποτέλεσμα με τη συμμετοχή της στους άλλους συνδυασμούς. Τα παιδιά μας πηγαίνουν σε σχολεία χωρίς υποδομή, οι γειτονιές μας είναι χωρίς ασφαλτόστρωση, τα τζαμιά χωρίς μιναρέδες, στον δήμο και τις υπηρεσίες του προσλαμβάνονται ελάχιστοι μειονοτικοί. Γι΄ αυτό λοιπόν προσπαθούμε. Για να ακουστούν, επιτέλους, τα πραγματικά μας προβλήματα. Τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης από την πρώτη στιγμή καταδίκασαν αυτό τον συνδυασμό, η αλήθεια όμως είναι μία: Εδώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και όλοι πρέπει να αναρωτηθούν τι λάθος έχουν κάνει τόσα χρόνια.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΥΡΑΣ Ο ποδηλάτης

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης έχει τραγουδήσει «φταίμε και εμείς, φταίτε και εσείς, φταίνε και οι άλλοι». Ποιες είναι οι ευθύνες των δημοσιογράφων για την πόλη μας;

Σε πολλές περιπτώσεις ο Τύπος, αντί να σταθεί απέναντι από την κάθε είδους εξουσία, πιάνει θέση δίπλα της και χαριεντίζεται αγκαζέ.
Πάντως, για τα γκέτο που έχουν σχηματιστεί λίγα τετράγωνα μακριά από το λαμπερό Σύνταγμα, δεν φταίνε οι δημοσιογράφοι. Η ίδια η πραγματικότητα είναι καταπέλτης. Γι΄ αυτό κι εμείς ως ανεξάρτητη κίνηση πολιτών αποφασίσαμε να προτείνουμε πρακτικές λύσεις που εφαρμόζονται σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική, αλλά φέρνουμε τα αυτονόητα στην Αθήνα με πέντε απλά «πι»: πεζοδρόμια, ποδήλατα, πράσινο, πάρκινγκ, πολιτισμός.


ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΑΛ ΣΑΛΕΧ (Για την περιφέρεια της Αθήνας με τον Γρ. Ψαριανό) -  Ο θηλυκός «άγγελος»

Από την ηθοποιία, στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και από εκεί στην πολιτική;

Οσο οι γειτονιές μας εξαθλιώνονται κάποιοι κάνουν πολιτικές καριέρες χρησιμοποιώντας τον πόνο των άλλων, των λιγότερο τυχερών και εν τω μεταξύ οι άγνωστοι-γνωστοί κερδοσκοπούν. Για πόσο καιρό ακόμα θα το επιτρέπουμε αυτό; Δεν ζητάω ψήφο. Δεν είμαι εγώ το θέμα μας. Εμείς είμαστε το θέμα. Το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, όλων, των λιγότερο ή περισσότερο τυχερών... Γιατί, όπως λέει και ένα γκράφιτι στα Εξάρχεια, «πατρίδα μου δεν είναι μόνο εκεί που αγάπησα, είναι και εκεί που μίσησα». Πατρίδα μου είναι εκεί που νοιάζομαι...


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟΜΠΑΖΗΣ -  (Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Γιώργο Καμίνη) - Ο ανατρεπτικός αρχιτέκτονας

Για το Ελληνικό έχουν ακουστεί όλα:να γίνει πάρκο, να δοθεί στους Καταριανούς, να γίνει το πολυτελέστερο προάστιο της χώρας. Αν ήταν στη δική σας αρμοδιότητα τι θα κάνατε;


Αυτό που έχει πει παλαιότερα και ο Στέφανος Μάνος. Η δημιουργία ενός τόσο μεγάλου πάρκου κοντά στη θάλασσα δεν έχει ιδιαίτερο νόημα από οικολογική σκοπιά. Θα ήταν προτιμότερο να δημιουργήσουμε κάποιες εκτάσεις πρασίνου, αλλά ταυτόχρονα να έχουμε μια ανάπτυξη που θα απέδιδε οικονομικό όφελος, το οποίο θα μας βοηθούσε να κάνουμε μικρές αναπλάσεις και δημιουργία χώρων πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας και θα χρηματοδοτούσε προγράμματα κοινωνικής στήριξης υποβαθμισμένων περιοχών. Δεδομένου μάλιστα ότι μιλάμε για μια περιοχή μακριά από την Ακρόπολη και το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, θα μπορούσε να εξεταστεί ακόμα και το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν κάποιοι ουρανοξύστες που θα υπερβαίνουν το σημερινό από τη νομοθεσία ισχύον όριο ύψους.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ -  (Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Γιάννη Μίχα)   -  Η ψυχάρα του Ολυμπιακού

Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες όπου οι φίλαθλοι διαφορετικών ομάδων δεν συνυπάρχουν στις εξέδρες. Θα έλθει ποτέ η στιγμή που οι φίλαθλοι Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού θα παρακολουθούν μαζί έναν αγώνα;

Η παρουσία του προέδρου του Ολυμπιακού κ. Μαρινάκη στο ντέρμπι Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός δίπλα στον πρόεδρο του Παναθηναϊκού αυτό προσπαθεί να δείξει. Ωστόσο, νομίζω ότι είναι δύσκολο να δημιουργηθούν άμεσα οι συνθήκες για να συνυπάρξουν οπαδοί Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού ή ΠΑΟΚ και Αρη. Το μήνυμα πρέπει να περάσει πρώτα στις ακαδημίες και τα νέα παιδιά.
Αλλωστε οι ποδοσφαιριστές μεταξύ μας είμαστε φίλοι. Και στην Αγγλία κάποτε οι οπαδοί ήταν οι χειρότεροι στα γήπεδα και τώρα το ποδόσφαιρο έχει γίνει γιορτή.



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΜΠΡΟΥΝΗΣ (Υποψήφιος σύμβουλος στην Αθήνα με τον Γιώργο Καμίνη) - Ο ομοφυλόφιλος

Πώς θα πείσετε τον υποψήφιο δήμαρχο κ. Καμίνη, αν εκλεγεί, να τελέσει γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων;

Η θέση του κ. Καμίνη είναι ότι δεν θα τελέσει γάμους μεταξύ ομοφύλων μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση. Θεωρώ τη θέση του Καμίνη τίμια, αλλά από τη σκοπιά μου όχι ιδανική. Διαφωνούμε στον πολιτικό γάμο.
Συμφωνούμε σε άλλα δέκα. Μέσα από τη συνεργασία μας θα τον βοηθήσω να καταλάβει την αναγκαιότητα ισχύος του γάμου για όλα τα ζευγάρια, ανεξαρτήτως φύλων. Μέσα από τον διάλογο με την κοινότητα για τον οποίο δεσμεύτηκε, θα διαπιστώσει ο ίδιος ότι ο γάμος θα βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες συμπολιτισσών και συμπολιτών μας να νιώσουν ότι η κοινωνία τούς αποδέχεται ουσιαστικά και όχι κατ΄ επίφαση. Θα βοηθήσει να φύγει το σύμπλεγμα ενοχής. Αυτά ο κ. Καμίνης δεν τα γνωρίζει τώρα, γιατί δεν έχει την απαιτούμενη επαφή με την κοινότητα.



ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υποψήφιος δήμαρχος Ζαχάρως- Φιγαλίας)   -  Ο ψυχίατρος του Ευαγγελισμού


Για ποιο λόγο ένας διακεκριμένος ψυχίατρος αφήνει το κέντρο και έναν καλό μισθό για μια ζωή στη Ζαχάρω;

Οι καθαρές απολαβές μου είναι 2.400 ευρώ τον μήνα και υπερωρίες για όλο τον μήνα 700 ευρώ. Αυτό, για να μην υπάρχουν εντυπώσεις. Τα τελευταία χρόνια ο τόπος μας έχει υποστεί μεγάλη αρνητική δημοσιότητα από τις πρωτοβουλίες του προηγούμενου δήμαρχου, ο οποίος έπειτα από πολλές καταδίκες ετέθη σε αργία. Η περιοχή της Ζαχάρως όμως είναι ιδιαίτερα προικισμένη.
Κατοικείται διαρκώς επί 4.000 χρόνια και διαθέτει σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και πολιτισμό.
Την απόφαση να κατέβω υποψήφιος δήμαρχος την πήρα μέσα σε τέσσερις ημέρες, στα τέλη Αυγούστου.
Αισθάνθηκα ότι δεν έχουμε δικαίωμα να παραπονούμαστε χωρίς να κάνουμε κάτι. Κάθε ημέρα που περνάει επιβεβαιώνεται ότι πήρα μια σωστή απόφαση για τον τόπο, όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα.



ΧΕΛΕΝ ΠΙΤΕΡΣ- ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ (Υποψήφια σύμβουλος στον Αποκόρωνα με τον Γρ. Μαρκάκη) - Μια Αγγλίδα στα Χανιά

Δύο πράγματα που θα αλλάζατε στους Αγγλους και δύο που θα αλλάζατε στους Κρητικούς;


Πολλοί Αγγλοι της Κρήτης δεν προσπαθούν να μάθουν άλλη γλώσσα. Μερικές φορές λένε: «Γιατί δεν το κάνουμε έτσι, αφού έτσι κάνουμε στην Αγγλία;» και εγώ τους απαντώ ότι εδώ είναι Ελλάδα.
Τους Κρητικούς θα τους σταματούσα από το να κυνηγάνε μικρά πουλιά, για παράδειγμα τσίχλες.
Εμείς οι Αγγλοι δεν καταλαβαίνουμε γιατί σκοτώνουν τα μικρά πουλιά, αφού η τροφή από αυτά είναι πολύ λίγη. Εάν θέλουνε τσίχλες να πάνε στο περίπτερο...
Και θα τους έκανα πιο συνεπείς. Οταν κανονίζω μια συνάντηση με Κρητικό τού ξεκαθαρίζω ότι το ραντεβού είναι, για παράδειγμα, στις επτά αγγλική ώρα και όχι στις επτά ελληνική ώρα, που σημαίνει οκτώ ή εννέα η ώρα.
Τίποτε άλλο δεν θέλουμε να αλλάξουν. Εχουν ζεστή καρδιά, είναι φιλόξενοι και έχουν ελεύθερο πνεύμα, δεν ακολουθούν τυφλά τους νόμους και τους άρχοντες, τα κάνουν όλα με τον τρόπο τους.



ΧΑΡΗΣ ΚΑΤΣΙΜΙΧΑΣ (Με τη Μαρία Ανδρούτσου στον Αγ. Δημήτριο) -  Εντεχνος και πύρινος

Πώς βλέπεις τους πρωταγωνιστές του πολιτικού μας συστήματος;

Είδα τον Πρωθυπουργό μας τον μαραθωνοδρόμο μας και συμπέρανα ότι ο άνθρωπος έχει πολύ χρόνο, ρε παιδί μου.
Και ο Σαμαράς σαν μικρό παιδί κάνει. Με αηδιάζει πολλές φορές το πολιτικό σκηνικό, αλλά πιο πολύ με απασχολεί η Αριστερά. Ακουσα τον κ. Παφίλη του ΚΚΕ στον Αυτιά να προτείνει στους πολίτες να αρνηθούν όλοι να πληρώσουν ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο! Και λέω, κάτσε Παφίλη... Δηλαδή, τι θες; Να μας βάλεις να κάνουμε επανάσταση;
Εσείς στη Βουλή και εμείς στους δρόμους; Το χάος μάς προτείνεις, ρε Παφίλη; Τον μηδενισμό; Αν θέλουν επανάσταση να το πουν καθαρά: «Κάναμε λάθος που αποκηρύξαμε τον ένοπλο αγώνα». Αλλά πριν το πουν να παραιτηθούν από την Βουλή, τους Περισσούς τους και τα προνόμιά τους. Το ΚΚΕ υπήρξε ηρωικό κόμμα, μη το ρεζιλεύουν με τέτοιες βλακείες.


Πηγή:  http://www.tanea.gr/