Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Βαρόμετρο η μειονότητα σε Ξάνθη και Κομοτηνή



Τι αναφέρει η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" στο σημερινό της φύλλο για τις εκλογές στην Θράκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ




Να μετρήσουν τις δυνάμεις τους πρώτη φορά στους δύο μεγάλους δήμους της Ξάνθης και της Κομοτηνής αποφάσισαν οι ηγέτες της μειονότητας, σε στενή συνεργασία με το τουρκικό προξενείο, το οποίο μεθόδευσε την όλη τακτική εδώ και μήνες και την οριστικοποίησε με την επίσκεψη του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς στις αρχές του φθινοπώρου στη Θράκη.

Η επιλογή αυτή αλλάζει τα δεδομένα στις σημερινές αυτοδιοικητικές εκλογές και εντάσσεται στη λογική της «καταγραφής» και της μελλοντικής «συνδιοίκησης».

Πιθανές καλές επιδόσεις των συνδυασμών αυτών στον πρώτο γύρο δίνουν μεγάλες δυνατότητες για πολιτικό «παζάρι» στον δεύτερο, τόσο σε επίπεδο δημοτικών συμβούλων όσο και σε θέματα «δικαιωμάτων» και εκπαίδευσης. Αλλωστε η ελληνοτουρκική «προσέγγιση» του τελευταίου διαστήματος και η έμφαση που δίνει ο Ταγίπ Ερντογάν στο μειονοτικό καθώς και το θέμα της «αμοιβαιότητας» δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για προώθηση των επιδιώξεων της Αγκυρας.

Στην Κομοτηνή έχει μεγάλες πιθανότητες για διψήφιο ποσοστό (12% -13% της δίνουν κάποιες δημοσκοπήσεις) η επικεφαλής του ανεξάρτητου μειονοτικού συνδυασμού «Πρώτο βήμα για την ισότητα», Σιμπέλ Μουσταφάογλου, στέλεχος που αναδείχτηκε σε θέσεις ευθύνης από το ΠΑΣΟΚ και παραιτήθηκε πρόσφατα από το συνδυασμό του «πράσινου» υποψηφίου για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Αρη Γιαννακίδη.

Στην Ξάνθη ερωτηματικό αποτελεί η υποψηφιότητα του καθηγητή Φυσικής Αγωγής, με σπουδές στην Τουρκία, Χουσεΐν Αχμάτογλου, ο οποίος έχει περιλάβει στο ψηφοδέλτιό του νέα ονόματα από τη μειονότητα, αλλά δεν είναι βέβαιο εάν θα μπορέσει να κάνει κάτι καλύτερο από το συνδυασμό του 2006 με τα ισχνά κέρδη. Στο συνδυασμό του συμμετέχει η σύζυγος αλλά και συνεργάτες του μειονοτικού βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Τσετίν Μάντατζη, κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλη αντίδραση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η έκβαση της αναμέτρησης και στο Δήμο Ιάσμου (του νομού Ροδόπης), όπου συγκρούονται δύο μειονοτικοί συνδυασμοί με έναν πλειονοτικό, ενώ στους Δήμους Μύκης (της Ξάνθης) και Αρριανών (στη Ροδόπη) υπάρχει αμιγής μειονοτικός πληθυσμός. Στον πρώτο υποψήφια για δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό του Τσουκάλ Μουσταφά είναι και η Γκιουλ Καραχασάν, υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ το 2006 για την υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης.

Οι νομοί της Ροδόπης και της Ξάνθης αποτελούν από τα μέσα της δεκαετίας του '90 δύο από τα «στάνταρ» των εκλογών, αφού το ΠΑΣΟΚ έχει εδραιώσει την κυριαρχία του, λόγω και των καλών σχέσεων που διατηρεί με τη μουσουλμανική μειονότητα, ενώ Εβρος, Καβάλα και Δράμα για πολλά χρόνια «ψηφίζουν» Νέα Δημοκρατία.

Στις εθνικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου η εικόνα στο σύνολο των πέντε νομών ακολούθησε τη γενικότερη τάση, με τη διαφορά να φθάνει στο 11,2% υπέρ του κυβερνώντος κόμματος (ΠΑΣΟΚ 47,6%, Ν.Δ. 36,4%). Σε σύνολο 607.162 κατοίκων ο μειονοτικός πληθυσμός, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, ανέρχεται σε 150.000 πολίτες.



Πηγή:   http://www.enet.gr/