Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Πως η Βιστωνίδα "μπλοκάρει" τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Τι συζητήθηκε σε κλειστή σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία Παπανδρέου και με τη συμμετοχή Πεταλωτή για το ενδεχόμενο προκήρυξης εθνικών εκλογών το βράδυ

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Ολα θα κριθούν το βράδυ των εκλογών της Κυριακής, σχετικά µε το αν θα οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεµβρίου. Αυτό αποφασίστηκε χθες σε κλειστή σύσκεψη κορυφαίων στελεχών που πραγµατοποιήθηκε στο Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή, έπειτα από επισταµένη εξέταση όλων των πιθανών σεναρίων σχετικά µε το εκλογικό αποτέλεσµα της 7ης Νοεµβρίου.

Παρά το γεγονός ότι καταβλήθηκε προσπάθεια να κρατηθεί µυστική η υπό τον Γιώργο Παπανδρέου σύσκεψη, όπως και το περιεχόµενό της, έγινε γνωστό ότι κατά τη διάρκειά της κατέστη σαφές πως η χώρα είναι ένα βήµα πριν από τις πρόωρες εκλογές. Με τη συναίνεση και τη σύµφωνη γνώµη των περισσοτέρων που παραβρέθηκαν σε αυτήν (µετείχαν µεταξύ των άλλων οι Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Π. Γερουλάνος, Φ. Πετσάλνικος, Δ. Δρούτσας, Τ. Χυτήρης, Γ. Πεταλωτής, Ν. Αθανασάκης, Ρ. Βάρτζελη), ο κ. Παπανδρέου φέρεται να υποστήριξε ότι η κρισιµότητα των επιλογών που πρέπει να γίνουν τον επόµενο χρόνο επιβάλλουν να έχει λυµένα χέρια και ελευθερία κινήσεων, και όχι µια µετωπική αντιπολίτευση η οποία σε κάθε ευκαιρία θα υπονοµεύει την προσπάθεια που γίνεται. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να προκηρύξει εκλογές τόσο σύντοµα, όµως δεν άφησε κανένα περιθώριο για παρερµηνείες στους συνεργάτες του. «Αν το εκλογικό αποτέλεσµα της Κυριακής καταγράφει µια οπισθοχώρηση των δυνάµεων της προόδου, προσωπικά δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω από τον λαό να κρίνει πλέον εκείνος αν επιθυµεί τη συνέχιση της προσπάθειας που κάνουµε για τη διάσωση της χώρας ή την επιστροφή στην καταστροφική περίοδο των προηγούµενων χρόνων», φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός αναπτύσσοντας το σκεπτικό του για την πιθανότητα εκλογών.

Κυβερνητικό στέλεχος που µετείχε στη σύσκεψη, και ζητήθηκε η άποψή του για το πόσο κοντά είναι οι εκλογές, δήλωσε αργότερα στα «ΝΕΑ» ότι κατά την εκτίµησή του «είναι πιο πιθανό να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές από το να µην πραγµατοποιηθούν». Κατά το ίδιο στέλεχος, ο Πρωθυπουργός «δεν πρόκειται να αφήσει καµιά εκκρεµότητα», ούτε – όπως είπε – «να σέρνεται το θέµα για εβδοµάδες». Θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του, το βράδυ της Κυριακής, όταν θα υπάρχει σαφής εικόνα για το εκλογικό αποτέλεσµα.


Οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Πετσάλνικο να απορρίπτει κατηγορηµατικά την πιθανότητα διπλής κάλπης στις 12 Δεκεµβρίου, µε ταυτόχρονη αναβολή του β’ γύρου των δηµοτικών και περιφερειακών εκλογών που είναι προγραµµατισµένες να γίνουν στις 14 Νοεµβρίου. «Πρόκειται για ακραία διαχείριση των θεσµών» φέρεται να υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλής που λέγεται ότι επικαλέστηκε προς τούτο γνωµατεύσεις συνταγµατολόγων οι οποίοι απορρίπτουν κάθε τέτοια πιθανότητα.


Κατά τις γνωµατεύσεις αυτές, η αναβολή του β’ γύρου θα πρέπει να γίνει µε νόµο της Βουλής, αλλά κάτι τέτοιο δεν µπορεί να υλοποιηθεί αφού λογικά η Βουλή θα διαλυθεί το βράδυ της Κυριακής.


Πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι στη χθεσινή σύσκεψη, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος απάντησε σε όλα τα διαδικαστικά θέµατα που τέθηκαν αναφορικά µε την πιθανή προκήρυξη των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση διέψευσε ότι ζητήθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο να προωθήσει επείγοντα προς ψήφιση νοµοσχέδια, και ο ίδιος ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου που ρωτήθηκε από «ΤΑ ΝΕΑ» δήλωσε ότι «πρόκειται για µυθεύµατα, καµιά τέτοια πρωτοβουλία δεν ανέλαβα». Ωστόσο καλά πληροφορηµένες πηγές έλεγαν στα «ΝΕΑ» ότι ο κ. Πετσάλνικος έφτασε την νύχτα της Τετάρτης στο γραφείο του στη Βουλή όπου µαζί µε τους συνεργάτες του µελετούσε τις νοµοθετικές εκκρεµότητες της κυβέρνησης ώς τις πρώτες πρωινές ώρες.



«ΟΥΤΕ προειληµµένες αποφάσεις υπάρχουν ούτε µπλόφες» ξεκαθάρισε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου επιχειρώντας αφενός να βάλει φρένο στη φηµολογία που εµφανίζει ως δεδοµένη την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και αφετέρου να πείσει πως το δίληµµα των εκλογών της Κυριακής είναι υπαρκτό και καθοριστικής σηµασίας για τις εξελίξεις. Είναι µάλιστα η πρώτη φορά µετά τη διακαναλική συνέντευξη που ο Πρωθυπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη να επεξηγήσει πως η κυβέρνηση δεν έχει λάβει καµία οριστική απόφαση για την προοπτική να στηθούν κάλπες – εκτός αν υπάρξουν αρνητικά αποτελέσµατα – κι αυτό διότι τις τελευταίες ηµέρες αναπτύχθηκαν σενάρια που υποστήριζαν ότι έχουν «κλειδώσει» οι εθνικές εκλογές, αποδυναµώνοντας µε αυτόν τον τρόπο το πολιτικό δίληµµα που ανέπτυξε ο ίδιος για την κρισιµότητα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Από την Πάτρα, όπου µίλησε σε µία εντυπωσιακή συγκέντρωση που έγινε για τη στήριξη των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους ψηφοφόρους να στείλουν «µήνυµα συνέχειας και σταθερότητας στην πορεία αναµόρφωσης της Ελλάδας» όπως είπε και παράλληλα να στείλουν µήνυµα σε «όσους επιχειρούν να σταµατήσουν µε νύχια και µε δόντια τις µεγάλες τοµές και αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα».



Με σαφή τρόπο επανέλαβε ότι «δεν έχω και δεν είχα καµία πρόθεση να πάµε σε εθνικές εκλογές», ωστόσο ακόµη µία φορά είπε ότι προϋπόθεση γι’ αυτό «είναι η ενότητα, η αφοσίωση και η ανάγκη να συνταχθούµε όλοι µαζί µπροστά στον µεγάλο στόχο».


Πονοκέφαλος για να µην παραγραφούν τα σκάνδαλα


ΕΝΑ ΘΕΜΑ που τέθηκε κατά τη χθεσινή κλειστή σύσκεψη στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή και φαίνεται να απασχολεί έντονα την κυβέρνηση είναι το τι θα συµβεί µε τις παραγραφές των διερευνούµενων από τις Εξεταστικές Επιτροπές σκανδάλων και ειδικά εκείνου της Μονής Βατοπεδίου. Η διάλυση της Βουλής επιφέρει αυτόµατα την παραγραφή και αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτηµα το οποίο θα συνεκτιµηθεί το βράδυ της Κυριακής. Υπενθυµίζεται ότι η ψηφοφορία για την παραποµπή των υπεύθυνων πολιτικών προσώπων για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου έχει προσδιοριστεί για τις 16 Νοεµβρίου, δηλαδή δύο ηµέρες µετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.


Ο πονοκέφαλος σε σχέση µε το τι θα γίνει µε το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου – που τυχόν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες οδηγεί σε παραγραφή του – έθεσε σε κυκλοφορία ένα νέο σενάριο σε σχέση µε την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών. Σύµφωνα µε το σενάριο αυτό, ο Πρωθυπουργός το βράδυ της Κυριακής θα αφήσει σαφείς υπόνοιες για τις προθέσεις του αλλά την προκήρυξη των εκλογών (υπό τις προϋποθέσεις που έχουν προαναφερθεί) θα την κάνει στις 17 Νοεµβρίου.


Πηγή:   http://www.tanea.gr/