Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Από τον Εβρο στο CERN!

Με έδρα την Αλεξανδρούπολη, η Prisma αποδεικνύει πως η καινοτομία και οι τεχνολογίες αιχμής δεν γνωρίζουν σύνορα

ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΓΙΟΡΔΑΜΛΗ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ "REPORTAGE";


Οι Έλληνες τα θαλάσσωσαν". Η φράση βγήκε με ευκολία από τα χείλη κάποιων, στην πρώτη αναποδιά. Ηταν τέλη του 2007, εκατό μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης, στον υπόγειο κυκλικό επιταχυντή ανδρονίων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Δοκιμών (CERN) στα γαλλοελβετικά σύνορα.

Στη διάρκεια ενός από τα εκατοντάδες εξαντλητικά τεστ των ηλεκτρονικών συστημάτων, μερικούς μήνες πριν μπει σε εκκίνηση το ιστορικό πείραμα, προέκυψε μια σοβαρή αστοχία. Ορισμένοι από τους επιστήμονες βιάστηκαν να ενοχοποιήσουν τα 5.500 ευαίσθητα ηλεκτρονικά κυκλώματα "made in Greece", που συνέλεγαν δεδομένα από τους αισθητήρες συγκρούσεων των σωματιδίων.

Σύντομα, όχι μόνο θα διαψεύδονταν, αλλά και θα δέχονταν τις παρατηρήσεις των Ελλήνων κατασκευαστών για τη διόρθωση της αστοχίας, που σχετιζόταν με την αντοχή των υλικών. Eναν χρόνο μετά, η κατασκευάστρια εταιρεία Prisma Electronics τιμήθηκε από το CERN με το Χρυσό Βραβείο Βιομηχανικής Αριστείας 2009 για το ποσοστό επιτυχίας των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων της, που άγγιξε το τέλειο (99,9%). Η εταιρεία δείχνει τον δρόμο της ανάπτυξης για τη χώρα μας, σε μια διαφορετική όμως κατεύθυνση.

"Δεν είναι μόνον ο τουρισμός και τα αγροτικά προϊόντα. Η Ελλάδα έχει και την ευφυΐα και τις δυνατότητες να τα καταφέρει στον τομέα της πληροφορικής. Αυτό που χρειάζεται είναι κάποιος να το πιστέψει, να το στηρίξει και να το οδηγήσει μπροστά", υπογραμμίζει ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Γιορδαμλής. Την ίδρυσε μαζί με τα αδέλφια του, Χρήστο και Ηλία, είκοσι χρόνια πριν. Η διαδρομή δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Τα κομμάτια του παζλ, ωστόσο, συνθέτουν την ιδανική ιστορία επιχειρηματικής επιτυχίας της ελληνικής περιφέρειας.

Aκρίβεια. Μικροσκοπικός οπτικός έλεγχος.

Γιοι εμπόρου φρούτων από τον Εβρο, αλλά με ιδιαίτερη κλίση στην πληροφορική την εποχή της μεγάλης άνθησής της, τα αδέλφια Γιορδαμλή ξεκίνησαν το 1991 με ένα απλό κατάστημα πώλησης υπολογιστών, ταμειακών μηχανών και αναλώσιμων. Τέσσερα χρόνια μετά, με επιδότηση του αναπτυξιακού νόμου, έστησαν παραγωγική μονάδα στη Βιομηχανική Περιοχή της πόλης και το 1997 άρχισαν την παραγωγή εξειδικευμένων ηλεκτρονικών συστημάτων.

Σήμερα, η Prisma παράγει πρωτοποριακά σε παγκόσμιο επίπεδο προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, από προηγμένους ηλεκτρονικούς ξεναγούς μουσείων και πόλεων, μέχρι συστήματα ελέγχου πυρός για τα άρματα μάχης και τα μαχητικά αεροσκάφη των ενόπλων δυνάμεων. Τα παρουσιάζει στις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις υψηλής τεχνολογίας, δίπλα σε εταιρείες-μεγαθήρια και "χτυπάει" σημαντικά έργα σε διεθνείς διαγωνισμούς. Απασχολεί 55 εξειδικευμένους εργαζόμενους και πετυχαίνει τζίρους εκατομμυρίων ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων επενδύει στην έρευνα.


Κουτί. Παραγωγή τροφοδοτικών υψηλής ισχύος και ακρίβειας που αξιοποιούνται στην ψύξη των υπερμαγνητών του CERN.


Οι ευεργετικές συνέργιες

"Κλειδί" γι" αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Χρήστο Γιορδαμλή, είναι οι συνέργιες. "Μέχρι τώρα καθένας δούλευε μόνος του και το αποτέλεσμα ήταν το καράβι να βουλιάζει παρασέρνοντας όλους στον βυθό. Πρέπει να δούμε πού είμαστε ανταγωνιστικοί και να δουλέψουμε εκεί με συνέργιες. Πιστεύω πως οι νέες τεχνολογίες είναι ένας τέτοιος τομέας, που μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο μοχλό επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας", επισημαίνει.

Ο Xenagos είναι ένα προηγμένο, παγκοσμίως μοναδικό στο είδος του, διαδραστικό σύστημα διαχείρισης γνώσης και προβολής περιεχομένου σε έξυπνες φορητές συσκευές, κατάλληλο για ξενάγηση σε μουσεία, εκθέσεις και αρχαιολογικούς χώρους. Ενοποιώντας το σύνολο των πληροφοριών που διαθέτει ένα σύγχρονο Μουσείο, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε ο επισκέπτης, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του (από παιδί εως ειδικός ερευνητής ή ΑΜΕΑ) να λάβει εμπλουτισμένη πληροφορία (κείμενο, αφήγηση, video, φωτογραφίες, παιχνίδια κ.λπ.) για κάθε έκθεμα ή θέμα με χρήση τεχνολογιών όπως RFID, χρωματικών κωδικών, της θέσης του επισκέπτη και ασύρματων τεχνολoγιών.

Η εφαρμογή έχει ήδη εγκατασταθεί σε σειρά μουσείων και εκθέσεων στην Ελλάδα, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ενώ χρησιμοποιείται -προς το παρόν πιλοτικά- στον επιταχυντή του CERN. Μια διαφορετική εκδοχή της ίδιας ιδέας γέννησε το πρόγραμμα Xenagos City, για εξειδικευμένη ψηφιακή ξενάγηση σε πόλεις και ανοιχτούς χώρους, το οποίο έχει ήδη εγκατασταθεί μέχρι σήμερα σε οκτώ ελληνικούς δήμους.

Η οικονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστη την εταιρεία. Το κλίμα αβεβαιότητας δεν της επιτρέπει να εκπονήσει μακροπρόθεσμα πλάνα στρατηγικής για το εγχώριο πελατολόγιο ενώ την στρέφει σε ακόμη πιο έντονους εξαγωγικούς προσανατολισμούς. Την ίδια ώρα, τα στελέχη της Prisma Electronics δεν κρύβουν ότι τον τελευταίο χρόνο αντιμετωπίζουν απαξιωτική συμπεριφορά στις διεθνείς αγορές, στο άκουσμα της χώρας προέλευσης της εταιρείας. "Ιδιαίτερα στη Γερμανία, συναντάμε άρνηση συνεργασίας, στο πνεύμα ότι εκπροσωπούμε τη χώρα που έφαγε τα λεφτά και τώρα καλούνται να μας σώσουν", σημειώνει ο κ. Χ. Γιορδαμλής.


Πηγή:  http://www.ethnos.gr/