Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Περιήγηση σε μοναστήρια και μνημεία του Στρυμόνα και της Ροδόπης

O τόμος της "Αγιορείτικης Βιβλιοθήκης" των εκδ. Explorer, που εκτείνεται σε 255 σελίδες, αποτελεί ένα βιβλίο-οδηγό για τα ιερά προσκυνήματα από τις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα έως τη Σόφια της Βουλγαρίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Μια περιήγηση σε περισσότερα από 200 μοναστήρια και προσκυνήματα από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, από τις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα μέχρι τη Σόφια και σε 1.000 χρόνια ιστορίας, προσφέρει ο νέος οδηγός «Τα μοναστήρια του Στρυμόνα και της Ροδόπης», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Explorer.

Μέσα από τον ιστορικό, αρχαιολογικό και θρησκευτικό πλούτο των δύο χωρών της νότιας Βαλκανικής, ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει το κοινό ιστορικό πολιτιστικό πλαίσιο, την ενιαία παράδοση που ενώνει δύο χώρες, που μετείχαν της ευρύτερης βυζαντινής κοινοπολιτείας. Ο οδηγός, γραμμένος από τους αρχαιολόγους και πανεπιστημιακούς Νίκο Ζήκο, Κώστα Τσουρή και Κύριλλο Παυλικιάνοφ, παρουσιάζει όλα τα μοναστήρια που χτίστηκαν στην περιοχή ακόμα και μονές που δεν υφίστανται πλέον, την ύπαρξη των οποίων γνωρίζουμε μόνο από την αναφορά τους σε γραπτές πηγές.

Διαιρείται σε δύο μέρη, τα οποία καλύπτουν αντίστοιχα τη γεωγραφική περιοχή γύρω από τον ρου του Στρυμόνα και γύρω από την οροσειρά της Ροδόπης. Το πρώτο μέρος, «Ανεβαίνοντας τον Στρυμόνα. Από την Αμφίπολη μέχρι το όρος Vitosha της Σόφιας», αποτελείται από εννέα ενότητες, κάθε μία από τις οποίες παρουσιάζει τα μοναστήρια μιας μικρότερης γεωγραφικής περιοχής, από την επαρχία της Νιγρίτας μέχρι την επαρχία Pernik. To δεύτερο, «Διασχίζοντας τη Θράκη. Από τον Νέστο στον Εβρο, από τα παράλια στην ενδοχώρα», παρουσιάζει σε δέκα ενότητες τα μοναστήρια από την περιοχή της Ξάνθης μέχρι το περίχωρα της Σόφιας. Το Αγιον Ορος υπήρξε το πρότυπο όλων των βυζαντινών μονών εκείθεν κακείθεν των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, πολλές από τις οποίες ήταν μετόχια αθωνικών μοναστηριών.

Τέσσερα είναι, σύμφωνα με τους συγγραφείς του προσκυνηματικού οδηγού, τα μοναστήρια που ξεχωρίζουν ως εμβληματικά του κοινού πνευματικού, ιστορικού και θρησκευτικού πλούτου της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και τα οποία εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να αποτελούν όλο έλξης αναρίθμητων προσκυνητών: Η Εικοσιφοίνισσα στο όρος Παγγαίο (10ος αιώνας), ο Τίμιος Πρόδρομος στα περίχωρα των Σερρών (13ος αιώνας), η μονή Rila στον άνω ρου του Στρυμόνα (10ος αιώνας) και το Bachkovo στις υπώρειες της Ροδόπης (11ος αιώνας).

Οι συγγραφείς του οδηγού κατόρθωσαν να φέρουν σε ισορροπία έναν μεγάλο όγκο υλικού, ιστορικών και αρχιτεκτονικών και εικαστικών τεκμηρίων, στήνοντας έναν οδηγό που μπορεί να καλύψει από τους απλούς επισκέπτες που θέλουν να περιηγηθούν στις περιοχές του Στρυμόνα και της Ροδόπης, μέχρι τους ιστορικούς της τέχνης που αναζητούν συγκεκριμένα στοιχεία για τα εν λόγω μοναστήρια.

 
Πηγή:   http://www.kathimerini.gr/