Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Διάγγελμα Παπανδρέου: «Αυτή η προσπάθεια αφορά όλους μας»

Μάλλον απαισιόδοξος στη μάχη που θα δώσει για συνολική λύση εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός

Τι δήλωσε πριν λίγο στο Μαξίμου, μετά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς;
   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Να αναλάβουν τις ευθύνες τους ζήτησε από τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων με τους οποίους συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός εν όψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη στις 11 και στις 25 Μαρτίου.

«Ενημέρωσα τους πολιτικούς αρχηγούς πως η θέση μας είναι ότι πρέπει να υπάρχει συνολική λύση στην Ε.Ε. και αυτή τη μάχη θα δώσουμε», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «αυτή η προσπάθεια αφορά όλους μας».

Αναφερόμενος στις κρίσιμες συνόδους κορυφής της 11ης και της 25ης Μαρτίου σημείωσε πως πολλά θέματα είναι ανοιχτά σε διαπραγμάτευση, μεταξύ των οποίων η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, το λεγόμενο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», ο μελλοντικός μηχανισμός στήριξης, οι όροι εξυπηρέτησης του χρέους από τα κράτη - μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως είναι και η χώρα μας, ενώ τπάρχουν κι άλλα θέματα, όπως αυτά της έκδοσης ευρωομολόγων και της επιβολής φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

«Σε κάθε περίπτωση η σταθερότητα της ευρωζώνης απαιτεί συνολική λύση και σε αυτή θα επιμείνουμε», επισήμανε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «η λύση πρέπει να είναι πραγματική λύση, η Ευρώπη δεν μπορεί να αιφνιδιάζεται από τις αγορές ούτε να σερνεται πίσω από αυτές».

Υπογράμμισε ακόμη πως βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Όπλα της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση, όπως είπε, είναι «οι πρωτόγνωρες προσπάθειες και θυσίες των Ελλήνων πολιτών, για να αντιμετωπίσουμε το χρέος, αλλά και τα βαθιά και χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Η συνέπειά μας και η αξιοπιστία μας, που ανακτούμε κάθε μέρα. Ο λόγος μας, που έχει πλέον αξία. Και η πεποίθηση ότι, το ελληνικό ζήτημα είναι και ευρωπαϊκό ζήτημα, και το ευρωπαϊκό ζήτημα είναι και ελληνικό ζήτημα».

«Δίνουμε μια μάχη για να πετύχουμε ό, τι καλύτερο για τη χώρα. Και θα συνεχίσουμε όλοι μαζί την προσπάθεια να σταθεί η πατρίδα στα πόδια της, για να αλλάξουμε και να μην ξαναζήσει η χώρα παρόμοιες δύσκολες καταστάσεις και στιγμές. Πίστη μου πάντα ότι θα τα καταφέρουμε», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.


Δραστική αλλαγή των όρων του μνημονίου ζήτησε ο Αντ. Σαμαράς

Στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε ο Πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς διαπιστώθηκε μεγάλο φάσμα διαφωνίας και ελάχιστα σημεία σύγκλισης.

Ο πρώτος αρχηγός κόμματος που υποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σχολιάζοντας το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον κ. Παπανδρέου επανέλαβε την άποψη ότι το μνημόνιο προκαλεί ασφυξία στην ελληνική οικονομία και για το λόγο αυτό ζήτησε τη δραστική αλλαγή των όρων του.

Από τα γραφεία του κόμματος στη λεωφόρο Συγγρού ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πως η Νέα Δημοκρατία στηρίζει αποφασιστικά το ευρωομόλογο, το αναπτυξιακό ευρωπαϊκό ομόλογο, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, τη μείωση του κόστους δανεισμού και την επαναγορά ελληνικών ομολόγων.

Σημείωσε πάντως ότι κατά τις επαφές του με ευρωπαίους αξιωματούχους, κατά τις οποίες προωθεί τις παραπάνω θέσεις, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι «η ικανοποίηση αυτού του πακέτου σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συνοδευτεί από νεα σκληρά μέτρα».

«Είναι για μας αυτονόητο, ότι ακόμα και αν εξασφαλίζαμε ευνοϊκές αποφάσεις για τη διαχείριση του χρέους, όπως π.χ. για την επιμήκυνση, κάτι τέτοιο από μόνο του δεν θα μας έλυνε το πρόβλημα», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

«Το πρόβλημα σήμερα είναι η ασφυξία που προκαλεί στην ελληνική οικονομία το ίδιο το μνημόνιο», παρατήρησε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε: «Βασική του λύση είναι η δραστική αλλαγή των όρων του μνημονίου».


Αλ. Παπαρήγα: Συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει

Κατηγορηματική όσον αφορά στην πρόσκληση που απηύθυνε ο κ. Παπανδρέου για συναίνεση, ήταν η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει, τόνισε εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής της με τον Πρωθυπουργό, σημειώνοντας πως το ΚΚΕ δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια διαδικασία που στην ουσία σημαίνει «να διαλέξουμε με ποιο σχοινί, αν θα ναι μεταξωτό ή τρίχινο, θα κρεμάσουν τον ελληνικό λαό».

Προέβλεψε επίσης ότι «τα χειρότερα έρχονται» και ότι θα υπάρξει κάποια συμφωνία για ελεγχόμενη χρεοκοπία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί σε επίπεδο Ε.Ε. θα φέρει νέα δυσβάσταχτα μέτρα κατά του ελληνικού λαού και των λαών της Ευρώπης.


«Επιθετικό παιχνίδι» προς την Ευρώπη συνέστησε ο Γ. Καρατζαφέρης

Την πρόταση να προσέλθει η χώρα μας στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις εν όψει των κρίσιμων Συνόδων Κορυφής με επιθετική πολιτική και όχι, όπως είπε, με διάθεση άμυνας, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό.

«Στις 25 Μαρτίου δεν διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας, διακυβεύεται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κατά πόσο θα είμαστε μια γερμανική αποικία», τόνισε. Το αμυντικό παιχνίδι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε, δεν απέδωσε, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιθετική πολιτική μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα για τις ελληνικές διεκδικήσεις. «Το να διεκδικήσεις για την πατρίδα σου δεν είναι ποτέ ταπεινωτικό. Η δική μου εισήγηση είναι να πάμε επιθετικά», κατέληξε.


Αλ. Τσίπρας: Πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας

Να αρνηθεί το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και να προσφύγει σε δημοψήφισμα στον ελληνικό λαό πρότεινε στον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Κοινοβολευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπανδρέου, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας αποτελεί το ευρωπαϊκό Μνημόνιο, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι είναι πιο σκληρό και πιο επώδυνο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να υιοθετήσει μια τέτοια πολιτική ερήμην της λαϊκής βούλησης.

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι αυτοί που πρέπει να πιεστούν είναι οι δανειστές και οι εταίροι όχι ο λαός, σημειώνοντας παράλληλα πως το τελευταίο διαπραγματευτικό όπλο είναι ο πρωθυπουργός να πει δημόσια την αλήθεια για την αποτυχία του Μνημονίου που μας βυθίζει στην ύφεση.

«Αν δεν ακολουθήσουμε μια εντελώς διαφοερετική πολιτική δεν θα καταφέρουμε να γλιτώσουμε τη χρεοκοπία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, επανέλαβε ακόμη την πρόταση της ευρωπαϊκής Αριστεράς για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως είχε την ευκαιρία να ζητήσει από τον κ. Παπανδρέου να δώσει σήμερα λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει από την απεργία πείνας των μεταναστών, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύση γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανθρωπιστική τραγωδία.


Ντ. Μπακογιάννη: Να ψηφιστεί το διαπραγματευτικό πακέτο από 180 βουλευτές

Το διαπραγματευτικό πακέτο το οποίο θα έρθει ως σύμφωνο στη Βουλή των Ελλήνων, να συμφωνηθεί και να ψηφιστεί από 180 βουλευτές, καθώς θα αφορά μία θητεία πολύ πέραν της κυβερνητικής θητείας της σημερινής, προτείνει η Δημοκρατική Συμμαχία, όπως γνωστοποίησε η πρόεδρος του Κινήματος, Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό.

Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε πως «η Ελλάδα προσέρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση».

Σημείωσε, ωστόσο, πως «τα κόμματα είναι βαθιά διχασμένα». Όπως είπε, «η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν και υποστηρίζουν την αντιμνημονιακή τους λογική, η δε κυβέρνηση ακόμη και σήμερα δεν λέει την πλήρη αλήθεια στον ελληνικό λαό».

Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, η κυβέρνηση «έχει αρχίσει από τα εύκολα κόβοντας μισθούς και συντάξεις, αλλά τώρα που έρχονται τα δύσκολα που είναι οι πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές και η σύγκρουση με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ουσιαστικά κάνει βήμα σημειωτόν για να μην πω ότι κάνει πίσω».
Η αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας τόνισε πως «έφτασε η ώρα να πούμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Έφτασε η ώρα να ξέρει ο κόσμος ότι σήμερα πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν στη μείωση του κράτους, για να έχουμε αποτελέσματα και για να μην πληρώνουν οι πολλοί τα λάθη των λίγων».


Συνολική αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους ζητεί ο Φ. Κουβέλης

«Υποστηρίζουμε ότι η διεκδίκηση της χώρας πρέπει να είναι συγκεκριμένη, σαφής, με ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Κουβέλης τάχθηκε υπέρ μιας συνολικής αντιμετώπισης του χρέους, με αναδιάρθρωση η οποία θα αφορά και στην επιμήκυνση και στο επιτόκιο και σε κάθε περίπτωση στην έκδοση ευρωομολόγου.

Σημείωσε πως «δεν θα αποτελεί τη λύση, αλλά θα δίνει μια σημαντική ανάσα στην ελληνική οικονομία, με ταυτόχρονη αντιμετώπιση όλων εκείνων των ζητημάτων που αφορούν στην αλλαγή του περιεχομένου της πολιτικής στο εσωτερικό της χώρας, για τη δίκαιη κατανομή των βαρών».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς υπογράμμισε πως «δεν αντέχει άλλο η ελληνική κοινωνία. Δεν μπορεί τα έσοδα να εξασφαλίζονται από τη μοναδική πηγή της περικοπής των αποδοχών, της απομείωσης της μισθωτής εργασίας, της περικοπής των συντάξεων και των δαπανών του κοινωνικού κράτους. Πρέπει να εκκινήσει ταχύτατα η παραγωγική διαδικασία, η οποία βρίσκεται καθηλωμένη».

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, ο Πρωθυπουργός πρέπει να διεκδικήσει με επιμονή στη Σύνοδο Κορυφής τη συνολική ρύθμιση του χρέους. «Μόνο με ένα τέτοιο τρόπο είναι δυνατόν να διαμορφωθούν συνθήκες για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης της ελληνικής κοινωνίας».

Ερωτηθείς για το αν συζήτησε το θέμα της απεργίας των μεταναστών, ο Φ. Κουβέλης απάντησε πως «πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο ανθρωπιστικής παρέμβασης, προκειμένου να μην θρηνήσουμε θύματα».

.