Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Το καρναβάλι τέλειωσε ... τώρα μείνανε τα σκουπίδια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΡΘΡΟ
του Χρήστου Λιάρου,

           μέλους των Οικολόγων
            Πράσινων στην Ξάνθη






Το καρναβάλι τέλειωσε, πολύς λόγος για το τίποτα η περιβόητη μάσκα (ένας τεράστιος όγκος από φελιζόλ) μπήκε στο βιβλίο Γκίνες αλλά δεν εντυπωσίασε. Εκτός από την σκοπιμότητα του εγχειρήματος, αυτό που προκαλεί ερωτηματικά είναι για το που θα κατάληξη την επόμενη των εορτών όλο αυτό το σκουπίδι του φελιζόλ, τόσο από τους δύο τόνους της μάσκας όσο και από τα άρματα. 

Η διογκωμένη πολυστερίνη (φελιζόλ) είναι ένα συνθετικό υλικό που μπορεί να ανακυκλωθεί. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι να συμπιεσθεί με ειδικά μηχανήματα και στη συνέχεια να μεταφερθεί στο εξωτερικό, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μονάδες για την ανακύκλωση του. Τέτοια διαδικασίες συμπίεσης (και αποστολής στο εξωτερικό για ανακύκλωση) λειτουργούν σε ελληνικές βιομηχανίες όπου καταλήγουν μεγάλες ποσότητες φελιζόλ, π.χ. βιομηχανίες κονσερβοποιίας ψαριών οι οποίες εκτός από το οικονομικό όφελος, δεν επιβαρύνουν τον ΧΥΤΑ της περιοχής τους.

Από οικονομικής άποψης με τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την μάσκα (λένε για 50000€) θα μπορούσε ο δήμος να προμηθευτεί καυστήρες βιομάζας για να λειτουργήσει ξανά το κολυμβητήριο (καύσιμο με το οποίο λειτουργούν πλέον σε όλη την Ευρώπη) ενώ με τα χρήματα που θα περίσσευαν μετά την αγορά θα μπορούσε επιπλέον :

α) Να προμηθευτεί καύσιμα- βιομάζας (pellets) για να λειτουργήσου οι καυστήρες , (αρκεί φυσικά να βρεθεί πρόθυμος ιδιώτης για να εφοδιάσει το Δήμο με το νέο καύσιμο)

β) Επειδή είναι πιθανόν να μην βρεθεί προμηθευτής , (όπως δεν βρίσκουν προμηθευτή πετρελαίου) θα μπορούσαν με τα χρήματα που περίσσευαν να προμηθευτεί μηχανήματα για να παράγει ο ίδιος ο Δήμος τα καύσιμα (pellets) αποκτώντας έτσι αυτονομία και χρησιμοποιώντας τη βιομάζα από τα κλαδέματα που εκτελούν οι υπηρεσίες του (αλλά και από ιδιώτες) και που σήμερα καταλήγουν ως κοινά σκουπίδια στους ΧΥΤΑ.  

Φυσικά όλα αυτά φαντάζουν ουτοπικά για την πόλη μας. Που είναι άραγε η περιβαλλοντική συμπεριφορά για την οποία οφείλει να πρωτοστατεί ο Δήμος μας?

Μάταια αναρωτιόμαστε οι κάτοικοι στη πυκνοκατοικημένη Κυψέλη «πως είναι δυνατόν να μην υπάρχει ούτε ένας κάδος ανακύκλωσης »

Το καρναβάλι πέρασε αλλά δυστυχώς οι μάσκες και τα σκουπίδια μένουν......

.