Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

Ο σκιτσογράφος Στάθης σε Ξάνθη και Κομοτηνή

Με αφορμή το τελευταίο του
άλμπουμ «Τα ανδρείκελα»,
που παρουσιάζει γελοιογραφίες
και λοιπά σκίτσα που δημοσίευσε
στην "Ελευθεροτυπία",
τα "Επίκαιρα" και τους "4 Τροχούς"

                                               ΔΙΑΒΑΣΤΕ
                                   ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Την Παρασκευή 18 Μαρτίου, στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Λιβάνη» και τα βιβλιοπωλεία «Σπανίδη», παρουσιάζουν το τελευταίο άλμπουμ του γνωστού Έλληνα σκιτσογράφου-αρθρογράφου Στάθη με τίτλο: «Τα ανδρείκελα»

Το τελευταίο άλμπουμ του Στάθη περιέχει σκίτσα που δημοσιεύθηκαν στην Ελευθεροτυπία, τους 4 Τροχούς και τα Επίκαιρα το 2009 και ως τον Αύγουστο του 2010. Με το έργο του μας προτρέπει να ξεφύγουμε από την εικόνα που έχουμε για την γελοιογραφία, ως μέρος αποκλειστικά μιας εφημερίδας και να την δούμε ως ένα έργο τέχνης που μπορούμε να αποκτήσουμε.

Την επόμενη ημέρα Σάββατο 19 Μαρτίου, στις 19.00 ο Σύλλογος Φίλων Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης Κομοτηνής, φιλοξενεί τον Στάθη στην αίθουσα του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής. Το άλμπουμ θα προλογίσει ο Θανάσης Γκαϊφύλιας, τραγουδοποιός, και θα συντονίζει ο Δημήτρης Κολιός, δημοσιογράφος.


Βιογραφικό σημείωμα


Ο Στάθης Σταυρόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο Hλείας.

Σπούδασε Πολιτικές επιστήμες και Σκηνοθεσία Kινηματογράφου.

Άρχισε να δημοσιεύει σκίτσα και γελοιογραφίες το 1981 στον “Oδηγητή” κι από τότε συνέχισε για δέκα χρόνια στον “Pιζοσπάστη”, άλλα δέκα στα “NEA” και τέλος, έως τώρα στην “Eλευθεροτυπία”.

Σε όλο αυτό το διάστημα συνεργάσθηκε με πλήθος εντύπων όπως το “ANTI”, η “Πρώτη”, η “Mακεδονία”, το “METPO”, το “EΠIXEIPΩ”, ο “METOXOΣ” και πολλά άλλα.

Σήμερα, εκτός της “E” συνεργάζεται επίσης με τους “4 Tροχούς”, το “Δίφωνο”, την “Παρασκευή + 13” κι άλλα. Έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία, κυρίως παιδικά, με τις εκδόσεις Kαστανιώτη, Kέδρος, Άγκυρα, Πατάκης, Παπαδόπουλος και άλλες.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, έχει κάνει πλήθος ατομικές καθώς και τρεις εκθέσεις στις γκαλερί Aστρολάβος και Aγκάθι.

Έχει εκδώσει 21 άλμπουμ με γελοιογραφίες, τρία με σκίτσα χωρίς λόγια, ένα με κόμικ και ένα βιβλίο με εικονογραφημένα τραγούδια.

Tέλος γράφει την καθημερινή στήλη “Nαυτίλος” στην “Eλευθεροτυπία”, ανθολογία της οποίας εξέδωσε προσφάτως η εφημερίδα και διακινούν οι εκδόσεις Πατάκη.

Kαλλιεργεί ένα αμπέλι, συλλέγει παιχνίδια, ταξιδεύει πολύ ( ενίοτε γράφοντας ταξιδιωτικά ) κι έχει δύο γιούς, τον Διονύση και τον Tηλέμαχο.

.