Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Εμμένει στα σχέδια κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων η Τουρκία

Οριστική συμφωνία με την
Ρωσία, ετοιμάζεται και ένα
ακόμα δεύτερο με την... Ιαπωνία

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ
ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛ. ΘΡΑΚΗΣ;



Στα σχέδιά της για την κατασκευή δύο πυρηνικών εργοστασίων εμμένει η Τουρκία παρά το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία, όπως ξαναδήλωσε απόψε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Κρεμλίνο.

«Οι επενδύσεις μας θα προχωρήσουν», ανέφερε ο κ. Ερντογάν, διαβεβαιώνοντας ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά την κατασκευή και διαχείριση των εργοστασίων.

«Υπάρχουν κάποια πράγματα που η ανθρώπινη δύναμη δεν μπορεί να τα εμποδίσει, όπως οι φυσικές καταστροφές. Αυτό δεν θα επηρεάσει τα σχέδιά μας», πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο κ. Μεντβέντεφ υπογράμμισε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ασφαλής, υπό την προϋπόθεση ότι οι πυρηνικοί σταθμοί έχουν κατασκευαστεί στο σωστό σημείο, είναι σωστά σχεδιασμένοι και η διαχείρισή τους γίνεται με τον κατάλληλο τρόπο.

«Όλοι κάνουν μια απλή ερώτηση: μπορεί η ατομική ενέργεια να είναι ασφαλής; Η απάντηση είναι σαφής: μπορεί να είναι και είναι ασφαλής, αλλά χρειάζεται να λάβει κανείς τις σωστές αποφάσεις σχετικά με την τοποθεσία του εργοστασίου, το σχεδιασμό του και τη διαχείρισή του», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι η κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιου είναι κάτι που έχει συμφωνηθεί με τη Ρωσία. Εκκρεμούν απλώς κάποιες λεπτομέρειες για να αρχίσει η κατασκευή.

Παράλληλα, η Τουρκία διαπραγματεύεται αυτή την περίοδο με την Ιαπωνία για την κατασκευή και δεύτερου σταθμού στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας. Όσο για αυτό που φημολογείται στην Ανατολική θράκη; Θα είναι το τρίτο στη σειρά, υπάρχει στους σχεδιασμούς αλλά δεν ξέρουμε ακόμα πιο πολλές λεπτομέρειες...

.