Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Αποκάλυψη: πώς ο... συνεταιριστής Κοντός τορπίλισε την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ από τους Ινδούς

Το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του "Έθνους" που άφησε αναπάντητο ο πρώην υπουργός και "έπνιξαν" τα κατά τα άλλα λαλίστατα μέσα ενημέρωσης της Ξάνθης

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Ο... ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΗΣ ΚΟΝΤΟΣ

Τορπίλισε την εξαγορά με τους ανθρώπους που ελέγχει τη ΣΕΚΕ


Στον «μακρύ βραχίονα» του βουλευτή Ξάνθης της ΝΔ και πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρου Κοντού και των προσωπικών επιδιώξεών του έχει εξελιχτεί η συνεταιριστική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΕ ΑΕ. Από τον Ιούλιο του 2010 ο ίδιος, αν και βουλευτής, έχει αναλάβει καθήκοντα γενικού διευθυντή στη ΣΕΚΕ, τοποθετώντας ουσιαστικά ο ίδιος τον εαυτό του σε αυτή τη θέση.

Εκτός από ζητήματα δεοντολογίας τίθενται και πραγματικά για το κατά πόσον ως βουλευτής και υπεύθυνος του Τομέα Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΝΔ, και τις υποχρεώσεις που συνεπάγονται, μπορεί συγχρόνως να ανταποκρίνεται στα καθήκοντα του γενικού διευθυντή μιας καπνοβιομηχανίας. Και αυτό την ίδια ώρα που η ΣΕΚΕ είναι προβληματική και καταχρεωμένη.

Το ότι ο Αλ. Κοντός είναι αυτός που λύνει και δένει στη ΣΕΚΕ δεν αμφισβητείται από κανέναν και ήταν αποκαλυπτικά τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα με τις διαδικασίες πώλησης της ΣΕΚΑΠ, όπου η ΣΕΚΕ έχει το 34,18% των μετοχών. Αν και η ΣΕΚΕ έχει πολυμελές ΔΣ με πρόεδρο τον Παναγιώτη Ταρενίδη, αλλά και διευθύνοντα σύμβουλο τον Θεόφιλο Παπαδόπουλο, ο βουλευτής Αλ. Κοντός εμφανίζεται ως ο εκπρόσωπος της ΣΕΚΕ. Είναι αυτός που εμφανίζεται μπροστά και στο ζήτημα της πώλησης της ΣΕΚΑΠ, υποβάλλοντας όρους, και αυτός που τορπίλισε και οδήγησε ουσιαστικά στο «ναυάγιο» την πώληση στην ινδική Bommidala.

Αλλωστε η επιστροφή του Αλ. Κοντού στη ΣΕΚΕ στη θέση του γενικού διευθυντή, έγινε, όπως λέγεται, προκειμένου να εμφανίσει ισχυρά ερείσματα σε τοπικό επίπεδο, σε μια περίοδο που βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση λόγω του σκανδάλου του Βατοπεδίου κι ενώ είχε τεθεί ουσιαστικά στο περιθώριο από τη νέα ηγεσία της ΝΔ.


Χορός σκανδάλων

Η ΣΕΚΕ αποτελεί τμήμα του όλου συστήματος με τις συνεταιριστικές οργανώσεις-βιομηχανίες, που υπήρχε επί δεκαετίες στην Ξάνθη και ήταν δημιούργημα στο παρελθόν του αείμνηστου Αλέξανδρου Μπαλτατζή. Ομως το μεγαλύτερο μέρος του έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια μέσα σε έναν χορό σκανδάλων των «γαλάζιων» παραγόντων.

Για τον έλεγχό του χρησιμοποιείται η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης. Ο πρόεδρός της Κώστας Χατζηελευθεριάδης είναι άνθρωπος του Κοντού, ενώ ο ίδιος ο πρώην υπουργός είναι μεταξύ των... αντιπροσώπων των 78 συνεταιρισμών της Ενωσης, εμφανιζόμενος ως... υλοτόμος-μέλος του Δασικού Συνεταιρισμού Νεοχωρίου. Την περίοδο μάλιστα που ήταν υπουργός φρόντισε να τοποθετήσει ως μέλος του ΔΣ της ΣΕΚΕ τον συνταξιούχο πατέρα του, Ευστράτιο Κοντό.

Στη ΣΕΚΑΠ από τη θέση του αντιπροέδρου, ένας από τους ανθρώπους του, ο Γ. Ράπτης έλυνε και έδενε, ενώ το ίδιο άτομο ήταν και πρόεδρος της συνεταιριστικής ΣΕΒΑΘ, που οδηγήθηκε σε κλείσιμο το 2009 μέσα σε έναν χορό σκανδάλων. Η ΣΕΒΑΘ λίγο πριν από την πτώχευσή της πήρε ένα δάνειο 33 εκατ. ευρώ από την ΑΤΕ με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και την υπόθεση αυτή διερευνά η Δικαιοσύνη.

Πάντως το τελευταίο διάστημα ο Γ. Ράπτης έχει απομακρυνθεί, άγνωστο πώς και γιατί, από το περιβάλλον του Αλ. Κοντού και οι εικασίες δίνουν και παίρνουν, ενώ ο ίδιος διατυπώνει τώρα αιχμές κατά του πρώην υπουργού και απειλεί ότι θα προσχωρήσει στον... ΛΑΟΣ.


Η επιστολή ΑΤΕ στον συνεταιρισμό
Αυτά που ζητάτε είναι παράλογα

Παρά τις πολύμηνες προσπάθειες της ΑΤΕ, που είναι ο βασικός μέτοχος της ΣΕΚΑΠ και του διοικητή του πιστωτικού ιδρύματος τράπεζας Θεόδωρου Πανταλάκη, ο οποίος ηγούνταν των διαπραγματεύσεων με τους ενδιαφερόμενους στρατηγικούς επενδυτές η εξαγορά της καπνοβιομηχανίας από την ΒΒΜ δεν έγινε. Μάλιστα η ΑΤΕ εκτοξεύει ευθείες βολές κατά της ΣΕΚΕ σε επιστολή της, δείχνοντας τον υπαίτιο για το «διαζύγιο». Στην επιστολή αυτή μεταξύ άλλων διερωτάται «ποια μπορεί να είναι η εύλογη - πραγματική αξία της μετοχής μιας εταιρείας με αρνητική καθαρή θέση 32 εκ. ευρώ και με δανειακές υποχρεώσεις περίπου 80 εκ. ευρώ», για να σημειώσει ότι «όσα αντίθετα υπαινίσσεστε (η ΣΕΚΕ) με την άνω επιστολή σας βρίσκονται μακριά από τη σφαίρα της πραγματικότητας».



Πηγή:  http://www.ethnos.gr/