Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Ο άγνωστος ευεργέτης του Θεατρικού Εργαστηρίου Ορεστιάδας

Παρόλα αυτά οι συντελεστές τους επιμένουν να δηλώνουν ερασιτέχνες, αν και μπήκαν σε... παλάτι

ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας «Διόνυσος» μεγάλωσε και έγινε θέατρο, το Θέατρο «Διόνυσος», που άνοιξε τις πύλες του στα τέλη Μαρτίου με σύγχρονες υποδομές. Χτίστηκε εκ του μηδενός, σε οικόπεδο που αγοράστηκε γι' αυτό το σκοπό.

Κι αν το Θεατρικό Εργαστήρι «Διόνυσος» αγκαλιάστηκε από τη πρώτη στιγμή από τους κατοίκους της Ν. Ορεστιάδας, το θέατρο θα ήταν δύσκολο να υπάρξει, αν δεν υπήρχε το ιδιωτικό ενδιαφέρον. Ενας εσωτερικός μετανάστης από τη Ν. Ορεστιάδα στην Αθήνα, ο φαρμακοβιομήχανος Δημήτρης Πενταφράγκας, παρακολουθούσε την προσπάθεια που γινόταν στη γενέτειρά του, αλλά και τις παραστάσεις του «Διόνυσου» στην Αθήνα. Μόλις έμαθε ότι το εργαστήρι αντιμετωπίζει πρόβλημα να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες από την αγορά του οικοπέδου, μπήκε μπροστά. Κάλυψε όλο το χρέος και το κόστος ανέγερσης του θεάτρου, συνολικά πάνω από 2 εκατ. ευρώ, στη μνήμη της συζύγου του Ελενας. «Μας υποσχέθηκε ότι θα καλύπτει και ένα μεγάλο ποσοστό από τα λειτουργικά έξοδα, όπως η θέρμανση και η ΔΕΗ», δηλώνει ο συνιδρυτής του «Διόνυσου», Ακης Τσονίδης, που μαζί με τον Νίκο Πατούνια ξεκίνησαν αυτό το όνειρο.

Η αρχή έγινε το 1989 σε συνεργασία με τον δήμο, αλλά και ξανά μόνοι τους. Το εργαστήρι προέκυψε το 2004. Ηθοποιοί ήταν οι μαθητές του, δηλαδή ορεξάτοι κάτοικοι της πόλης με αγάπη για το θέατρο. Εδιναν παραστάσεις και σιγά σιγά άρχισαν να παρουσιάζουν δουλειά τους στις γύρω πόλεις, μέχρι που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

«Θα παραμείνουμε ερασιτεχνικός θίασος γιατί αυτή είναι η δύναμή μας», λέει ο Ακης Τσονίδης. Και όντως το εργαστήρι, και τώρα το θέατρο «Διόνυσος», είναι μια θεατρική μυρμηγκοφωλιά. Γύρω στα 60 άτομα εργάζονται εθελοντικά στον ελεύθερο χρόνο τους. «Τρέχουμε για όλα και δεν πληρώνεται κανείς. Είναι το καλύτερο παράδειγμα για το τι μπορεί να καταφέρει ο εθελοντισμός. Το καφέ, η υποδοχή, το βεστιάριο, η διανομή του υλικού, η κατασκευή των σκηνικών, το στήσιμό τους, τα πάντα λειτουργούν εθελοντικά».

Εφτασαν να ανεβάζουν μέχρι και 4 έργα τη σεζόν, από Ντάριο Φο μέχρι Α. Σακελλάριο, αλλά και παιδικό έργο, με παραστάσεις 4 μέρες τη βδομάδα. Το εργαστήρι διαθέτει και 150 μαθητές που μαθαίνουν θέατρο.

Το νέο κτήριο θα γίνει ένα σπίτι για όλα τα είδη της τέχνης. «Θα κάνουμε βιβλιοπαρουσιάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, ενώ από την άνοιξη το φεστιβάλ μας των ερασιτεχνικών θιάσων θα γίνει διεθνές. Θέλουμε να οργανώσουμε φεστιβάλ κουκλοθέατρου με υπαίθριες εκδηλώσεις απλωμένες σε ολόκληρη την πόλη», λέει ο Α. Τσονίδης.

Το κτήριο διαθέτει θεατρική αίθουσα 200 θέσεων, φουαγέ, εξώστη, καφέ με χώρο λογοτεχνικών, εικαστικών και άλλων εκδηλώσεων, άνετα καμαρίνια για περισσότερα από 20 άτομα, δύο βεστιάρια, γραφεία, θεατρική βιβλιοθήκη/αναγνωστήριο και είναι πλήρως προσβάσιμο σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Σημαντική ήταν η συμβολή του αρχιτέκτονα Μάνου Περράκη, στην τελική διαμόρφωση του κτηρίου.


Πηγή:  http://www.enet.gr/