Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Η "Καθημερινή" για τα νέα κέντρα κράτησης μεταναστών στην Θράκη και τον φράχτη στον Εβρο


Ενδιαφέρον γράφημα και μια ολόκληρη σελίδα αφιερωμένη στην λαθρομετανάστευση, με αφορμή το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς των τούρκων δουλεμπόρων κατά στελεχών της Frontex

Ποια τα τελευταία στοιχεία από τις αιτήσεις για το άσυλο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Δρομολογούνται άμεσα η κατασκευή του φράχτη στον Εβρο και η χωροθέτηση των 10 νέων κέντρων κράτησης μεταναστών. Οι προεργασίες για την κατασκευή του φράχτη βρίσκονται, όπως αποκάλυψε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ο κ. Χρ. Παπουτσής, σε τελικό στάδιο, ενώ ήδη το βράδυ της Πέμπτης δόθηκε στη δημοσιότητα ο κατάλογος με τα συνολικά 14 κέντρα κράτησης και πρώτης υποδοχής, τόσο σε Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή, «οι μελέτες και η κοστολόγηση του έργου έχουν ολοκληρωθεί». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα η έγκριση σχετικού Π.Δ. από το Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς και η «τυπική» αδειοδότηση του έργου από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Τη χρηματοδότηση της κατασκευής του φράχτη είναι πιθανό να αναλάβει το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων. Ο φάκελος έχει υποβληθεί προς την αρμόδια επίτροπο κ. C. Malmstrom, και από την Κατεχάκη εκφράζεται αισιοδοξία ότι το σχετικό αίτημα θα γίνει δεκτό. Ακόμα και σε διαφορετική περίπτωση, πάντως, ανώτατα στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν ότι το κόστος κατασκευής δεν θα είναι δυσβάσταχτο για την ελληνική κυβέρνηση.

Σχετικά με τα κέντρα πρώτης υποδοχής και κράτησης μεταναστών, τρία νέα χωροθετούνται στην Αττική (Αμυγδαλέζα, Ελληνικό), τα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών μετατρέπονται σε κέντρο κράτησης, ενώ το κέντρο κράτησης του Ασπροπύργου λειτουργεί ήδη με χωρητικότητα 150 ατόμων. Τα υπόλοιπα κέντρα πρόκειται να δημιουργηθούν σε Εβρο, Ηγουμενίτσα και Ανατολικό Αιγαίο, με χωρητικότητα καθένα από αυτά 500 ατόμων. Οπως προβλέπεται από το Σχέδιο Δράσης για τη Μετανάστευση, στα κέντρα πρώτης υποδοχής θα γίνεται η ταυτοποίηση των αλλοδαπών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα. Οσοι από αυτούς νομιμοποιούνται και επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα για άσυλο θα παραμένουν εκεί για διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο μηνών. Οι υπόλοιποι θα μετακινούνται στα κέντρα κράτησης για απέλαση.


Αιτήσεις για άσυλο

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν προ ημερών στη δημοσιότητα, οι πρωτοβάθμιες Επιτροπές Ασύλου έχουν από τις 10 Ιανουαρίου δεχθεί 2.159 αιτήσεις ασύλου, έχουν εξετάσει τις 2.078 και έχουν κάνει δεκτές 161. Οι δευτεροβάθμιες επιτροπές, από τις 1.730 αιτήσεις έχουν εξετάσει τις 272 και έχουν απορρίψει τις 147.

Σχετικά με τα 47.000 εκκρεμή (από το παρελθόν) αιτήματα ασύλου, από τις 20 Ιανουαρίου, οπότε τέθηκαν σε λειτουργία οι επιτροπές, έχουν προσκληθεί 464 άτομα εκ των οποίων έχουν προσέλθει τα 189. Εξ αυτών, εξετάστηκαν 148 και απορρίφθηκαν 11. Προσπάθεια ενίσχυσης των Προγραμμάτων Εθελοντικού Επαναπατρισμού, μέσω του οποίου τους τελευταίους μήνες έχουν μετακινηθεί 1.000 μετανάστες. Για «ελκυστικό πακέτο προσφοράς», μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο κ. Παπουτσής.


Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/