Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Συμβαίνει τώρα: Στη Θράκη για ιδιωτική επίσκεψη η σύζυγος Ερντογάν

Στην περιτομή των εγγονών του Σαδίκ και στον διαγωνισμό ανάγνωσης Κορανίου η πρώτη κυρία της Τουρκίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Στην Κομοτηνή βρίσκεται από το πρωί η μαντιλοφορούσα Εμινέ Ερντογάν, σύζυγος του τούρκου πρωθυπουργού, ηγούμενη πολυμελούς αντιπροσωπίας. Η κα. Ερντογάν πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στην Ροδόπη με την αφορμή της τελετής περιτομής των δύο εγγονών του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα πριν 15 χρόνια αλλά τιμάται κάθε χρόνο από το τουρκικό κράτος, καθώς υπήρξε ο βασικός υπέρμαχος του «τουρκισμού» στην Θράκη στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Η κα. Ερντογάν έφτασε αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη, με ιδιωτική πτήση, συνοδευόμενη από τον τούρκο υπουργό Επικρατείας Εγκεμεν Μπαγίς και τον υποψήφιο βουλευτή του κεβερνώντος κόμματος της Τουρκίας AKP Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο οποίος κατάγεται από την Θράκη.

Η σύζυγος του τούρκου οπρωθυπουργού ηγείται πολυμελούς αντιπροσωπίας από την γειτονική χώρακαι αναμένεται να αναχωρήσει από την περιοχή αυθημερόν. Η επίσκεψη από πολλούς χαρακτηρίζεται ως "προεκλογική" (ενόψει των εκλογών της 12ης Ιουνίου στην Τουρκία).

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η κα. Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί αρκετά μειονοτικά χωριά στην περιοχή της Ροδόπης. Όπως έγινε γνωστό, στις 5.00 το απόγευμα θα πάει στο Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής αλλά και απέναντι, στον αυτοαποκαλούμενο «Σύλλογο Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής», ο οποίος με βάση απόφαση του Αρείου Πάγου δεν... υφίσταται επειδή έχει εθνοτικό και όχι θρησκευτικό προσδιορισμό στον τίτλο του. Ως γνωστόν, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη «τουρκικής» μειονότητας (όπως επιμένει να αποκαλεί τους μουσουλμάνους της Θράκης η Άγκυρα), αλλά μόνο θρησκευτικής, με βάση τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάννης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα γραφεία και το εντευκτήριο του συγκεκριμένου συλλόγου είχε προσκληθεί το 2004 και πάλι η κα. Ερντογάν, στην προηγούμενη (επίσης ιδιωτική) επίσκεψή της στην Θράκη, τότε που συνόδευε τον σύζυγό της. Ωστόσο τότε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και η συνοδεία του είχαν προτιμήσει να περάσουν απέξω από τα γραφεία και να μην μπουν μέσα.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το πρωί η κα. Ερντογάν βρέθηκε στον οικισμό Κικίδιο και παρακολούθησε τον... «6ο Διαγωνισμό Καλής Ανάγνωσης του Κορανίου», τον οποίο διοργανώνει ο ψευδομουφτής Ιμπραημ Σερήφ (από όπου και οι φωτογραφίες του περιοδικού azinlikca). Ο συγκεκριμένος δεν αναγνωρίζεται ως θρησκευτικός ηγέτης της μειονότητας από το ελληνικό κράτος, καθώς έχει ορίσει άλλον, ωστόσο υπάρχουν διαχρονικές πιέσεις από την τουρκική πλευρά να αναγνωριστεί. Μάλιστα, το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για «αντιποίηση αρχής», καθώς επιμένει να σφετερίζεται τον τίτλο του «μουφτή Κομοτηνής» εκμεταλλευόμενο την υποστήριξή του από την Άγκυρα...

 
Πηγή:  http://www.star.gr/