Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Εκλογές σήμερα στην κύπρο. Που ψηφίζουν οι κύπριοι της Θράκης;

Σε εξέλιξη η διαδικασία αφού ανοιξαν οι κάλπες και κλείνουν στις 6.30 το απόγευμα

Για πρώτη φορά στήθηκαν κάλπες και στο εξωτερικό

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ;



Στις 7.00 το πρωί της Κυριακής άνοιξαν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών στην Κύπρο και όπως διαβεβαίωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογής Λ. Σαββίδης, η διαδικασία κυλά ομαλά. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 6.30 το απόγευμα, με μία ώρα διάλειμμα το μεσημέρι.


Το ίδιο ωράριο ισχύει και στα εκλογικά κέντρα που έχουν στηθεί στην Ελλάδα (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη όπου ψηφίζουν και οι Κύπριοι της Θράκης και Πάτρα), ενώ στη Βρετανία οι κάλπες άνοιξαν στις 08.00πμ και θα κλείσουν 4.30μμ (τοπική ώρα), με μισή ώρα διάλειμμα στις 12.30μμ. Είναι η πρώτη φορά που θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι 631.600, περιλαμβανομένων και 500 τουρκοκυπρίων. Παράλληλα, με την εκλογή μελών της Βουλής θα εκλεγούν και οι αντιπρόσωποι των θρησκευτικών ομάδων των Αρμενίων, των Μαρωνιτών και των Λατίνων.

Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν τα υφιστάμενα κοινοβουλευτικά κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ καθώς και άλλοι συνασπισμοί χωρίς πλήρεις συνδυασμούς, όπως το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΛΑ.ΣΟ.Κ), η Κυπριακή Προοδευτική Συνεργασία (ΚΥ.ΠΡΟ.Σ) και το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών «Ζυγός». Υποψηφιότητα έχουν θέσει και έξι ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Η γενική κατανομή των εδρών αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από τα μεσάνυχτα, αλλά η κατά επαρχία κατανομή εδρών πιθανότατα θα ανακοινωθεί το πρωί της Δευτέρας, λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας της δεύτερης και τρίτης κατανομής. Οι εκλογές αυτές είναι οι δέκατες στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας δήλωσε ότι ολόκληρη η δύναμη θα βρίσκεται την Κυριακή επί ποδός για αποτροπή και αντιμετώπιση οποιωνδήποτε παραβάσεων της νομοθεσίας για τις εκλογές. Επίσης, από τις 6.00 τα ξημερώματα λειτουργεί στο αρχηγείο της Αστυνομίας το κέντρο διαχείρισης κρίσεων...