Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Επιδεικτική αδιαφορία στους ελληνικούς νόμους από την Ziraat Bankasi

Γράφει στα παλιά της παπούτσια τις εντολές της Περιφέρειας και αρνείται να αναρτήσει την ελληνική σημαία ακόμα και στις εθνικές επετείους
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Την απαξίωση της και την επιδεικτική αδιαφορία της απέναντι στους αποφάσεις και τους Νόμους της ελληνικής πολιτείας επιδεικνύει η τουρκική τράπεζα ZİRAAT BANKASI A.E σύμφωνα με την πομάκικη εφημερίδα της Θράκης Ζαγάλισα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα από έρευνα που πραγματοποίησε ανακάλυψε ότι η τιουρκική τράπεζα αρνείται να αναρτήσει την ελληνική σημαία στα υποκαταστήματα της κατά τη διάρκεια των εθνικών εορτών όπως υποχρεούται σύμφωνα με τον Νόμο 851/1978, το άρθρο 3, όπου αναφέρεται ρητά ότι «…είναι υποχρεωτική δι΄ άπαντα εν γένει τα καταστήματα του Δημοσίου…των νομικών προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου και τα ιδιωτικά…». Σε κάθε εθνική ή τοπική επέτειο, οι κατά τόπους νομαρχίες της Θράκης, με έγγραφά τους καλούσαν τις υπηρεσίες και τις τράπεζες να προβούν σε σημαιοστολισμό των καταστημάτων τους.

Η τουρκική τράπεζα ZİRAAT BANKASI A.E ΟΥΔΕΠΟΤΕ και σε καμία τοπική ή εθνική γιορτή, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της ΔΕΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕ την ελληνική σημαία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσόψεις των δύο καταστημάτων δεν διαθέτουν καν υποδοχές ιστού, ενώ αντιθέτως σε όλη την Τουρκία τα υποκαταστήματά της συγκεκριμένης τράπεζας έχουν αναρτημένη την τουρκική σημαία, όχι μόνο στις επίσημες εορτές, αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Για του λόγου το αληθές και για να αποδείξει η εφημερίδα ότι η πρακτική αυτή εφαρμόζεται ακόμα και σήμερα αναφέρει το σχετικό έγγραφο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με ημερομηνία 18.3.2011 και αριθ. πρωτ. 754, το οποίο κοινοποιήθηκε σε όλες τις τράπεζες (με αφορμή τον επικείμενο εορτασμό της 25ης Μαρτίου) και φυσικά και στα 2 καταστήματα της ZİRAAT BANKASI A.E (Κομοτηνή και Ξάνθη).

Στο έγγραφο της Περιφέρειας καλούνται διάφοροι φορείς μεταξύ των οποίων και οι τράπεζες να προβούν σε «Γενικό σημαιοστολισμό …από της 8ης πρωϊνής ώρας της 23ης Μαρτίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2011… καθώς και φωταγώγηση όλων των καταστημάτων των ΝΠΔΔ, Τραπεζών και των ΝΠΙΔ, κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου 2011».

Η ZİRAAT BANKASI A.E αγνόησε προκλητικά το έγγραφο της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και δεν ανάρτησε ούτε μία φορά την ελληνική σημαία από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της στην Κομοτηνή. Την ίδια πρακτική ακολουθεί από το 2010 και το υποκατάστημα της τράπεζας στην Ξάνθης, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν είναι μεμονωμένη ενέργεια ενός καταστήματος (παράλειψη ή αδράνεια), αλλά αποτελεί όπως φαίνεται στοχευμένη και επιδεικτική ενέργεια της διοίκησης της τράπεζας απέναντι στο ελληνικό κράτος και τους Έλληνες πολίτες πελάτες της.

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια τράπεζα έχει επιδείξει προκλητική συμπεριφορά ακόμα και από την έναρξη της λειτουργίας της στη Θράκη. Πιο συγκεκριμένα το Δεκέμβριο του 2008 απέστειλε πρόσκληση για τα εγκαίνια του υποκαταστήματος Κομοτηνής, σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Θράκης (εγκαίνια της 18/2/2009), συντεταγμένη στα …Τουρκικά και στα Αγγλικά (δεν υπήρχαν Ελληνικά), όπου η Κομοτηνή αναφερόταν με το οθωμανικό της όνομα, ως…Γκιουμουλτζίνε!

Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την οργή του τότε Περιφερειάρχη Δημ. Σταμάτη, ο οποίος και επέστρεψε με επιστολή του την πρόσκληση ως απαράδεκτη. Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Πεταλωτή ο οποίος σήμερα είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο οποίος είχε δηλώσει ότι «Αυτό δείχνει ή βαριά αμέλεια, που δεν συγχωρείται σε έναν τραπεζικό οργανισμό ή σκοπιμότητες που ακόμη περισσότερο δεν συγχωρούνται. Λάθος αρχή με λάθος στόχους» (17.12.2009).

Το ερωτηματικό που προκύπτει σήμερα είναι απλό. Θα μπορέσει κάποτε η ελληνική πολιτεία να εφαρμόσει τους ελληνικούς νόμους στην Θράκη ή θα δούμε για άλλη μία φορά μία ακόμα τουρκική πρόκληση να «καταπίνεται» στο όνομα τηςε ελληνοτουρκικής προσέγγισης που από ότι φαίνεται οι Τούρκοι γείτονες μας την βλέπουν μάλλον από άλλη οπτική γωνία.


Πηγή:  http://www.defencenet.gr/